"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Actiegroepen willen maximale flexschil universiteiten van 20 procent

De maat is vol voor personeel universiteiten over uitblijven zekerheid arbeidsovereenkomst.

Actiegroepen in het universitair onderwijs hebben een ultimatum gesteld. Ze eisen dat de Nederlandse universiteiten paal en perk stellen aan tijdelijke docent posities. Nederlandse universiteiten krijgen tot 20 december de tijd om met concrete plannen te komen voor het omzetten van tijdelijke dienstverbanden in vaste contracten en een eind te maken aan onbetaald overwerk. Geven zij geen gehoor aan dit ultimatum van een groep actievoerende wetenschappers, dan volgen er werkonderbrekingen en acties.

Het uitblijven van een vaste aanstelling is al lang een doorn in het oog van het onderwijzend personeel aan universiteiten. Het percentage docenten met een tijdelijk aanstelling ligt op iets meer dan 60%, bij universitaire docenten heeft meer dan een kwart een tijdelijke aanstelling. Een rechter tikte onlangs de universiteit Leiden nog op de vingers in een zaak over het uitblijven van een vaste aanstelling. “Leg me in gewone taal eens uit waarom het noodzakelijk is om mensen vier jaar in onzekerheid te laten verkeren.”

‘De universitaire liefde is niet wederzijds’

De werkgevers wijzen naar de onzekerheid die gepaard gaat met de financiering van het onderwijs. Voor de gezamenlijk actievoerders – W Casual Academy en 0.7 en WO in Actie – is de maat nu vol. Ze  eisen gezamenlijk  dat alle structurele taken in het universitair onderwijs door medewerkers met vaste contracten worden uitgevoerd. Daarnaast moet de flexibele schil onder de 20% gebracht worden, moet de hele wetenschappelijke staf zowel onderwijs-als onderzoekstijd krijgen en moet er een einde gemaakt worden aan structurele overbelasting.

Nederlandse universiteiten krijgen tot 20 december de tijd om met concrete plannen te komen voor het omzetten van tijdelijke dienstverbanden in vaste contracten en een eind te maken aan onbetaald overwerk. Geven zij geen gehoor aan dit ultimatum dan volgen er werkonderbrekingen en acties, zo laat de groep actievoerende wetenschappers weten.  14 februari 2022 – Valentijnsdag – staat alvast gereserveerd als nationale actiedag. Met als thema: ‘de universitaire liefde is niet wederzijds’.


 

Aantal zzp’ers in onderwijs groeit fors. Maar niet in regulier onderwijs

De onvrede bij de actievoerders bij de universiteiten zit hem in het grote aantal tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Niet zo zeer in de inzet van zelfstandigen. Het aantal zelfstandigen zonder personeel actief in de bedrijfstak ‘Onderwijs’ is in 10 jaar tijd verdrievoudigd, en daarmee een van de hardst groeiende sectoren onder zzp’ers. Anders dan soms wel eens wordt gesuggereerd (zie hier) zijn deze zzp’ers echter vooral actief in bijvoorbeeld het sportonderwijs, commerciële bedrijfsopleidingen en studiebegeleiding) 

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie