"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken. Toch doorbraak in privacydossier zzp’ers.

1,3 miljoen eenmanszaken krijgen per 1 januari 2020 nieuwe nummer.

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Dit schrijft staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer. De Belastingdienst voldoet daarmee aan een eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige BTW nummer. Dat nummer, dat verplicht moeten worden vermeld op bijvoorbeeld facturen en soms ook websites, bevat is immers het persoonlijke burgerservicenummer (BSN). Daarmee is het BTW-nummer privacygevoelig.

Met name Tweede Kamer lid Pieter Omtzigt heeft regelmatig vragen gesteld om te kijken naar de kwetsbaarheden voor identiteitsfraude bij zzp’ers als gevolg van de koppeling van het BTW-nummer en het BSN. Ook belangenorganisaties riepen op tot wijzing.

Tot een verandering kwam het tot op heden niet omdat die volgens de Belastingdienst te ingrijpend was. De eis van de AP heeft blijkbaar gewerkt.

Voor de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland betekent dit dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook opdrachtgevers en bemiddelaars van zzp’ers met een eenmanszaak kunnen dan aan de slag.

Staatssecretaris Snel is tevreden dat er een alternatief is bedacht: “Ik ben het eens met de AP dat het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer onwenselijk is. Het is daarom goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

 1. Via mijn contract met een oliemaatschappij wordt uiteraard maandelijks mijn giro terecht “beroofd” van de bedragen waarvoor ik heb getankt.
  Op de tankstations krijg ik tankbonnetje met daarop vermeld mijn bedrijfsnaam, mijn naam, postcode en plaats en…… mijn BTW nummer.
  Ik heb op website van die organisatie gekeken, maar daar staat niets op over het hanteren van BSN. Wel over Cookies etc. Hierover contact gehad met de autoriteit persoonsgegevens. Het advies was om te vragen hoe men met het BSN nummer omgaat in relatie met AVG, Daarbij duidelijk aangeven dat op al de bonnetjes het BSN nummer onderdeel is van het BTW nummer en derhalve onder de AVG privacy bescherming dient te vallen. Bij de autoriteit gaf men ook aan als ik er niet uitkom, dat ik dit als een privacy lek kan doorgeven.

  De risico’s:
  * medewerker tankstation kopieert de gegevens en….
  * bonnetje wordt uit prullenmand gehaald, of wordt ergens gevonden en ….

  Wellicht is dit een tip indien ook andere zelfstandige professionals dit euvel bemerken.