"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wiebes heeft in zijn derde voortgangsrapportage Wet DBA eigenlijk niets te melden.

Staatssecretaris Wiebes heeft vandaag zijn derde voortgangsrapportage over de Wet DBA naar de Tweede Kamer gestuurd. Drie a-viertjes, waarin, kort samengevat, eigenlijk niets relevants in staat.

Staatssecretaris Wiebes heeft vandaag zijn derde voortgangsrapportage over de Wet DBA naar de Tweede Kamer gestuurd. Drie a-viertjes, waarin, kort samengevat, eigenlijk niets relevants staat.

Zoals bekend is de handhaving van de Wet DBA in ieder geval tot 31 december van dit jaar opgeschort. Wiebes schrijft dat hij er naar streeft “voor het zomerreces helderheid te geven over het verdere traject en de gevolgen hiervan voor de opschorting van de handhaving. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om zich aan te passen.” Dat wisten we al. Daarbij schrijft hij, niet onterecht, ook dat het vervolg in het DBA-dossier afhankelijk is van de keuzes die een nieuw kabinet maakt.

Het goedkeuren van toch nog ingediende modelovereenkomsten kabbelt rustig door (er liggen nog 811 overeenkomsten op de stapel ‘af te handelen’).

Verder schrijft Wiebes dat “de resultaten van de interdepartementale ambtelijke verkenning (…) naar de  herijking van de criteria “vrije vervanging” en “gezagsverhouding” (…) op korte termijn aan de informateur zal worden aangeboden opdat het (…) in de onderhandelingen ten behoeve van de formatie kan worden gebruikt.” Deze commissie heeft  -wat breder dan wat Wiebes beschrijft – geïnventariseerd wat de visies in het land zijn over een uitweg in dit dossier. Dat dat rapport er komt, was natuurlijk ook al aangekondigd. We zijn vooral benieuwd naar de inhoud.

Omzet zelfstandigen gestegen, ondanks Wet DBA

Tot slot doet Wiebes een poging om op basis van omzetbelastingaangiftes duidelijk te maken dat het wel meevalt met de effecten van de Wet DBA. De cijfers maken duidelijk dat de omzet van zzp’ers in de afgelopen jaren is toegenomen, ondanks invoering van de Wet DBA.

Het zijn op zich interessante cijfers, maar – zoals Wiebes eigenlijk ook in zijn eigen brief uitlegt – je kan bitter weinig met zulke macro-cijfers. Hooguit dat het effect van het economisch herstel in 2015 wel te zien is in de omzet van de zzp’ers, maar in 2016 niet.

Wat verder niet te zien valt is dat de grote Wet DBA klap, zeker bij de grootgebruikers van ingehuurde zzp’ers, pas na 1 januari 2017 kwam. Wat je dus hier niet kan zien, maar wel in de laatste cijfers van de Intelligence Group en Pierre Spaninks. Daarbij is de groep waarover Wiebes cijfers presenteert veel groter dan de groep die mogelijk onder de Wet DBA valt. 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Via deze weg wil ik best wat microcijfers aan de heren Wiebes en Asscher geven hoor.

  Mijn omzetdaling : -22%
  Mijn daling aan te betalen belastingen en premies : -86%

  Ik wil deze heren dan ook hartelijk danken voor de wetswijziging. Of is het nou toch geen wetswijziging? Maakt mij eigenlijk niet uit. In ieder geval is mijn belastingdruk explosief verlaagd; ten koste van de schatkist.

  Overigens weet ik dat de klant die ik verloren ben zijn werkzaamheden is gaan uitbesteden in het buitenland. Dus die 22% lijkt niet bij de BV Nederland te blijven.

  De reden waarom mijn oude klant naar het buitenland is gegaan is dat het grote voordeel van het inhuren van een Nederlander is komen te vervallen. Namelijk de mogelijkheid dat deze Nederlander op het kantoor van de opdrachtgever zijn werkzaamheden kon uitvoeren; best efficient in de communicatie. Maar als dit niet meer kan, kun je natuurlijk net zo goed online met Servie gaan werken.

  Dus in mijn micro-gevalletje is de conclusie: Asscher en Wiebes hebben t.a.v. hun belangen (de arbeidsmarkt en de schatkist) een enorme verlies-verlies-situatie gecreëerd !

  Maar ach, je kan bitter weinig met zulke micro-cijfers. Toch?

 2. Mijn omzetdaling in 2017 is 100%. Sinds 1 januari 2017 kan ik geen opdracht meer binnenhalen. Opdrachtgevers zijn voorzichtig geworden door de wet DBA. Opdrachten zijn dus aanzienlijk minder geworden, aantal interimmers zonder opdracht/inkomen is explosief gestegen. Opdracht is een lot uit de loterij geworden. Bedankt heren Wiebes en Ascher. Haal aub snel die mislukte wet DBA van tafel.