"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uber komt met Uber Works. App voor korte klussen in – voorlopig – de horeca en beveiliging.

Taxi app stapt ook in markt voor klussen in horeca en beveiliging.

Uber gooide de taxibranche op zijn kop. Het bedrijf richt zijn pijlen nu op andere beroepen. Uber Works moet een platform gaan worden voor korte klussen in bijvoorbeeld de horeca en beveiligingssector. Uber heeft dit nieuwe platform getest in Los Angeles en het wordt momenteel uitgerold in Chicago.  De combinatie van een app en tijdelijk personeel in bijvoorbeeld de horeca bestaat bijvoorbeeld al met het Nederlandse Temper of Shiftgig in de VS.

Wel of geen bemiddeling

Verschillende Nederlandse media hebben het erover dat Uber de uitzendmarkt in stapt. Dat lijkt me nog wat te voorbarig.  Het is namelijk nog niet helemaal duidelijk in hoeverre Uber dit zelf ziet als ‘uitzendwerk’ of dat Uber zich juist meer op freelancers gaat richten. Dat laatste lijkt me zeker niet ondenkbaar. Met de taxi app Uber zocht het bedrijf de grenzen van zowel de arbeidswet als taxiwet op. Zodra Uber op deze manier freelancers en opdrachtgevers bij elkaar gaat brengen, en dat gaat doen in een groeitempo als hun taxiactiviteiten, dan zal dat de discussie aanwakkeren in hoeverre dit nu wel of niet ‘bemiddeling van personeel’ is, met alle wettelijke verplichtingen die daar bij horen.

Dit bericht, waar de Financal Times mee komt, komt in aanloop van de lang verwachte beursgang van Uber in 2019.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts