"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kameroverleg over Wet DBA uitgesteld

De Kamercommissie financiën wil eerst inhoudelijke vragen kunnen stellen over recent rapport ambtenaren opties Wet DBA. Bespreking voortgangsrapportage enkele weken uitgesteld.

De vergadering van de Tweede Kamer over de Wet DBA is uitgesteld. Donderdag 1 juni zou de commissie Financiën de derde voortgangsrapportage over de omstreden wet bespreken. Ook een rapport van een werkgroep van ambtenaren, waarin 10 verschillende mogelijkheden staan opgesomd om uit de impasse van de Wet DBA te komen, stond op de agenda. Dat overleg is nu uitgesteld tot 29 juni. De Kamerleden willen nu eerst meer tijd hebben om feitelijke vragen te stellen over dat lijvige rapport. Dit vraag-en-antwoordspel over deze voor de Kamerleden steeds complexere materie zal enkele weken duren.

Discussie ondertussen over meer dan alleen schijnzelfstandigheid

Het rapport van de werkgroep bestaande uit ambtenaren van vier betrokken ministeries, heeft de discussie over de Wet DBA mogelijk wat overzichtelijker gemaakt. Maar niet makkelijker. Veel van de uitgewerkte opties gaan over veel meer dan over het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Met regelmaat betrekken de ambtenaren in hun opmerkingen de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen op het terrein van de fiscus en van de sociale zekerheid. Daarmee gaat de discussie over de Wet DBA al lang niet meer sec om het kunnen bestrijden van (gedwongen ) zelfstandigheid.

Mogelijk niet onterecht. Verschillende politieke partijen hebben, vooral in de Eerste Kamer, ook erop aangedrongen dat het Kabinet eerst met een integrale visie op zelfstandigen komt voordat één aspect via de Wet DBA aangepakt wordt. Omdat het Kabinet daar niet uitkwam en ook niet het debat over het IBO-zzp-rapport wilde, is van die route nooit iets terecht gekomen.

De staatssecretaris kwam met een Wet, en stelde toen een commissie van wijzen voor die de Wet moest beoordelen (nadat deze al geïmplementeerd was). Een negatief oordeel van die commissie leidde tot de ambtelijke commissie die recent 10 beleidsopties op een rij zette. En die commissie verwijst tussen de regels door naar het IBO-zzp-rapport dat om een kabinetsvisie vraagt. Andersom was handiger geweest…

Langere gedoogperiode, langer onzekerheid

Ondertussen blijven we zitten met een impasse. De Wet is er, ook al wordt hij niet gehandhaafd. Die gedoogconstructie heeft grote institutionele inleners als beursgenoteerde ondernemingen en overheden er echter nog niet toe aangezet om hun terughoudendheid rond inhuur van zzp’ers te laten varen.

Staatssecretaris Wiebes probeert in zijn rapportage te doen alsof de Wet geen effect heeft op zelfstandigen. Toch lijken er nog genoeg zelfstandigen die, naar eigen inzicht, onterecht de dupe zijn van de Wet DBA. Het verlengen van de periode van ‘niet-handhaven’ zal voor deze groep niet veel oplossen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Als werkgevers een fatsoenlijk salaris zouden betalen aan uitvoerend personeel dat bij opleiding en ervaring past, dan kozen veel zzpers denk ik weer voor een “normale” baan.
  In de ICT bijvoorbeeld is het best droevig gesteld met de salarissen, logisch dat je er dan voor kiest om zzper te worden en 2 a 3 keer zoveel te verdienen, met als zzper ook nog eens de extra fiscale voordelen.

  Een startende HBO-er verdient tegenwoordig nog amper 2k bruto per maand geloof ik. Dat is nauwelijks meer de de MBO-er die op dat moment al 4 jaar werkt. Dan loont studeren toch niet meer…

  In de zorg is in loondienst een uurloon van 15 euro normaal. En dat zijn notabene de belangrijkste krachten, zonder deze mensen geen zorg.
  En er wordt een zeer flexibele houding van ze verwacht, continue wijzigende diensten en vaak ook 24/7
  De dikke schil van “management” zit allemaal een paar schalen hoger.

 2. Helemaal niets nieuws dat men het over het zomerreces heen gaat tillen, want dhr. Wiebes heeft NOOIT de intentie gehad om op tijd te zijn en de deksel van zijn misbaksel te tillen.
  Dat zijn collega’s dit laten aanleunen en ook liever op vakantie gaan en de zelfstandigen dupeert: dat is die geweldige poldermentaliteit.
  En als er dan iemand een (slecht) besluit neemt, tja, dan is er geen houden meer aan en is het achter de massa aanrennen.
  Menige Zelfstandige zal zijn zomervakantie in de ijskast zetten, want dat dit er meer bedrijven zullen zijn die de Zelfstandige in de ban doen, met de Overheid voorop, is een feitelijke constatering. En dat betekent oerhollands zuunig worden.

  Of toch iets massaals in beweging brengen waardoor heel duidelijk is dat deze Overheid al jaren er helemaal niets van bakt als het gaat om een visie over Werk, Duurzaamheid en economische kansen.

  Nogmaals: als je als Zelfstandige schade leidt en feitelijk gediscrimineerd wordt in kansen op opdrachten, zoek aansluiting bij voorstanders en laat je niets opleggen door fictieve voorstanders (die je payrollen door de str… duwen). Er zijn er al die schadeclaims indienen. Volg hen gerust.

  DBA uitstellen mag niet leiden tot Zelfstandige elimineren.

 3. Blijkbaar was het probleem wat de wet DBA aanpakte toch allemaal niet zo nijpend. Er kan nu een moratorium op de handhaving ingesteld worden tot 1-7-2018 en voorlopig mag er ook geen nieuwe visie verwacht worden op dit dossier.
  Misschien terecht, want het huidige en eigenlijk het vorige kabinet heeft geen goed track record met betrekking tot aanpassingen op de arbeidsmarktwetgeving. Het lelijke eendje was echt geen zwaan zoals wel telkens door het kabinet voorgespiegeld.
  Ondertussen heeft de marktwerking ertoe geleid, dat er een vlucht in payroll of andere dba proof (of in elk geval zo genoemde) constructies heeft plaatsgevonden. De nette opdrachtgevers en opdrachtnemers die met de nieuwe systematiek van modelovereenkomsten aan de gang zijn gegaan, hebben de Belastingdienst als molensteen bij de uitvoering daarvan leren kennen en zijn blij met uitstel van handhaving.
  Voor degenen die een VAR hadden is er in feite nog steeds niets nieuws gekomen. Mogelijk zwaaien ze nog steeds met de oude VAR en hunkeren opdrachtgevers naar die goede tijd van vrijwaring.