"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werknemers: liever de zzp’ers eruit, dan minder bonus of later vakantiegeld

Komt het bedrijf in de problemen door de coronacrisis? Dan nemen werknemers liever afscheid van hun zzp-collega’s, dan dat zij zelf de dupe worden.

Als jouw organisatie moet bezuinigen vanwege de coronacrisis, welke maatregel wil jij dan dat de directie neemt? Deze vraag stelde HR-dienstverlener Visma | Raet aan 1112 werkenden in loondienst.

Een meerderheid van 39% heeft een voorkeur voor afscheid nemen van zzp’ers. Pas daarna volgen het schrappen van de bonus (31%), later uitbetalen van vakantiegeld (22%) en een tijdelijke loonkorting in ruil voor een baangarantie (5%). Ontslag voor vaste medewerkers, dat zien ze in elk geval niet zitten.

‘Wat makkelijk gedacht’

De meeste werknemers willen dus liever eerst van de flexibele schil af, voordat zij zelf offers brengen.

Dat verbaast de experts van Visma | Raet wel, vertelt woordvoerder Anouska van der Veen. “Er wordt misschien wat te makkelijk over gedacht. Zzp’ers zijn belangrijk voor onze economie en spelen een grote rol in sommige bedrijven. Denk maar aan de pakketbezorgers. Afscheid nemen van de zzp’ers gaat in het ene bedrijf makkelijker dan in het andere.”

Leidinggevenden lijken zich daar meer van bewust. Visma | Raet vroeg ook 207 leidinggevenden om hun mening en zij schrappen juist het liefst de bonusregelingen (38%). Daarna volgt pas afscheid nemen van zzp’ers (33%), later betalen van vakantiegeld (13%) en een tijdelijke loonkorting in ruil voor een baangarantie (10%).

Van der Veen benadrukt dat aan iedere maatregel haken en ogen zitten. “Dit is wat werkend Nederland zelf aangeeft, niet per se wat er staat te gebeuren”, licht ze toe. “Vaak is een maatregel ingewikkelder door te voeren dan het lijkt door wet- en regelgeving. Zo kan de werkgever de uitbetaling van het vakantiegeld niet zonder toestemming van de medewerker uitstellen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. voorstel om bonus te schrappen is – mogelijk – geen “eerlijke” vraag als (een deel van) de werknemers uberhaupt geen bonus ontvangt. Is daarvoor gecorrigeerd?

  betere vraag zou zijn: wat zou jij zelf als eerste willen inleveren of als oplossing zien om personeelslasten (inclusief de kosten van zzp’ers) terug te dringen.

 2. Ach, 1 meting is nog geen trend. Misschien zou dit 5 jaar geleden wel veel extremer zijn geweest en is het nu ‘maar 39%’. Positief gezien, de managers zien in ieder geval meer toegevoegde waarde in zzp’ers dan in bonussen, dat is ook al een hele trendbreuk volgens mij.

 3. Ik moet eerlijk zijn; ik zie liever ook wat vaste medewerkers vertrekken ten gunste van mezelf.

 4. Wat ik jammer vind van journalistiek is dat het vaak de negatieve zijde eerst belicht en dat dan de innovatie pas later in het artikel wordt beschreven, waardoor die bijna wegvalt. Dat is nu ook zo voor mijn gevoel. Daarmee wordt polarisatie in stand gehouden.

  Jullie framen nu het beeld van de lezer al door de kop die erboven staat. En zijn daarmee de mede veroorzaker dat dingen blijven zoals ze zijn 🙂 Want als mensen niet verder lezen, zijn ze beïnvloed door deze kop en nemen die voor waar aan. Zo zitten we gewoon nog vaak in elkaar en zijn ons niet bewust van dit handelen (waardoor we dus geen nieuwe denkstappen maken).

  39% of 33% is niet zo’n groot verschil. Dus een genuanceerder, neutraler titel had qua transformatie fijn geweest, bijv.: Leidinggevenden zien toegevoegde waarde ZZP-ers meer dan werknemers.

  Hartelijke groet en fijn weekend