"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Randstad koopt Twago – grootste Europees online platform voor zzp opdrachten

Randstad neemt de freelance marktplaats Twago over. Dat maakte de uitzender vandaag bekend. Twago is het grootste Europeese online platform voor zzp-opdrachten.

Randstad neemt de freelance marktplaats Twago over. Dat maakte de uitzender dinsdag bekend, zonder daarbij financiële details te vermelden. Twago is het grootste Europeese online platform voor zzp-opdrachten. Twago meldt dat er meer dan dan 500.000 freelancers op hun platform geregistreerd staan.

Twago kondigde vorige jaar aan de stap naar Nederland te maken, al hebben is die stap tamelijk geruisloos gegaan.

Twago is volgens Mark Bassie, die het platform vorig jaar onder de loep nam te vergelijken met het Ameriaanse Odesk. “Het verdienmodel  bestaat eruit dat de facturatie via het platform verloopt, waardoor Twago een fee inhoudt op het bedrag dat de zzp’er krijgt.  In ruil hiervoor zijn er diverse slimmigheden ingebouwd zoals accordering van de gewerkte uren en beoordeling van beide partijen, zodat je na verloop van tijd de beste/meest betrouwbare (?) opdrachtgevers en zzp’ers eruit pikt.”

Met het platform verschaft Randstad zich naar eigen zeggen een betere toegang tot freelancers, als groeiend deel van het wereldwijde personeelsbestand. Ook zal de overname leiden tot een beter beheer van freelancers. De uitzender rekent voor dat die flexibele schil bij bedrijven de komende 5 jaar met meer dan 40 procent zal groeien. De overname van Twago komt wel half jaar na het mislukte online avontuur van Yacht.

Twago werd in 2009 opgericht. De marktplaats ontving in 2014 al eens een bijdrage uit het Randstad Innovation Fund. De acquisitie past in een rij andere overnames van gespecialiseerde HR-tech bedrijven.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts