"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nationaal debat “arbeidsmarkt & privacy”. Tussen wet en werkelijkheid.

Verslag van BNR/Brainnet debat over de impact van de AVG / GDPR regels op HR, recruitment en inhuur.

Aleid Wolfsen, voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens (foto’s M. Akkerhuis)

“Als je de klant als Koning ziet, behandel dan ook zijn data als ware het de Koning.” Zo zette voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen de toon tijdens het Nationaal debat “Arbeidsmarkt & Privacy” georganiseerd door BNR en Brainnet.

Nee, de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG, ook wel de GDPR) gaat er niet voor zorgen dat allerlei HR processen, zoals recruitment en inhuur, onmogelijk worden.  Wel is het zaak zorgvuldig(er) met data als CV’s en gegevens van sollicitanten en in te huren interim professionals om te gaan. En voor wie de huidige regels rond bescherming persoonsgegevens als serieus neemt, is de AVG niet veel meer dan wat puntjes op de i zetten.

De impact op recruitment en inhuur

De experts zien niet zo veel problemen rond inhuur en recruitment

Verschillende experts die deelnamen aan het debat zagen rond recruitment en inhuur niet zo veel problemen. “CV’s versturen via een de gewone mail?

Ja, dat kan niet meer. Maar dan doe je dat toch in een goed beveiligde omgeving?”  Inderdaad.

Dat kan. En het moet. Maar tussen ‘de wet’ en ‘de werkelijkheid’ in de praktijk van recruitment en inhuur zit toch nog wel de nodige ruimte. Waarmee het debat over hoe naar de letter en naar de geest te handelen met de AVG nog niet afgerond is.

Een uitgebreid verslag van de opbrengsten en conclusies van het debat gisteren volgt volgende week. Hieronder alvast een impressie en een aantal van de belangrijkste uitspraken in twintig tweets.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts