"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

4 op 10 Belgische freelancers ligt wakker om sociale zekerheid

Van de Belgen maakt meer dan 40% van de freelancers zich zorgen over het eigen financiële vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een op de vijf ligt zelfs wel eens wakker over openstaande facturen. Dat blijkt uit onderzoek van ondernemingsorganisatie UNIZO.

Van de Belgen maakt meer dan 40% van de freelancers zich zorgen over het eigen financiële vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een op de vijf ligt zelfs wel eens wakker over openstaande facturen.  Dat blijkt uit onderzoek van ondernemingsorganisatie UNIZO. 

Onze zuiderburen tellen momenteel zo’n 139.000 freelancers, dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Gemiddeld genomen hebben zij een omzet van ongeveer 100.000 euro per jaar. Twee derde van die zelfstandigen zegt dan ook genoeg te verdienen om rond te komen. Een derde verdient nét genoeg en iets meer dan 1 op 10 verdient naar eigen zeggen te weinig. Freelancers piekeren het vaakst over het vinden van nieuwe producten (45%), het wegvallen van sociale zekerheid (41%) en de financiële lasten die de overheid oplegt.

Bang voor mislukking

Volgens UNIZO-topman Karel Van Eetvelt weegt “de inkomensonzekerheid bij mislukking of ziekte of het plots terugvallen van de omzet zwaar op freelancers. Maar dat geldt voor elke toekomstige ondernemer.” Volgens Eetvelt is het daarom tijd voor een nieuw model met moderne sociale rechten en een nieuw financieringsmodel. Om die reden start UNIZO een onderzoek naar de haalbaarheid van een basisinkomen voor iedereen.

Versimpeling systeem

UNIZO pleit ook voor administratieve versimpeling voor zelfstandigen om zo het ondernemersklimaat te bevorderen. Zo is het in België voor veel freelancers voordelig om hun werkzaamheden in een vennootschap onder te brengen, maar in het huidige systeem is dat voor velen nog te ingewikkeld. UNIZO stelt daarom een duaal vennootschapsbelastingsysteem voor. Hierbij kunnen vennootschappen kiezen uit een vereenvoudigd tarief van 20% zonder aftrekmogelijkheden en het gewone tarief van 33% met aftrekmogelijkheden.

zzp zorgen in belgieBetalingstermijn

Ook betalingstermijnen zorgen vaak voor problemen bij freelancers. Zo ligt 1 op 5 freelancers wakker over het tijdig betalen van facturen door hun klanten. Dat komt omdat het nu nog mogelijk is de huidige betalingstermijn van 30 dagen te omzeilen en te wachten met betalen tot 90 dagen of zelfs langer. Volgens de ondernemersorganisatie moet het mogelijk zijn om een contractuele uitbreiding van de 30-dagentermijn wettelijk vast te leggen en er tegelijk voor te zorgen dat de totale betalingstermijn nooit langer kan zijn dan 60 dagen.

4 reacties op dit bericht

 1. Freelancers hoeven niet van hun sociale zekerheid wakker te liggen. Een goede informatiecampagne van de verplichte sociale verzekeringsfondsen kan al wonderen doen.

  Zelfstandigen en zelfstandige freelancers betalen 20 procent bijdragen (ziekte, pensioen,…) op hun netto inkomen met een minimum van iets meer dan 250 euro per maand. Dit betekent dat de overheid er van uit gaat dat je maandelijks zonder kosten toch 1.250 euro zou moeten kunnen factureren.

  De sociale bijdragen van zelfstandige freelancers zijn daarmee veel lager dan de sociale bijdragen die bedrijven betalen om een medewerker aan te werven. Werken met zelfstandige freelancers is daarom goedkoper.

  Opstartende freelancers kunnen het systeem van het zelfstandige statuut omzeilen door eerst via payrolling te werken. Ze schakelen dan over naar een zelfstandige statuut van zodra hun inkomsten zekerder worden.

  De angst zit vooral bij onvoldoende geinformeerde zelfstandige freelancers.

 2. Boeiend! Maar er past wel een voorbehoud bij. Als ik doorklik naar het onderliggende rapport zie ik dat het onderzoek alleen betrekking heeft op het soort ZZP’er dat zijn arbeidskracht verhuurt in de B2B context. Dat mogen de enige zijn die de organiserende werkgeversorganisatie op zijn radar krijgt, dat is wel eenzijdig. Zijn er vergelijkbare onderzoeken gedaan onder andersoortige ZZP’ers? En onder werknemers met vaste contracten en met flexibele? Zonder mogelijkheid tot vergelijking met de uitkomsten daarvan, zeggen deze cijfers me niet veel.

  • sorry Pierre, maar dat is een beetje de pot die de ketel verwijt… zo zorgvuldig ben je zelf ook niet altijd in uiteenraffelen van alle verschillende zzp’ers.

 3. @Pierre, dank voor je reactie. Zzp is een puur Nederlandse definitie en niet zo maar te vergelijken met andere landen, ook niet met Belgie. Dus die vergelijking wordt hier ook niet gemaakt. Freelance zal in de regel gezien worden als iemand die zijn eigen arbeid aanbiedt (itt producten) in B2B context.
  Verder staat dit soort onderzoek in Belgie (of eigenlijk Vlaanderen) zo in de kinderschoenen dat vergelijkbaar onderzoek er niet tot nauwelijks is.