"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Global Sourcing in de lift vanwege aanhoudende schaarste in de arbeidsmarkt

Menzo de Muinck Keizer was gast in het ZP Radio programma HoofdZaken waar Paul van Leeuwen en Natasja Spooren hem vroegen naar de mogelijke vormen van Global Sourcing, de motieven van ZP’ers om in Nederland te komen werken en het traject die hiervoor wordt doorlopen.

Investeringen in technologie worden elk jaar groter, waardoor ook de vraag naar IT-professionals verder toeneemt. Door de steeds nijper wordende schaarste zijn zij in Nederland niet altijd meer te vinden. Menzo de Muinck Keizer, Global Talent Mobility Expert bij Baker Boucher, helpt organisaties door IT-professionals uit het buitenland te halen.

India, Mexico, Oost-Europa en Costa Rica: niets is De Muinck Keizer te gek. “Recent is via ons zelfs een Zuid-Afrikaanse professional in Nederland gestart.” Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het zogenoemde ‘Fly-in model’. Volgens De Muinck Keizer tevens populair, omdat het veel overeenkomsten heeft met detacheren. Hij legt uit dat Global Sourcing meer is dan professionals in laten vliegen. “Denk bijvoorbeeld ook aan ‘Remote teams’, waarbij een team van professionals in het land van herkomst werkt voor een Nederlandse Opdrachtgever. Maar ook ‘Project-outsourcing’ behoort tot de mogelijkheden. In dit geval wordt de verantwoordelijkheid bij een buitenlands bedrijf neergelegd. Deze twee vormen vereisen wel meer omschakeling van de Opdrachtgever.”

“Global sourcing is een verzamelnaam voor manieren om met professionals uit het buitenland te werken.”
Menzo de Muinck Keizer – Global Talent Mobility Expert bij Baker Boucher

Bereidwilligheid niet altijd groot

“Hoe groter de onaantrekkelijkheid van een land, hoe groter de bereidwilligheid is om in Nederland te komen werken”, steekt De Muinck Keizer van wal. Hij geeft Turkije als voorbeeld, waar beslissingen van Erdoğan ervoor zorgen dat veel mensen geen baan meer hebben en de Turkse Lira minder waard is. De Muinck Keizer licht toe: “Een soortgelijke situatie heerst in Rusland. Maar ook in Brazilië, waar tijdens bloeiende jaren veel mensen zijn opgeleid, gaat het steeds slechter met de economie”. “Daarentegen zijn professionals uit Oekraïne lastig naar Nederland te halen. Zij kennen daar slechts 5% belasting, waardoor zij aan een lager brutoloon vaak alsnog meer overhouden. Daarbij is het leven daar goedkoper.” Verder benadrukt De Muinck Keizer dat professionals een goede reden moeten krijgen om naar Nederland te komen zoals goede arbeidsvoorwaarden en carrièrekansen.

“Voordat iemand zijn land verlaat, moet er een goede reden zijn om het land te verlaten.”
Menzo de Muinck Keizer – Global Talent Mobility Expert bij Baker Boucher

Een voorbeeld van een probleem die de Muinck Keizer op zijn bord kan krijgen is ‘Help, ik heb 10 Java programmeurs nodig’. “Opdrachtgevers vragen mij te helpen hen te vinden. Maar vinden is het probleem niet, het lastige is juist hoe jij hen zo ver krijgt bij jou te komen werken. Als een Java programmeur kan kiezen uit verschillende Opdrachtgevers, dan moet je daartegen concurreren. En dat kan niet iedere Opdrachtgever.” Hij waarschuwt Opdrachtgevers dan ook niet voor ‘fly-in’ te kiezen vanwege lagere kosten. “Professionals komen er snel genoeg achter als zij minder betaald krijgen dan Nederlandse collega’s, daarbij bepaald Nederlandse wetgeving dat buitenlandse krachten ook een marktconform salaris verdienen. Wil je kosten besparen? Kies dan voor ‘remote teams’.”

Zoektocht verkeerd van start

Het valt De Muinck Keizer op dat Opdrachtgevers vaak zelf niet goed weten wat zij precies zoeken. “Daarom ga ik eerst met hen in gesprek over wat zij nodig hebben. Met als resultaat dat er beschrijvingen volgen die helemaal niet in de job description staan. Ook achterhalen of en waarom zij professionals hebben afgewezen, levert relevante informatie op. Omdat dit in de meeste gevallen op basis van persoonlijke kenmerken gebeurd. Cv’s hebben daarom voor ons minder waarde, dan er normaliter aan wordt toegekend.”

Zodra het gewenste profiel duidelijk is afgestemd, benadert De Muinck Keizer specifieke landen die hierbij aansluiten. Per land kan het type professional namelijk nogal verschillen. “Bulgaren werken bijvoorbeeld het liefst met Nederlanders, omdat wij het enige volk zijn die direct ‘nee’ durft te zeggen. Zo zijn zij ook en vinden dat daarom prettig”, legt hij uit. Heeft de Opdrachtgever voor een professional gekozen? Dan helpt De Muinck Keizer bij de vervolgstappen. Of het nu gaat om huisvesting, het regelen van een werkvergunning of hen op weg helpen in Nederland. “Een belangrijk punt van aandacht is dat dit proces best lang kan duren. Vooral het aanvragen van een werkvergunning kost tijd. Mede hierdoor is payroll een prettige constructie voor fly-in. Payroll instanties zijn zeer bedreven in het aanvragen van werkvergunningen en het is een veilige vorm voor buitenlandse professionals die de Nederlandse wetgeving niet kennen.”

Is er in Nederland een tekort aan de gewenste IT-expertise? Dan pas kiezen Opdrachtgevers voor het inhuren van talent uit het buitenland.
Menzo de Muinck Keizer – Global Talent Mobility Expert bij Baker Boucher

Kracht van buitenlands talent wordt erkend

Steeds meer opdrachtgevers staan open om over de grenzen te kijken naar mogelijkheden van internationalisering. De meeste Opdrachtgevers geven echter nog wel de voorkeur aan Nederlandse professionals. “Zij beheersen de Nederlandse taal, cultureel gezien staan zij dichter tegen de organisatie aan en het inhuurproces gaat sneller. Het buitenland wordt vaak pas in overweging genomen als talent schaars is in Nederland”, aldus De Muinck Keizer. In de komende jaren verwacht hij een verdere groei van Global Sourcing: “Door de voortdurende schaarste en de invloed van de overheid om zzp-schap te reduceren, zal de behoefte aan buitenlands talent verder toenemen. Een bijkomend voordeel is dat, zodra organisaties in aanraking komen met Global Sourcing, zij hier ook enthousiast van worden. Buitenlandse professionals zijn niet alleen steengoed, maar kunnen zich ook makkelijk aanpassen.”

Beluister de volledige radio-uitzending met Menzo de Muinck Keizer hieronder.

 

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken