"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
MyObserv

Maakt MyObserv marktplaatsen toegankelijker?

Met MyObserv wil Myler marktplaatsen met interim opdrachten toegankelijker maken voor zelfstandigen. Mark Bassie plaatst een aantal kanttekeningen.

Sinds vandaag, speciaal op de Dag van de Arbeid, introduceren twee samenwerkende bedrijven een nieuwe dienst voor zzp’ers. Het doel is de toegankelijkheid van (ICT-)inhuur-marktplaatsen van bedrijven én de overheid te vergroten voor zzp’ers.

De twee bedrijven die hierachter zitten zijn Eonics en Myler. De eerste is de platform-bouwer, Myler kennen we als broker op de inhuurmarkt.

MyObserv wil marktplaatsen ontsluiten

Het idee is dat zzp’ers – na registratie – gratis kunnen kijken op MyObserv welke (ICT-)opdrachten er openstaan op de diverse marktplaatsen. Vind je er een interessante opdracht, dan kan je met een druk op de knop ‘solliciteren’, waarbij Observ zorgt dat aan alle spelregels op de diverse marktplaatsen wordt voldaan. In het persbericht staat: ‘De zzp’er wordt hierin compleet ontzorgd en hoeft zich niet bezig te houden met de complexe procedures en contracten die horen bij een marktplaatsaanbieding. Wanneer de sollicitatie succesvol is, krijgt de professional een contract via Myler.’

Persoonlijk zoek ik de oplossing bij partijen die het gehele aanbod van platformen in kaart brengen

Het klinkt aantrekkelijk, omdat er door de enorme wildgroei aan marktplaatsen en Dynamische aankoopsystemen (DAS) bij de (semi)overheid behoefte is aan ordening, vindbaarheid en uniformiteit. Tel daar de honderden andere websites en platformen van bedrijven bij op en de platformjungle is compleet.

Vier kanttekeningen

Zonder het getest te kunnen hebben, alvast een paar kanttekeningen bij dit initiatief:

 1. MyObserve wordt alleen gebruikt voor ICT-opdrachten. Dus geïnteresseerden in opdrachten in andere sectoren kunnen er geen gebruik van maken, ook niet op termijn.
 2. Vooralsnog worden – als het gaat over ICT-opdrachten op een DAS – alleen die van de gemeente Amsterdam gepubliceerd. Andere overheidsorganisaties moeten gaan volgen, maar hoe snel dat zal gebeuren is afwachten. Ik denk dat er toestemming van elke aanbestedende dienst apart nodig is, anders is een echte koppeling tussen MyObserve en het platform van elke DAS niet goed denkbaar.
 3. Het zou ook kunnen dat zo’n koppeling en toestemming niet nodig is, maar dan wordt er door Myler gewoon handmatig een aanbieding gedaan op de DAS namens de zzp’er. Eigenlijk is er dan gewoon sprake van een bureau dat jouw cv aanbiedt op een openstaande opdracht op een platform en als het lukt, daar geld voor vraagt.
 4. Qua vergoeding wordt een vast bedrag van € 5 per gewerkt uur gerekend door Myler indien er via MyObserve een opdracht wordt geworven. Dit tarief ligt hoger dan wat er meestal wordt gevraagd door soortgelijke bedrijven als Myler.

MyObserv nog niet de definitieve oplossing

Alles overziend, ligt dit initiatief tussen wat aan de ene kant Tenderplace (tegen een gering abonnementsbedrag) en ZiPconomy (via haar gratis Marktplaatsenkaart) al doen, en aan de andere kant andere brokers of een marktmeester doen (bijvoorbeeld Staffing Management Services, Driessen en Flextender). Dus tussen bedrijven die slechts het aanbod proberen inzichtelijk te maken en partijen die je helpen bij je kandidatuur en/of de inhuuradministratie voor je regelen.

Persoonlijk zoek ik de oplossing bij partijen die het gehele aanbod van platformen in kaart brengen en de registratie voor al deze verschillende platformen op één plek mogelijk maken met één uniforme registratieprocedure en liefst ook met uniforme inschrijfvoorwaarden. Die zijn er nog niet, want hiervoor heb je de medewerking nodig van de diverse aanbestedende diensten en de platform-leveranciers en dat gaat niet zo snel. Zo’n oplossing is er nog niet maar er wordt aan gewerkt.

Tot die tijd kunnen zzp’ers in de ICT in elk geval MyObserve volgen om te kijken hoe het bevalt en zich verder ontwikkelt.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

Eén reactie op dit bericht

 1. Goedemorgen mark, mooi artikel! En heldere punten van kritiek. Als reactie:

  – De doelstelling van observ (dus niet MyObserv) is om de complete ICT markt inzichtelijk te maken via 1 app. Momenteel ontsluiten we ruim 30 interim vacaturebanken en we voegen daar frequent nieuwe bronnen aan toe
  – De doelstelling van MyObserv is om specifiek de marktplaatsen toegankelijk te maken voor specialisten. We beginnen daarin klein (met alleen gemeente Amsterdam) en bouwen geleidelijk uit, obv feedback van onze gebruikers. In een iets verder stadium hebben we daarmee al een deels uniforme interface richting de marktplaatsen. Dit kan snel gaan, de technische basis ligt er om op korte termijn ook de marktplaatsen van king/vng, provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en de kvk te ontsluiten.
  – Momenteel is nog een deel van het aanbiedproces handmatig. We werken er hard aan om dit volledig te automatiseren
  – Qua prijsstelling is ons beeld dat we eerder aan de onderkant dan aan de bovenkant van de markt zitten. Ook hier geldt dat we eerst willen kijken of we de dienst tegen deze kostprijs kunnen aanbieden. Als de dienst veel gebruikt wordt en er meer geautomatiseerd is, is het reeel dat de prijs wat omlaag kan.

  Volgens mij is onze ambitie grotendeels in lijn met de jouwe. Wij streven naar een eerlijke(te) en transparante(te) ICT markt en hopen daar met deze dienst een bijdrage aan te kunnen leveren.