"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VNO-NCW wil praten over beperking zelfstandigenaftrek. Werkveld ongerust over reikwijdte voorstel.

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW wil de fiscale voordelen van ‘oneigenlijke zelfstandigen’ afbouwen. Zzp-belangenorganisaties zijn bezorgd, vooral over de definitie oneigenlijke zelfstandige. ‘Dus als je kennis je kapitaal is, ben je geen ondernemer?’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is bereid om te praten over versobering  van de fiscale voorzieningen voor zelfstandig ondernemers. Dat zegt VNO-voorman Hans de Boer vandaag in het Financieele Dagblad (FD). Hij reageert op voorstellen van de Commissie Borstlap om de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstaftrek alleen te laten gelden voor zelfstandigen die kapitaalinvesteringen doen.

De Boer vindt dat de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling op dit moment naar ‘oneigenlijke’ zelfstandigen gaan. Hij legt niet uit wat hij bedoelt met ‘oneigenlijk’, maar vertelt op BNR Nieuwsradio wel dat hij zelfstandigen die kapitaal investeren ziet als ‘de echte ondernemers’.

‘Ontzie de cafetariahouder en de hovenier’

Het FD schrijft dat VNO-NCW meegaat in de analyse van de commissie-Borstlap dat te veel mensen kiezen voor een bestaan als zzp’er op grond van fiscale voordelen.

Voorwaarde voor een geleidelijke versobering van die belastingaftrek moet zijn dat dat ondernemers voor wie de voorzieningen oorspronkelijk waren bedoeld, worden ontzien. De Boer: “Denk aan de cafetariahouder in Noordwijk of de hovenier die mijn tuin doet. Die mannen moeten reserveren voor hun pensioen en het risico dat hen iets overkomt. Ik wil niet dat zij in hun vlees worden gesneden.”

Versobering al in gezet

Het kabinet is al begonnen met de versobering van de zelfstandigenaftrek. Deze wordt in tien jaar afgebouwd van €7280,- nu naar €5000,- in 2028. Daarnaast kunnen ondernemers de aftrek sinds dit jaar alleen nog toepassen op het basis belastingtarief en niet meer op het toptarief.

De commissie Borstlap liet ziet dat de staatsuitgaven aan zelfstandigenaftrek de afgelopen 10 jaar niet gestegen zijn, ondanks de groei van het aantal zelfstandigen. De mkb-winstvrijstelling steeg in die periode wel.

  • Lees hier meer artikelen over zelfstandigen & fiscaliteit

‘Zelfstandigen moeten gesteund worden’

Roos Wouters, aanjager van de Werkvereniging, vindt dat De Boer de verkeerde insteek kiest. “Er rust bij ons geen taboe op een gesprek over de zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling. Maar maak eerst eens zichtbaar voor wie die prikkels er nu echt verkeerd werken, en los dat dan op. Ik denk trouwens dat slecht werkgeverschap vaak een veel grotere motivatie is om zzp’er te worden.”

Wouters vindt het onduidelijk wat De Boer bedoelt met ‘oneigenlijke ondernemers’. “Wat is dat dan, ‘oneigenlijk’? Hij heeft het over dat echte ondernemers werken met kapitaalgoederen. Dus als je kennis je kapitaal is, ben je geen ondernemer?”

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is iets positiever over de uitspraken van De Boer. “Hans de Boer legt vandaag vooral de vinger op het oneigenlijk gebruik van de fiscale voordelen. Dat is prima, want dat wil niemand. Ook wij niet.”

Maar PZO waarschuwt ook dat aftrekposten een voordeel hebben: ze stellen zzp’ers in staat te sparen. “Pas op dat je niet het kind met het badwater weggooit als je dat oneigenlijk gebruik wil aanpakken,” aldus het Platform. “Er wordt van zelfstandigen verwacht dat ze hun arbeidsongeschiktheidsheidsverzekering betalen, reserveren voor periodes van minder werk, et cetera. Zelfstandigen moeten goed ondersteund worden en daar mag niet aan getornd worden. Dus iets doen aan oneigenlijk gebruik prima, maar geen ondernemers pesten die moeten reserveren voor toekomst en onverwachte zaken.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik ben het met Hans de Boer eens dat je moet oppassen niet de verkeerde te treffen met die maatregelen. De bovenkant van de zzp-markt is geen ondernemer, maar zit in een BV. Fiscaal nog aantrekkelijker dan die paar aftrekposten. Ook geen gedoe met de belastingdienst of je wel of geen ondernemer bent. Dat ben je dan gewoon niet, in hun ogen. Boeie.
    De laag daaronder kan wel leven zonder de zelfstandigenaftrek. Die verhogen gewoon hun tarieven, of stappen ook in een BV. Maar daaronder begint het pijnlijk te worden. Voor de onderste laag zzp’ers, misschien wel de grootste groep maakt het niets uit. Die hebben nauwelijks winst en hebben dus niets aan aftrekposten.
    Kortom, het lijkt mij verstandig (en dat is Hans) om eerst heel goed te onderzoeken wie je precies pijn wilt doen voordat je klappen uitdeelt. Met een groep van 1,3 mio zzp’ers is de kans erg groot dat je ‘onschuldige’ slachtoffers maakt. Daarover zijn we het eens.