"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zeven partijen geven gezamenlijk advies aan Commissie Borstlap: ‘Kijk naar werk, niet naar contractvorm’

Zeven organisaties die zich dagelijks bezighouden met werk hebben hun visie gestuurd naar de Commissie Borstlap. Daarin delen zij hoe zij denken dat de regulering van werk eruit moet zien. Josien van Breda-Hoekstra (Platform ZZP-dienstverlenegers) en Sieto de Leeuw (ABU) delen de belangrijkste punten.

‘Neem de diversiteit aan arbeidsrelaties als uitgangspunt’, luidt het advies van ABU, OVAL, Cedris, NRTO, Platform ZZP-dienstverleners, VvDN en MSPNetwerk. Dit schrijven zij in een position paper aan de Commissie Regulering van werk, een onafhankelijke commissie onder leiding van Hans Borstlap.

Op verzoek van het kabinet onderzoekt de commissie of de regels rondom arbeid nog passen bij de manier waarop we werken, nu en in de toekomst. Lees meer. De commissie roept iedereen op mee te denken over de toekomst van werk. En dat hebben de zeven organisaties nu samen gedaan.

Lees hier het hele position paper.

‘Geen pleisters, maar een goede basis’

“Wij zijn allemaal dagelijks actief bezig met de arbeidsmarkt”, vertelt Sieto de Leeuw, voorzitter van uitzendkoepel ABU. “We willen de commissie helpen om tot een goed advies te komen.”

“We vinden het een heel goede zet van de regering om zo’n commissie in te stellen”, benadrukt Josien van Breda-Hoekstra namens Platform ZZP-dienstverleners. “Geen pleisters meer plakken, maar een goede basis leggen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. En dat op basis van inzichten van experts.”

Toetsstenen voor de arbeidsmarkt

In hun position paper beschrijven de partijen vijf ‘toetsstenen voor de arbeidsmarkt van de toekomst’. Het zijn uitgangspunten waar de commissie alle plannen aan zou moeten toetsen.

De Leeuw: “Ons belangrijkste advies is dat de overheid niet moet kijken naar contractvormen, maar naar werk en werkenden. Regel basiszekerheden voor iedereen, ongeacht of ze werken in loondienst, als zzp’er of als uitzendkracht.”

Loopbaanontwikkeling, steun bij arbeidsongeschiktheid en pensioen moeten basiszekerheden zijn voor iedereen die werkt. Of je nu zzp’er of vaste kracht bent.

Race naar de bodem

Van Breda-Hoekstra: “Als je sociale en fiscale zekerheid per contractvorm regelt, zie je dat bepaalde vormen van arbeid duurder worden. Maak je loondienst duurder, dan zoeken werkgevers naar oplossingen als uitzend en zzp. Dat is niet de bedoeling, want zo staan kosten en regels centraal en niet de werkende. Veel zzp’ers kiezen bewust voor losse opdrachten. Ze nemen het ondernemerschap serieus, maar moeten ze nu te vaak verdedigen omdat ze zzp’er zijn.”

De overheid moet zorgen dat bij elk van de arbeidsrelaties de (financiële) uitkomsten voor zowel de werkende als de werk- of opdrachtgever niet te veel verschillen, vindt ook De Leeuw: “Zo voorkom je een race naar de bodem, waarbij opdrachtgevers kiezen voor de goedkoopste contractvorm.”

Afspraken die passen bij het werk

Van Breda-Hoekstra: “Als je diversiteit als uitgangspunt neemt, kun je gewoon de beste persoon kiezen en met hem of haar afspraken maken die echt passen bij de de werkzaamheden.”

“We zien ook meer hybride-vormen”, vertelt De Leeuw. “Bijvoorbeeld mensen die in loondienst werken en daarnaast als zzp’er. Of werkenden die dan weer gedetacheerd, dan weer als zelfstandig professional werken, afhankelijk van de opdracht en hun eigen behoefte aan flexibiliteit. Voor ieder model aparte regels bedenken, dat is niet te doen.”

‘Laat iedereen meedoen’

Kijk naar het geheel, vinden de zeven partijen. Volgens de ABU-voorzitter zorg je zo op den duur voor een inclusievere arbeidsmarkt. “Deze benadering helpt op den duur ook mensen die nu aan de kant staan. We moeten ervoor zorgen dat iedereen die mee wil doen ook mee kan doen op de arbeidsmarkt.”

De Commissie Borstlap komt in juni met een analyse van de inzichten. Uiterlijk 1 november 2019 volgt het advies aan het kabinet.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie