"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Blockchain voorbeelden

bitcoinDe blockchain is momenteel hot. Er wordt veel over geschreven en de hype is groot. Niet dat de Blockchain een hype is, dit is technologie met een gigantisch potentieel. Dat gezegd hebbende zijn er ook heel veel verhalen over en wordt de Blockchain momenteel ongekende macht toegekend. Macht van magische proporties.

De Blockchain is gigantisch belangrijk. Ik vermoed dat binnen 10 jaar elke organisatie ermee te maken krijgt, net als dat elke organisatie op de één of andere manier momenteel met het internet te maken heeft. Blockchain heeft magische krachten, net als het internet zeg maar, maar geen ongelimiteerde krachten. Daarom een stukje met wat concrete voorbeelden.


Voor wie nog niet weet wat de Blockchain is, geeft deze TED talk een behoorlijk goede uitleg denk ik. Met name over de implicaties zonder te technisch te worden.

Kort samengevat: we kennen de Blockchain vooral als het systeem achter Bitcoin. Het is niet zo dat Bitcoin en Blockchain hetzelfde zijn. De Blockchain is zeg maar een techniek, de bitcoin een uitwerking van die techniek. Het is zoiets als Volkswagen en de verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor is de techniek die verschillende automerken heeft doen ontstaan.

De blockchain is, zeer eenvoudig gezegd, een openbare ‘boekhouding’ die decentraal op duizenden computers tegelijk draait. Het begrip boekhouding is rekbaar in deze. Het kunnen alle vormen van contracten en geld zijn. Hier ligt een zwaar algoritme onder dat middels encryptie niet, of in ieder geval heel lastig, te kraken is.

De magische krachten

De magische krachten die blockchain wel heeft is het feit dat het vertrouwen schept. Je weet namelijk exact wat iemand wel en niet heeft. Ook weet je zeker dat de afspraken nagekomen worden, mits aan de juiste voorwaarden is voldaan (smart contracts).

De magische kracht die blockchain niet heeft is dat er niets meer mis kan gaan. Immers moet iemand nog steeds ingeven dat een levering is geschied. Zonder handtekening van ontvangst is er nog steeds een probleem. Het verschil is echter dat die handtekening nu niet meer kwijt kan raken en dat als die handtekening er is het geld ook meteen op de rekening van de verzender staat.

Ook heeft Blockchain mogelijkheden om automatische gevolgen in te plannen op basis van openbare data en de mogelijkheid tot authenticatie.

Voorbeeld 1: wedstrijdpremies

Een voorbeeld dat opgelost kan worden middels de Blockchain: het uitbetalen van wedstrijdgelden bij wielrenners. De NOS vermelde dat er miljoenen aan geld niet zijn uitgekeerd. Hierbij moet aangemerkt worden: het geld is er wel, het is vaak ook bekend waar het geld staat, het wordt alleen (nog) niet overgemaakt.

Het probleem hier is dat er allerlei instanties goedkeuringen moeten geven. Dat er allerlei partijen bij betrokken zijn en uiteindelijk alles over vele schijven gaat. Dat kan de Blockchain oplossen, ook omdat een uitslag een openbare bron van data is. Hoe? Eenvoudig. Momenteel stort een wedstrijd de wedstrijdpremie op een aparte rekening (van de nationale bond). In plaats daarvan stort het deze op een aparte rekening gekoppeld aan de blockchain. In het slimme contract wordt vastgesteld wat de premie is van elke plek in de race. De blockchain kent het rekening nummer van elke deelnemers, dus als de uitslag bekend is wordt het geld automatisch overgemaakt, minus de premies die worden geïnd voor dopingcontroles, etc. Ook dat is vooraf allemaal vastgelegd. Dus in plaats van dat die hele administratie over vele schijven gaat, is de uitslag bekend, gaat een volautomatisch systeem in werking.

Waarom heb je hier  Blockchain voor nodig? Je wilt niet een ‘single source of truth’. In dat geval kan een race zelf ineens besluiten de premies aan te passen. Het probleem van een eenzijdig contract zeg maar. Daarom zit er nu een ‘veilige haven’ tussen met de bond. Die bond is helaas ook de extreem vertragende factor.

Voorbeeld 2: authenticatie

Een ander voorbeeld dat ik recent hoorde van een partij die een hackathon had gewonnen van het ministerie van veiligheid heeft te maken met de authenticatie van bestanden, zoals geluidsopnames.

In een rechtszaak is het een heel belangrijk dat een opname authentiek is. Als een crimineel is afgeluisterd mag er met die tapes niet geknoeid zijn. Er mogen geen stukken uitgeknipt zijn bijvoorbeeld. Maar hoe bepaal je dat als de politie het doel heeft de crimineel op te rollen en ook de opnames beheert? De politie bestaat ook maar uit mensen en waar mensen werken kunnen fouten (opzettelijk of niet) gemaakt worden.

De oplossing ligt ook in de blockchain. Bij elke opname kan je een unieke code aanmaken. Een uniek ID nummer zogezegd, waarbij bijvoorbeeld datum, plaats en tijd worden vastgelegd. Omdat dit in de blockchain gebeurt kan niemand aan deze opname iets veranderen en hem nog steeds als origineel aanmelden. Het is dus niet zo dat de hele opname openbaar wordt of de cloud in gaat. Enkel de unieke code. Omdat deze op duizenden computers wereldwijd tegelijk staat, is het niet mogelijk om met deze code te frauderen. Als er een geluidsopname in de rechtszaal wordt gespeeld is het voor de rechter mogelijk om middels de unieke code te achterhalen of dit het echte origineel is of niet. Want alle karakteristieken van het bestand zijn gekoppeld aan de code. Als er in geknipt is, zal de blockchain het niet valideren. Als er ook maar 1 noot veranderd is, geen authenticatie.

Conclusie

We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. De blockchain gaat echter enorme kansen geven voor een economie met veel minder fraude, veel minder vertragingen van betaling en veel meer vertrouwen.

Het is geen panacee, want disputen zullen blijven bestaan. De vraag of een product goed genoeg is lost geen technologie op.

Wel is het een technologie waar waarschijnlijk alle organisaties mee te maken krijgen, in meer of mindere mate.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

  1. Ik wil een pilot opstarten met blockchain in combinatie met een APP. Wie kan helpen?