"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuw talent-evenement hoopt op ‘intense discussies’

Altijd al willen meepraten over onderwerpen als de gig economy en de internationale freelance arbeidsmarkt? Dat kan op 19 september, als in Amsterdam de Talent Unconference wordt georganiseerd.

Een van de best gelezen artikelen van de afgelopen tijd is dat waarin Ben Rogmans aangeeft dat straks 2 op de 3 mensen flexibel werken. Is dat erg? Een vraag die niet zomaar met ja of nee beantwoord kan worden, maar meer aandacht nodig heeft. Hoe richten we de sociale zekerheid in als iedereen flexibel werkt? En hoe doen we dat met platformen ten opzichte van uitzendkrachten? Welke vormen willen we straks wel en welke niet? Hoe richten we de flexibele economie in, in een tijd van platformen en taken? Dat is een topic waarover nog weinig fundamentele discussie plaats vindt.

Een ander artikel op deze site ging over de opkomst van de gig economy is India. Een hele andere arbeidsmarkt, waar zelfstandig werken al jaren de norm is, terwijl er ook nauwelijks tot geen sociaal vangnet is. Nu gaan veel van deze diensten die ze bieden, over lokale zaken. Denk: taxi’s en maaltijden afleveren. Maar er zijn natuurlijk ook internationale platformen voor diensten die digitaal geleverd kunnen worden. Denk: logo-ontwerp, code schrijven. Ook dat is een component waarmee je rekening moet houden bij een dialoog over de inrichting van de arbeidsmarkt.

De schrijver van dat artikel over India, Bas van de Haterd, organiseert op 19 september een programma waarop zulke thema’s uitgebreid behandeld worden. Op deze zogeheten The Talent Unconference , georganiseerd samen met partner Brainnet, gaat het onder meer over ‘de internationale (flexibele) arbeidsmarkt en ‘de gig economy’. Naast nog een hele reeks andere discussies over bijvoorbeeld candidate marketing en selectie op basis van karakter. Om er maar twee te noemen. Tijd voor een kort interview:

Waarom dit evenement?

“The Recruitment Unconference, of kortweg: TRU, is in de internationale recruitmentwereld al jaren een begrip. Deze evenementen zijn opgezet door Bill Boorman, en vakgenoten van over de hele wereld praten er met elkaar over de stand van zaken. Ze leren elkaar trucjes, maar er zijn ook fundamentele discussies over privacy en de inrichting van de arbeidsmarkt.

Het zijn geen evenementen waar iemand op een podium klimt om een verhaal te houden, maar het gaat juist om een interactief gebeuren, bedoeld om van elkaar te leren. En dat rondom het brede thema ‘talent’.

Recruitment is nog steeds een belangrijk onderwerp op deze conferenties. Maar in samenspraak met Bill Boorman hebben we het onderwerp nu iets breder getrokken. Dat gebeurt overigens al op veel TRU’s. Zo waren er op de laatste TRU London ook erg goede discussies over de gig economy en de rol van bureaus in de wereld van recruitment. Wij hebben nu met TTU explicieter gemaakt dat het om het brede begrip talent gaat en niet alleen om recruitment.”

Wat kunnen we allemaal verwachten?

“Het doel is: kennis delen met vakgenoten. Aangezien er veel internationale (expat)recruiters en talentmanagers in Nederland zijn die een eigen netwerk vormen, maar zelden op Nederlandse conferenties komen, hebben we besloten het geheel in het Engels te doen. Dat sluit ook mooi aan op het internationaal georiënteerde Talent Acquisition Live, dat een dag later plaatsvindt.

We hopen op goede discussies en het delen van kennis met vakgenoten. Geen voorbereide verhalen, geen powerpoints, maar een discussieleider die een stelling poneert en op basis daarvan ontstaat een gesprek. Je haalt er bij deze sessies uit wat je zelf erin stopt, je bepaalt zelf mede de richting van de dialoog.”

Op wie richt je je vooral?

“We richten ons op iedereen die íets met talent heeft. Dat klinkt heel breed, maar juist uit kruisbestuiving komt volgens mij het meeste innovatie en de meeste kennis voort. We willen dus niet alleen recruiters aanspreken, maar hopen juist ook dat inhuurders van freelancers, HRD-managers en iedereen die betrokken is bij de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van talent aanwezig is.”

Waarom zoveel korte tracks, en vier sessies naast elkaar?

“Snel zou ik het niet noemen, intens vind ik een beter woord. Want je bent niet alleen bezoeker – tenminste, dat is de bedoeling – je bent ook deelnemer. We hebben vier sessies naast elkaar omdat er ruimte is voor maximaal 100 mensen. En uit ervaring blijkt dat het meestal geen groepsgesprek meer is als er meer dan 25 mensen bij een discussie zijn.

Er is een breed spectrum aan onderwerpen, en ik hoop vooral dat mensen hun voeten volgen. Als je het niet meer boeiend vind, zoek dan vooral een andere sessie op. Ga vooral ook kijken naar onderwerpen waar je normaal niet heen zou gaan. Verbreed je blik.

Omdat het geen lineaire verhalen zijn, maar discussies en dialogen, is het behoorlijk intensief om het te volgen, zo is de ervaring. Vandaar dat we er ook alleen een kort middagprogramma van gemaakt hebben, niet een hele dag. Het is zo al intens genoeg.”

Wat kost het evenement?

“De toegang van The Talent Unconference is op donatiebasis, dus je bepaalt zelf wat je wilt bijdragen aan de catering en drank. De basiskosten zijn gedekt met dank aan onze sponsoren, Brainnet, Vonq en Textkernel, maar hoe meer donaties er binnen komen, hoe lekkerder de hapjes bij de borrel…”

Interesse in The Talent Unconference?

Bestel hier je kaarten voor het evenement van 19 september bij Rockstart in Amsterdam

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman