"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Diversiteit onder zzp’ers groeit. 2018 kende record aantal ‘stoppers’

Aandeel vrouwen en niet in Nederland geboren ondernemers groeit. Gemiddelde leeftijd zzp daalt.

Het aantal ondernemingen in Nederland is in 2018 met 5% gegroeid tot ruim 1,9 miljoen. Dat komt vooral door een toenemend aantal zzp’ers. Het aantal mkb’ers groeit in 2018 maar met 600. Dit staat in Data over de bedrijvendynamiek, jaaroverzicht 2018, dat KVK vandaag publiceert.

Tegenover aantal 168.000 startende ondernemers (15% meer dan in 2017) staat ook een record aantal van circa 90.000 stoppers (ruim 10% meer dan in 2017).

Er kwamen dus ongeveer 87.000 ondernemers bij, veelal zzp. In dezelfde periode nam het aantal banen voor werknemers toe met zo’n 300.000. Het aandeel van de zzp’ers op de totale beroepsbevolking neemt daarmee licht toe.

Onder de starters zien we een licht groeiend aandeel vrouwen (38%). De gemiddelde leeftijd van een starter is iets aan het dalen: van 37 in 2017 naar 36 jaar oud in 2018.

Bij de starters is 23% van de ondernemers niet in Nederland geboren. Voor alle ondernemers geldt dat 15% niet in Nederland is geboren. Met name in de provincies Flevoland (28%), Noord-Holland (29%) en Zuid-Holland (34%) is het aandeel starters dat niet in Nederland is geboren hoog.

[pdf-embedder url=”https://www.zipconomy.nl/wp-content/uploads/2019/01/Data-over-de-bedrijvendynamiek-jaaroverzicht-2018-v3.pdf” title=”Data over de bedrijvendynamiek jaaroverzicht 2018 v3″]

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Heeft men de cijfers gecorrigeerd voor mensen met een eenmanszaak die hun eenmanszaak opheffen om kort daarop een nieuwe eenmanszaak te starten? Vanuit KvK weet ik dat dit vaak gebeurt (vaak rond de jaarwisseling) om fiscale / financiele motieven. Een voorbeeld is het tussentijds laten vrijvallen van de Oudedagsreserve op de balans.