"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zuid-Afrikanen vullen gaten in Nederlandse arbeidsmarkt via internationale matchmaker Ir Olav’s Globetrotters

De vraag naar IT’ers neemt toe. Recruitmentbureau Ir Olav Globetrotters speelt daarop in door professionals uit Zuid-Afrika te werven en te plaatsen, op basis van deta-vast. Maar internationaal recruitment gaat verder dan het selecteren van de juiste match.

Een internationale matchmaker voor bedrijven, dat is Ir Olav’s Globetrotters. Dit bureau werft IT-professionals uit Zuid-Afrika voor inzet bij Nederlandse bedrijven. Een slimme oplossing voor een gat in de arbeidsmarkt.

“Door onze gezamenlijke ervaring weten we precies waar we de kandidaten vandaan kunnen halen. Omdat we onze ideeën en en energie niet meer kwijt konden bij het vorige bedrijf, zijn we voor onszelf begonnen”, aldus Sonja Poortman. “We hebben bewust een andere insteek in de markt opgezocht.” Samen met haar business partner Diane van Galen Last heeft ze Ir Olav’s Globetrotters opgezet.

“Deta-vast werkt het beste bij It’ers uit Zuid-Afrika”

Een probleem van veel detacheringsbureaus is dat bedrijven kandidaten afkopen om vast in dienst te gaan. “Puur detachering werkt niet bij alle IT’ers uit Zuid-Afrika,” vertelt Van Galen Last, “vaak merkten we dat de grote corporates mensen overnamen.” Daarom werkt Ir Olav nu met deta-vast, waarbij kandidaten de eerste zes tot twaalf maanden worden gedetacheerd en daarna kosteloos over kunnen naar de klant waar ze in vaste loondienst komen. Daarnaast werken kandidaten remote vanuit Zuid-Afrika.

Voordeel voor zowel opdrachtgevers als kandidaten is dat Ir Olav het proces in eerste instantie uitgebreid begeleidt en daarmee ontzorgt. Van Galen Last: “Met deta-vast bieden we optimale flexibiliteit gecombineerd met duurzaamheid op de lange termijn.”

Verder kijken dan HR

De bedrijfsmatige matchmakers nemen de zorgen van bedrijven uit handen door hun persoonlijke benadering. “We regelen alles wat nodig is voor de Zuid-Afrikaanse kandidaten,” licht Poortman toe, “een Nederlandse bankrekening, zorgverzekeringen, huisvesting, IND-papieren, inschrijving bij scholen voor de kinderen enzovoorts.” Bij de succesvolle plaatsing van een kandidaat is er meer nodig dan een match met zijn werkgever, Ir Olav ontzorgt dit gehele proces voor zowel de kandidaat als de werkgever. Dit is waar HR-afdelingen bij internationale kandidaten de mist ingaan.

“Je moet niet onderschatten wat er komt kijken bij een emigratie,” vertelt Van Galen Last. “Bij internationale kandidaten moet je als HR-afdeling verder kunnen kijken dan de persoon die je voor je hebt. Vaak verhuist ook het gezin van de kandidaat mee, het geluk van zijn partner is essentieel.”

Soortgelijke cultuur

Zuid-Afrikanen sluiten goed aan bij de Nederlandse cultuur. “Ze sprekend vloeiend Engels,” vertelt Van Galen Last, “en als je beiden langzaam praat, lijkt het Afrikaans erg op Nederlands. Je kunt elkaar verstaan.” Ook cultureel is er gemeenschappelijk goed. “Vaak hebben ze zelfs Nederlandse namen,” legt Poortman uit, “Afrikaners hebben Nederlandse voorouders. Dat merk je. We hebben dezelfde humor.” Vaak voelen ze zich hier snel thuis.

Toch zijn er ook culturele verschillen. “Zuid-Afrika is hiërarchischer, terwijl Nederlandse bedrijven vaak een platte hiërarchie kennen,” vertelt Poortman open.

De Nederlandse voorouders van de Afrikaners trokken in de zeventiende eeuw vanaf de Kaap het Afrikaanse continent in. “Mensen uit Zuid-Afrika zijn gewend om voor zichzelf te zorgen. Er is in Zuid-Afrika geen uitgebreid zorgstelsel. Men is op het ergste voorbereid, en is daardoor ook meer op geld gericht.”

Brede vraag naar IT’ers

Ir Olav detacheert alleen kandidaten met een bacheloropleiding of wo-achtergrond. De vraag naar IT’ers is breed, merkt Van Galen Last. “Er is veel vraag naar developers. Maar ook naar technologische consultants, Java- of .NET specialisten, front-end developers, andere webdevelopers, outsystem ontwikkelaars, salesforce mensen, functionele beheerders, etc. Hot in demand zijn cyber crime & cyber security specialisten.”

Vrouwen in de IT

Poortman merkt op dat de vraag naar vrouwen in de IT toeneemt. “Vrouwen maken vaak beter de vertaalslag van business naar IT en vice versa. Wij merken dat er steeds meer behoefte is aan vrouwen op topniveau bij grote bedrijven zoals Microsoft, NS en ING.” Ir Olav is daarom een podcast-serie gestart over spraakmakende vrouwen in de IT.

“Corona heeft ons veel opgeleverd”

De coronacrisis heeft voor Ir Olav eerder voordelen dan nadelen opgeleverd. “Waar in het begin van de pandemie bedrijven terughoudend waren, neemt de laatste maanden de vraag naar IT’ers toe,” vertelt Poortman, “alles gaat tegenwoordig online. Ook het uitzicht op vaccinaties tegen COVID-19 biedt perspectief, en dat merk je aan bedrijven.”

“Het is alsof iedereen zich bij de huidige situatie heeft neergelegd. We merken dat klanten door willen,” sluit haar medeoprichtster daarbij aan. “In de zomer was dat anders.”

Thuiswerken is nu heel normaal. “Vaak kunnen IT-professionals direct vanuit huis starten. Zuid-Afrika kent ook slechts één maand opzegtermijn. Klanten durven nu de beslissing te maken. Dat heeft corona ons opgeleverd.”

Andere dynamiek

Zuid-Afrika heeft dezelfde tijdszone als Nederland. Daarnaast heeft het nog andere voordelen. “De tarieven liggen vaak iets lager”, vertelt Van Galen Last. Ze vertelt dat het bedrijf steeds vaker door grote bedrijven wordt benaderd die behoefte hebben aan meerdere professionals. Ir Olav heeft een recruiter in dienst in Zuid-Afrika en heeft daar ook een bv, om arbeidsrechtelijke vraagstukken op te vangen.

In Nederland werken IT’ers in allerlei arbeidsvormen, van zzp tot interim tot vast, en worden ze vaak weggekocht door concurrenten. De Zuid-Afrikaanse arbeidsmarkt is anders. In het derde kwartaal van 2020 steeg de werkloosheid in Zuid-Afrika van 23.3% naar 30.8%. Worden mensen meegerekend die zijn gestopt met zoeken naar werk, dan is het werkloosheidscijfer 43.1%. De arbeidsmarktdynamiek werkt daarmee in Zuid-Afrika anders dan hier. Poortman: “We denken strategisch met bedrijven mee over wat nodig is. Is er behoefte aan tientallen young graduates, dan leveren wij die. En het zijn geen jobhoppers.”

2 reacties op dit bericht

  1. Is het een goede eigenschap dat in Nederland werkende IT’ers (in allerlei arbeidsvormen, van zzp tot interim tot vast), vaak worden weggekocht door concurrenten? En wat zou er gebeuren op de toch al krappe zorgarbeidsmarkt als dit ook zou het geval wordt bij zzp’ers in de zorg?

  2. Een goed artikel maar helaas een niet representatieve foto erbij. Het aaien van jonge leeuwen is schadelijk voor de dieren, en er wordt zeker in Zuid Afrika met ontstemming naar gekeken.