"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Faillissement voor contractbeheerder ING-zp’ers TCP Direct. Ook andere zp’ers getroffen. UPDATE.

Contractbeheerder van onder andere ING zzp’ers vindt geen oplossing voor cashflow problemen.

De rechtbank Amsterdam heeft het faillissement uitgesproken voor TCP Direct BV. In deze BV zijn de contractbeheer activiteiten van TCP Solutions onder gebracht. Het bedrijf kwam in het nieuws omdat het zzp’ers die bij ING een opdracht doen, niet meer kon uitbetalen. Nu blijkt het bedrijf ook zzp’ers bij andere organisaties niet meer uit te kunnen betalen vanwege acute cashflow problemen.

Pogingen om vers kapitaal aan te trekken om aan de verplichtingen richting zzp’ers te voldoen zijn blijkbaar op niets uitgelopen. De payroll activiteiten van TCP Solutions vallen buiten dit faillissement.

Cashflow problemen

TCP kwam in de problemen door een forse betalingsachterstand van een klant, uitzender DeGraaf Contracting , voor wie TCP de payrolling deed en waar wel een verplichting ligt om hun payrollers uit te betalen, en door het plots wegvallen van een kredietlijn bij RBS.

Het bedrijf heeft de afgelopen twee weken hard gezocht naar een oplossing en was naar verluid onder andere met ING in gesprek om nieuw krediet aan te trekken. Die gesprekken zijn blijkbaar op niets uitgelopen. ING was verreweg de grootste klant voor de zzp-contracting activiteiten van TCP in Nederland.

Het bedrijf, met een omzet van ongeveer € 150 mln, bestaat dit jaar 25 jaar. TCP is actief in 12 Europese landen en profileert zich als expert op het terrein van internationale payrollling voor  werkgevers, bureaus, flexwerkers en freelancers. De Nederlandse activiteiten maken wel de hoofdmoot uit van de omzet. In de BV waar nu het faillissement over is uitgesproken zitten alleen de contractbeheeractiviteiten in Nederland. Andere activiteiten in Nederland en de buitenlandse activiteiten zitten in andere bedrijfsonderdelen.

Ook de payroll activiteiten van TCP in Nederland ondervinden betalingsproblemen en het is lastig om grote klanten aan boord te houden, zegt Evert van der Weijden, eigenaar van TCP tegen het FD. Dat komt onder meer door het verlies van de NEN-certificering, een belangrijk kwaliteitskeurmerk in de branche.

ING

ING heeft ondertussen verklaard betaling aan de door henzelf ingehuurde zzp’ers te garanderen. De lopende contracten van deze zzp’ers worden overgedragen naar de twee andere contractbeheerders waar de bank al zaken mee doet, namelijk Brainnet en Between.

Deze geselecteerde brokers zijn door ING recentelijk gecontroleerd op kredietwaardigheid en de Know Your Supplier-eisen van ING, zo laat de bank weten in een verklaring. “Samen met de nieuwe brokers onderzoeken we hoe we zo snel en efficiënt mogelijk kunnen betalen.”

Het is nog niet duidelijk of andere opdrachtgevers die hun contractbeheer bij TCP ondergebracht hebben ook de betalingsverplichtingen aan ‘hun’ zzp’ers gaan overnemen. Een aantal van hen zal, net als ING, TCP al betaald hebben voor de gemaakte uren van de zzp’ers.  Maar ook als klanten van TCP nog niet betaald hebben, dan kunnen ze niet zo maar dat geld doorsluizen naar de zzp’ers.

Zzp’ers zullen door de curator van TCP nu net zo behandeld worden als andere crediteuren en hebben dus geen voorrang of iets dergelijks bij de afwikkeling van het faillissement. Bij payroll medewerkers ligt dat anders, daar neemt het UWV eventuele salarisverplichtingen over.


Lees ook:

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

4 reacties op dit bericht

  1. Ik heb nog niets teruggezien over de positie van de Belastingdienst in deze. Op basis van inlenersaansprakelijkheid kunnen zij bij faillissement van TCP terecht bij ING voor (niet betaalde) premies en belastingafdracht.
    Mogelijk dat de Belastingdienst dan ook er verder in zou kunnen of gaat duiken of er ook sprake is van een daadwerkelijke situatie van inhuur van zelfstandigen via (een keten van) uitleners door ING of mogelijk dat daar twijfel bestaat over de zelfstandigheid (en eventueel dus werknemerschap van de ingehuurden).

  2. De hamvraag wat mij betreft die nog onbeantwoord is gebleven is waarom DeGraaf Contracting niet betaalt? Er ligt zelfs een juridische uitspraak dat zij aan hun verplichting moeten voldoen.

    Lijkt mij dat zij de bron zijn van dit probleem en door gehoor te geven aan de uitspraak van de rechtbank het cashflow probleem van TCP in één klap op kunnen lossen.

    • Precies. En waarschijnlijk dan faillissement? Want als TCP aan alle ING-zzp-ers had verzocht om de betalingstermijn 1 maand langer te maken dan was er veel meer tijd geweest voor een oplossing.