"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zp’er: Investeer in je eigen ontwikkeling!

Zelfstandige professionals zouden voor zichzelf ieder jaar een opleidingsbudget moeten reserveren. Daarvoor zijn (minstens) vijf redenen.

Als zelfstandig ondernemer heb je veel uitdagingen: Hoe profileer ik mezelf in de markt? Hoe onderhandel ik? Hoe krijg ik die mooie opdracht? Veel startende zp’ers – en ook aardig wat ervaren zelfstandigen – hebben moeite om al die uitdagingen het hoofd te bieden. Soms leidt dat er zelfs toe dat zp’ers weer in vaste dienst gaan.

De meeste werknemers ontvangen ieder jaar een opleidingsbudget wat ze kunnen gebruiken voor opleiding en hun ontwikkeling. Een zp’er heeft echter geen werkgever die voor zijn (of haar) ontwikkeling zorgt. Of die hem uitgebreide feedback geeft op zijn gedrag en uitdaagt om in zichzelf te investeren. Hij of zij investeert (veel) minder in de eigen ontwikkeling dan de werknemer in loondienst. Dat is een gemis, want de hierboven gestelde vragen zijn allemaal makkelijker te beantwoorden als je investeert in (het ontwikkelen van) je eigen competenties.

Ik hoor de laatste jaren vaak van zp’ers dat ze de noodzaak niet voelen om in zichzelf te investeren, omdat ze vooralsnog genoeg opdrachten hebben. Anderen overwegen wel een training, coaching of opleiding om hun soft skills te ontwikkelen. Toch besluiten ze regelmatig om het niet te doen omdat het geld kost én tijd (die ze niet kunnen declareren, dus gemiste omzet).

Zp’ers zouden voor zichzelf ook ieder jaar een opleidingsbudget moeten reserveren. Dit budget kunnen ze benutten om persoonlijk en professioneel sterker te worden. Ook zouden ze het budget kunnen gebruiken om te leren hoe ze met meer gemak, plezier en succes kunnen ondernemen.

Ben jij ZP’er?

Dit zijn 5 redenen om als ZP’er te investeren, in je persoonlijke en professionele ontwikkeling;

  1. Door geld te investeren in jezelf motiveer je jezelf om te veranderen. Juist omdat je voor een coaching of training moet betalen, ben je erop gefocust om er ook iets mee te doen.
  2. Je vergroot je netwerk; je leert nieuwe mensen kennen die je advies geven of nieuwe inzichten brengen.
  3. Je vergroot je zelfinzicht en zelfvertrouwen. En dit straal je uit naar je klanten. Je krijgt meer inzicht in je eigen talenten, drijfveren en toegevoegde waarde. Tevens word je je bewust van belemmeringen of valkuilen om de next step te kunnen maken.
  4. Je laat klanten zien dat je als ondernemer blijft investeren in jezelf.
  5. Het geeft een boost, een nieuwe impuls!

Dus ZP’er: bepaal je opleidingsbudget voor 2020 en investeer in jezelf!

Of beter: kom gelijk in actie.  En last but not least: ik help je daar graag bij!

 

Auteur : Manon Janssen, Intermediair en Coach, eigenaar van ForFinancials bv

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger