"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tarieven, sectoren en opdrachtgevers: zo zag de online interimmarkt eruit in 2019

Bijna de helft van alle interimopdrachten die Planet Interim matchte in 2019, waren IT-opdrachten. Interim-managers in de bouwsector, het juridisch werkveld en bij de overheid ontvingen de hoogste tarieven.

Dat blijkt uit de Planet Interim Index, een analyse van de online markt voor hogeropgeleide interim-professionals.

Planet Interim maakt deze analyse op basis van gegevens van het eigen platform. In 2019 had het platform 20.000 nieuwe en bijgewerkte interim-profielen. Zij kregen in totaal 55.000 opdrachten via Planet Interim.

IT-opdrachten

Uit die data blijkt dat 45% van alle opdrachten te maken had met IT. Dit percentage is wel wat gedaald: in 2017 was 49,6% van alle advertenties een IT-opdracht. Volgens Planet Interim komt dat misschien door de AVG-wet, die in 2018 inging. Die privacywet betekende nu eenmaal meer werk voor IT’ers.

Profit en non-profit

Het grootste percentage (59%) van de opdrachten kwam van het bedrijfsleven. Banken en verzekeraars zochten het vaakst naar een interim-professional: zij plaatsten 6731 opdrachten.

Van alle opdrachten was 41% not-for-profit. De overheid plaatste 34,5% van de opdrachten en was daarmee de grootste sector voor inhuur van interim-professionals via Planet Interim in 2019.

De overheid betaalt interim-professionals meestal goed. In de bouwsector (€83), het juridisch werkveld (€80) en bij de overheid (€76) werd in 2019 online het hoogste tarief aangeboden.

Hieronder zie je meer inzichten uit de cijfers in infographics. Klik op de onderstaande afbeelding voor een groter formaat.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

7 reacties op dit bericht

 1. Hi Niels,

  Interessant rapport echter een belangrijke conclusie t.a.v. de gap tussen wenstarief en tariefindicatie van opdrachtgever klopt niet helemaal.

  Je schrijft: “Een deel van de gap wordt veroorzaakt doordat enerzijds veel opdrachten via bureaus in de markt komen, en er dus gemiddeld 20% commissie** van het inhuurbudget wordt ingehouden”. Daarbij verwijs je naar een rapport van ABN AMRO en Zipconomy. Echter dit rapport gaat over interim management bureaus met gemiddelde tarieven van € 121,- per uur. Dit betreft slecht een zeer klein gedeelte (de bovenkant) van de interim markt die jij beschrijft waar de gemiddelde tarieven ongeveer € 40 per uur lager liggen.

  De marges die je gemiddeld in de markt tegenkomt liggen gemiddeld een stuk, meer dan de helft, lager dan de 20% die interim management bureaus hanteren. Ik snap dat het vanuit “Planet Interim” een wenselijke conclusie is dat de gap veroorzaakt wordt door de commissie van bureaus 🙂 maar dit is derhalve in een veel mindere mate van invloed.

  Overigens zie ik persoonlijk het verschil ook niet echt tussen interim management bureaus en traditionele detacheerders. “Interim management” wordt wat onnodig spannend gemaakt. Detacheerders zijn veelal prima in staat om ook interim professionals te vinden in de bovenkant van de markt.

  • De hele overwaardering van (interim) managers snap ik überhaupt niet, aan de intelligentie kan het niet liggen, en dat in ik uit eigen ervaring vertellen

    • Änaluirend op de laatste alinea van het artikel, dat (interim) managers idd zwaar overbetaald worden in vergelijking tot bv hoog opgeleide technische mensen. In een project team is de project manager vaak niet de slimste van het stel, waarom dan wel vaak de best betaalde? Zoals gezegd, kan dit uit ruime eigen ervaring zeggen
     Heb wel eens het vermoeden gehad dat ze manager zijn, omdat ze verder eigenlijk nergens goed verstand van hebben. Vooral focus op deadlines, niet op inhoud.
     Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

     • Als dat jouw ervaring is, dan zal dat in jouw ogen zo zijn. Het is in mijn ogen niet heel zinvol om appels (managers) met peren (technische professionals) te vergelijken. Wel is het vaak zo dat de managers nu eenmaal een bredere verantwoordelijkheid hebben dan een individuele professional. De een is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het geheel, de ander voor een deel daaruit. Allebei belangrijk maar met een andere dimensie.

 2. Dag Thijs. Daar zit wat in. In een ander artikel lees je dat opdrachtgevers vooral het netwerk waarderen van interim managementbureaus. Dan heb ik nieuws, want dat netwerk staat gewoon ook gewoon eenvoudig toegankelijk op Planet Interim.

  Over de gap. De genoemde fee is een gemiddelde fee, dat betekent dat er zowel hogere fees worden gevraagd door de top van de markt (voor het grootste deel meer dan 24% uit mijn hoofd maar pin me er niet op vast) en voor het lagere deel dus ook minder dan de 20%. Dit verschilt per opdracht en constructie van overeenkomst. Een deel van de invulling van de opdrachten komt zonder tussenpartij tot stand via Planet Interim, dan is er helemaal geen fee. Dat drukt pas de te betalen en dus te rapporteren marge!