"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Driekwart van de Europese zelfstandig professionals kiest bewust voor een freelance-carrière

De 11 miljoen Europese freelancers wonen vooral in grote steden, kozen bewust voor een carrière als zelfstandige, maar missen soms wel de voordelen van een dienstverband.

Hoe ziet de Europese freelancemarkt eruit en waar hebben zelfstandig kenniswerkers behoefte aan? Dat onderzochten het Franse freelanceplatform Malt en het European Forum of Independent Professionals (EFIP) met een enquête onder 959 zelfstandigen uit de 28 Europese lidstaten.

In totaal zijn er meer dan 11 miljoen zelfstandig kenniswerkers in Europa, 45 procent meer dan 10 jaar geleden. Volgens deze definitie is 7 procent van alle werkende Europeanen freelancer. Zo’n 77 procent koos bewust voor freelancen, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Andere definitie van freelance

Maar let op: de definitie van ‘freelancer’ is voor Malt en EFIP net even anders dan gebruikelijk. Het gaat hier specifiek om zelfstandige kenniswerkers zonder personeel. Denk aan consultants, grafisch ontwerpers of IT-ontwikkelaars.

Zij leveren technische, artistieke of commerciële diensten aan bedrijven, rechtstreeks of via online platformen. Het gaat dus bijvoorbeeld niet over zzp’ers in de agrarische sector, bouw of retail.

Freelancer woont in de stad

De meeste zzp’ers die deelnamen aan de enquête werken in marketing (31 procent), IT/tech (27 procent) of kunst en entertainment (18 procent). Veruit de meeste freelancers wonen in de grote stad (68 procent). Een kwart komt uit een kleine of middelgrote stad en slechts 7 procent woont op het platteland.

Zo’n 57 procent van de ondervraagde freelancers is 35 jaar of ouder. Iets meer dan de helft heeft een masterdiploma of Phd.

Motivaties om te freelancen

Driekwart van deze freelancers koos bewust voor een carrière als freelancer en de onderzoekers vroegen waarom. Voor 47 procent van de respondenten was flexibiliteit een belangrijke motivatie. Verder noemden freelancers ‘de vrijheid om eigen projecten te kiezen’ (37 procent),  ‘mijn eigen baas zijn’ (36 procent) en ‘werken waar ik maar wil’ (37 procent).

Tweederde van alle freelancers werkt meestal vanuit huis. Zo’n 29 procent werkt tussen de 36 en 45 uur per week, 27,5 procent maakt tussen de 26 en 35 uur. Zo’n 24 procent werkt minder dan 25 uur per week als zelfstandige.

Uit eerder onderzoek bleek dat steeds meer vrouwen en oudere werkenden aan de slag gaan als freelancers. Tussen 2008 en 2015 kwamen er in de Europese Unie een miljoen vrouwelijke zzp’ers bij, terwijl het aantal mannen steeg met 900.000.

Moeilijkheden

De onderzoekers vroegen freelancers ook naar hun grootste obstakels. 57 procent vindt het lastig om nieuwe klanten te vinden, 46 procent heeft moeite met een continu veranderend inkomen. Een kwart heeft wel eens problemen met klanten die hun facturen niet betalen.

Ook al kiezen ze zelf voor het zzp’erschap, toch mist 28 procent van de Europese freelancers bepaalde voordelen van een dienstverband. Denk bijvoorbeeld aan een ziektekostenverzekering of pensioen. 89 procent van alle ondervraagden vindt dat de sociale zekerheid voor zelfstandig professionals beter geregeld moet worden.

Eén reactie op dit bericht

  1. Als respondent kon je deze poll niet voltooien en versturen zonder op zijn minst bij één van de gesuggereerde klachten een vinkje gezet te hebben. Wie 100% tevreden was met zijn leven en werk als zelfstandige, kon niet meedoen.