"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“We zorgen voor flexibiliteit. Maar we zijn geen flexbedrijven!” Detacheerders verenigen zich.

De detacheringsbedrijven willen een branchevereniging oprichten. “Het is tijd voor een wettelijke basis voor detachering.”

“We bestaan niet, terwijl we onmisbaar zijn,” zegt Maikel Pals, algemeen directeur van detacheerder Brunel. Het zit hem hoog. Een paar honderd bedrijven detacheren dagelijks meer dan 100.000 medewerkers en zijn zo een onmisbare vorm van kennisflexibiliteit voor organisaties. Maar ondertussen komt het woord ‘detachering’ niet voor in de wet- en regelgeving, met alle nadelen van dien.

Om daar verandering in te brengen, neemt een aantal detacheringbedrijven het initiatief tot de Vereniging van Detacheerders Nederland. Pals is één van de initiatiefnemers.

Geen bemiddeling, geen uitzendwerk

“De Nederlands arbeidsmarkt kenmerkt zich door een flinke verscheidenheid aan vormen van arbeid,” vertelt hij. “Uitzendarbeid, payrolling, zzp’ers. En detachering. Die verscheidenheid maakt onze economie krachtig. Het is tijd om die variatie door te vertalen naar wetgeving.”

Detachering valt qua wet- en regelgeving nu nog onder uitzendwerk. “Dat is heel merkwaardig,” zegt Edwin van den Elst, CEO van Redmore, een bedrijf met 1.400 medewerkers die gedetacheerd worden. “Wij zijn helemaal geen uitzenders. Iedereen heeft bij Redmore een vaste arbeidsovereenkomst. Daarin verschillen we niet van werkgevers als Philips, ABN AMRO of de bakker op de hoek.”

Het zit de detacheerders vooral dwars dat ze worden meegezogen in het (vaak niet erg positief getinte) debat over ‘flex’ en dat ze juridisch gezien als uitzenders worden gezien, niet als gewone werkgevers.

Foto M. Akkerhuis
Edwin van den Elst en Maikel Pals tijdens bijeenkomst in aanloop naar oprichting VVDN.

“Ja, we zorgen voor de flexibiliteit waar organisaties zo behoefte aan hebben. Maar we zijn geen flex-werkgevers, juist niet”, zegt Pals. “Onze medewerkers hebben een gewone arbeidsovereenkomst. Ze worden doorbetaald als er geen werk voor ze is. Daarbij hebben wij er belang bij dat onze medewerkers zich ontwikkelen, dus investeren we daarin. We zijn verdomd goede werkgevers.”Onnodige regels

Dat goed werkgeverschap wordt volgens Van den Elst alleen maar belemmerd door regels zoals de inlenersbeloning.

“Ik wil een eigen salarishuis kunnen opbouwen dat past bij de omstandigheden waarin ik moet concurreren en opereren”, zegt hij. “Dan kan ik niets met de grilligheid van die inlenersbeloning. We steken veel tijd, geld en moeite in opleidingen. Onze mensen per klus een ander salaris geven, dat past gewoon niet ons HR-beleid.”

De bestaande wettelijke kaders zijn volgens hem helemaal niet relevant voor de detacheringsbranche. “Neem de Waadi. Die is bedoeld om bijvoorbeeld aspergestekers te beschermen tegen concurrentie op arbeidsvoorwaarden, maar past niet bij de situatie van de hoogopgeleide mensen die bij ons werken.”

Pals vult aan: “We bieden zekerheid, investeren in mensen, vervullen een brugfunctie voor onder andere starters én we bieden flexibiliteit voor onze klanten. Daar kan toch niemand tegen zijn?”

Branchevereniging in oprichting

Een eigen branchevereniging is nodig, vindt Pals. “We hebben behoefte aan een eigen stem in het gesprek met de politiek over de toekomst van de arbeidsmarkt.”

Het eerste zaadje voor deze vereniging in oprichting werd geplant door de ABU. Van den Elst: “Ik waardeer dat initiatief van de ABU zeer. In wat ze hun ‘Alliantie van werk’ noemen is er plek voor de diversiteit aan dienstverleners. Met elk hun eigen geluid, maar waarin je ook samen kunt optrekken als het nodig is.”

Onderzoek naar omvang markt

Meer dan honderd detacheerders kwam 30 oktober bij ABN AMRO voor het eerst bij elkaar. Tijdens die bijeenkomst werden ook de resultaten van een eerste onderzoek naar de omvang en toekomst van de detacheringsbranche bekend gemaakt. Vragen over de Vereniging van Detacheerders Nederland (VVDN) kunt u kwijt op info@vvdn.nl De resultaten van dit onderzoek staat in dit artikel

Sfeerimpressie bijeenkomst detacheerders (foto’s: Mirjam Akkerhuis)
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts