"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Raad van State: detacheren is niet altijd gelijk aan uitzenden. Doorbraak in slepende discussie.

Afwijzing dispensatieaanvraag voor uitzend CAO was onterecht, zo vindt Raad van State.

Detacheerder DPA heeft bij de Raad van State haar gelijk gehaald in een jarenlange procedure waarin DPA stelt dat haar vorm van dienstverlening en werkgeverschap wezenlijk anders is dan uitzenden.

DPA had bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dispensatie aangevraagd om niet de CAO voor de uitzendsector te hoeven volgen maar haar eigen CAO. Die dispensatie werd niet verleend, waarna DPA tot bij de lagere rechter ongelijk kreeg.

Maar de Raad van State geeft DPA nu toch gelijk en vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en het besluit van de minister. De Raad van State schrijft onder meer dat de minister “ondeugdelijk gemotiveerd is ingegaan op de vraag of bij DPA (…) sprake is van specifieke bedrijfskenmerken die op essentiële punten van die ondernemingen verschillen en, zo daar sprake van is, waarom toepassing van de algemeen verbindend verklaarde bepalingen redelijkerwijze van DPA kan worden gevergd.”

Inlenersbeloning onwerkbaar

Directeur Fred Boevé, algemeen directeur bij DPA IT, noemt de uitspraak “een doorbraak”.

Boevé vindt de inlenersbeloning, waarbij uitzendkrachten minimaal hetzelfde loon moeten ontvangen als werknemers, onwerkbaar voor een detacheerder als DPA. “Wij hebben bijvoorbeeld juristen in vaste dienst die elke maand voor meerdere werkgevers moeten werken. Het is simpelweg niet te doen om per opdrachtgever te bekijken wat die inlenersbeloning per persoon zou moeten zijn. We hebben een prima eigen CAO met goede arbeidsvoorwaarden. Daarbij investeert DPA veel in de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling van haar eigen mensen. Het gaat om het totaalpakket: een auto, opleiding, een bonus, dat wordt allemaal niet meegerekend.”

DPA handhaaft eigen CAO

Door de uitspraak van de Raad van State kan DPA haar eigen CAO blijven toepassen. Indien in de toekomst de nieuwe Uitzend CAO, die op 30 december van kracht wordt, algemeen verbindend wordt verklaard (welke aanvraag nog niet is ingediend) zal DPA, en ongetwijfeld ook andere detacheerders, dispensatie gaan aanvragen bij het ministerie. Het is afwachten wat de minister dan gaat doen. Hij zal in ieder geval de argumenten van de Raad van State mee moeten nemen in zijn beoordeling. Het ministerie was afgelopen vrijdag nog niet in de gelegenheid om te reageren op deze interessante uitspraak.

De volledige uitspraak is hier terug te lezen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

6 reacties op dit bericht

 1. Proficiat DPA en alle detacheerders in Nederland want eindelijk is er een vorm van erkenning voor deze voortreffelijke vorm van werkgeverschap.

 2. Geweldig. Nu lijkt er geen wetgever meer in de weg te staan voor misschien wel dé werkpropositie (voor 20ers en 30ers en voor onzekere veranderzoekers?) van de jaren ’20: detachering.

 3. Terecht, en inderdaad gefeliciteerd DPA en andere detacheerders die er al jaren in slagen om een goed werk- en opdrachtgever te zijn. Waarom moeten in Nederland altijd weer appels met peren vergeleken worden? De discussie en daaropvolgende regelgeving die eerst o.a. leidde tot afschaffing van de VAR en die ogenschijnlijk steeds verder opschuift naar een beoogde ontmanteling van de gehele flexexonomie in Nederland, heeft al lang haar oorspronkelijke doelstelling gemist. Dit (politieke) geneuzel veroorzaakt al lang veel meer schade dan het zogenaamd repareert…

 4. Ik heb bij DPA gewerkt en kreeg ongeveer € 600 per maand minder bruto dan de inlenersbeloning. In anderhalf jaar geen enkele training of persoonlijke ontwikkeling gehad. Ja, een bruto bonus van € 600. Dat was alles. Maar deze malafide club kan beter niet te vroeg juichen want de uitspraak van de RvS is gebaseerd op een motiveringsgebrek. Een makkelijke manier voor de Afdeling om niet nu al een inhoudelijk oordeel te geven. De volgende keer zal deze strijdigheid met EU-wetgeving geen stand houden.

 5. Wat Mark zegt!!!
  Andere detacheerders betalen wel volgens loon van de werkgever (overheid), waarom kan dpa dat niet? Omdat ze zelf de zakken willen vullen! Ik begrijp wel dat ze eraan willen verdienen, maar op deze manier? Nee, dat begrijp ik niet!
  Wat dpa zegt klopt niet:
  Een auto? Nooit 1 gezien!
  Opleiding? Niet gehad!
  Vage bonus omdat je half jaar in dienst bent…

 6. Ze maken het inderdaad mooier dan het is bij dpa. Een grote grap en halen mensen binnen met mooie verhalen, maar als je eenmaal binnen bent knijpen ze je uit. Sowieso hebben deze over het paard getilde kakkers hebben geen verstand van zaken en alleen zicht op hun eigen bonus. Rare club!