"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
uitstel belastingen corona

Belastingdienst maakt aanvraag uitstel belastingen stuk eenvoudiger

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat ondernemers, waaronder zelfstandig professionals, eenvoudiger uitstel van het betalen van belastingen kunnen aanvragen. Dat uitstel kan voor vrijwel alle vormen van belastingen worden aangevraagd.

Wat verandert er?

De aankondiging is een uitbreiding op eerdere aankondiging (zie hier).

  • Ondernemers kunnen nu online bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor 3 maanden.
  • Er kan voor meer soorten belastingen in 1 keer uitstel van betaling aanvragen.
  • De voorwaarden voor het aanvragen van uitstel langer dan 3 maanden worden versoepeld.
  • Er wordt een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, die in de bouw of uitzendbranche vaak gebruikt wordt (zie ook hier)

Online uitstel aanvragen

Het aanvragen van uitstel kan nu ook met het online formulier ’Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’.

Voor meer soorten belastingen in 1 keer uitstel

“Wij willen onnodig werk voor ondernemers voorkomen. U hoeft daarom maar 1 uitstelverzoek in te sturen. Krijgt u in de tussentijd nieuwe belastingaanslagen? Ook voor die nieuwe belastingaanslagen geldt dat wij de invordering stilleggen. Dit geldt voor alle uitstelverzoeken die sinds 12 maart 2020 zijn ingestuurd.” zo schrijft de Belastingdienst.

“Het uitstel geldt voortaan voor meer soorten belastingen. U kon al uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Daar komen nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Voor al deze belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid in ieder geval tot 19 juni 2020.”

Uitstel voor langer dan 3 maanden

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden te kort. Dan kan er schriftelijk voor een langere periode dan 3 maanden uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Is de totale belastingschuld op dit moment lager dan € 20.000? Dan kan vanaf nu langer dan 3 maanden uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen en reserveringen aanzienlijk zijn gedaald in vergelijking met de afgelopen maanden. Is de totale belastingschuld op dit moment hoger dan € 20.000? Dan wil de Belastingdienst een verklaring van een zogenaamde derde deskundige nodig, zoals een externe accountant of brancheorganisatie.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie