"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Netwerkers en netwerkorganisaties: zoek wat past!

Bijna iedere interim-professional doet pogingen om zich aan te sluiten bij een netwerk van gelijkgestemden. Zoveel pogingen, zoveel teleurstellingen. Carmen de Graaff typeert het proces.

Bijna iedere interim-professional doet pogingen om zich aan te sluiten bij een netwerk van gelijkgestemden. Zoveel pogingen, zoveel teleurstellingen: het begon met veel enthousiasme, maar levert toch te weinig op en bloedt uiteindelijk dood. Carmen de Graaff typeert het proces. 

Waarom netwerken?

Plat gezegd en naar waarheid: de juiste mensen kennen, daar kom je verder mee! Netwerken bestaat uit het leggen en onderhouden van contacten om meerwaarde te creëren. Daar is niks mis mee. Dat kun je één-op-één doen, maar dat kost een hoop tijd. Netwerken in een netwerk van gelijkgestemden heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats kun je meer relevante contacten leggen. Ten tweede kun je het onderhoud van die contacten efficiënter regelen.

Creëren van meerwaarde

meerwaarde netwerk
typering van netwerken door Carmen de Graaff

 

In een leerzaam netwerk deel je een gemeenschappelijk belang: kennis vergaren. Dat gemeenschappelijk belang maakt het netwerk meer relevant en coherent. De meerwaarde van een dergelijk netwerk is vooral gelegen in de mogelijkheid om één-op-één of één-op-enkelen meer zakelijke contacten te onderhouden. Een gezellig netwerk creëert betrekkelijk weinig meerwaarde. De meerwaarde van een dergelijk netwerk is vooral gelegen in de mate waarin je daarmee jouw netwerk kunt uitbreiden om daarna zelf contacten te onderhouden. Contacten die in eerste instantie een vriendschappelijk karakter hebben.

Een verdiepend netwerk gaat een stap verder: je wilt de deelnemers leren kennen om met elkaar kennis en ervaring te delen. Dat delen is de meerwaarde: jij deelt, anderen delen en per saldo krijg je dus veel meer terug dan jezelf hebt gedeeld. Contacten zijn op zowel zakelijke als persoonlijke ontwikkeling gericht.

Een inspirerend netwerk is een zelfversterkend netwerk. Een dergelijk netwerk richt zich op het creëren van meerwaarde voor de deelnemers als individu en voor het netwerk als collectief. Het heeft de vorm van een informele organisatie gericht op co-creatie: samen ondernemen op basis van vertrouwen in elkaar. Een dergelijk netwerk levert de meerwaarde waarnaar veel professionals op zoek zijn.

Waarom veel netwerken doodbloeden

Gezellige netwerken gaan ten onder aan de gezelligheid: je hebt er betrekkelijk weinig aan, leuk voor een keertje en misschien nog een keer. Maar niet om er frequent aan deel te nemen. Dan is de kroeg ook leuk. Leerzame netwerken bloeden dood omdat er te weinig te leren valt. Deelnemers komen alleen als het onderwerp aanspreekt. Zijn er weinig deelnemers dan is de toegevoegde waarde van het netwerk verder erg beperkt. Hetzelfde geldt voor het verdiepende netwerk. Daarbij geldt ook nog eens dat dit soort netwerken vaak een semi-verplichtend karakter hebben: kom je frequent genoeg, lever je wel voldoende input?

Hoe zit dat bij inspirerende netwerken?

Inspirerende netwerken bieden verreweg de meeste meerwaarde, maar bloeden ook regelmatig dood. Een inspirerend netwerk vraagt namelijk heel veel doorzettingsvermogen. Hoe zit dat?

In de eerste plaats vergt een inspirerend netwerk tijd. Deelnemers zijn in dergelijke netwerken geen toeschouwers die soms wel en soms niet komen. Als je met elkaar wilt inspireren, dan moet je elkaar kennen en in het netwerk willen investeren (niet omdat het moet, maar omdat je dat zelf wilt).

In de tweede plaats is een inspirerend netwerk niet meteen inspirerend. Daarvoor heb je een kritische massa nodig die op basis van vertrouwen in elkaar gaat co-creëren. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als de ambitie niet snel genoeg waargemaakt wordt, haken deelnemers teleurgesteld af.

Ingrediënten voor inspirerende netwerken

 1. Leiderschap met visie op het doel van het netwerk
 2. Consistent visie uitdragen, bij voorkeur ook in de media
 3. Verbinden van deelnemers die willen inspireren
 4. Afscheid nemen van toeschouwers
 5. Tempo maken in realisatie van ambities
 6. Heldere “what’s in it for me” voor alle deelnemers

Terug naar de titel: zoek wat past! Ik zie heel wat professionals die willen deelnemen in een inspirerend netwerk. Besef dan wel dat het netwerk als collectief ook wat van je verlangt. Daar moet je je senang bij voelen. Opereer je liever als individu – daar is niks mis mee – dan is het maar zeer de vraag of een dergelijk netwerk voor jou meerwaarde gaat brengen.

Carmen L.M. de Graaff biedt met ZPACT een geselecteerde groep van interim professionals de mogelijkheid om kennis, kunde en ervaring te delen. Daarmee vormen zij een krachtig en slagvaardig netwerk, waarmee opdrachtgevers graag zaken doen. ZPACT organiseert netwerkbijeenkomsten, ontwikkelt marktproposities en publiceert eigenzinnige visies. Meer info: www.zpact.nl Bekijk alle berichten van Carmen de Graaff

5 reacties op dit bericht

 1. De wereld is veranderd, we leven midden in een transitieperiode en zijn op zoek naar de nieuwe waarden, omgangsvormen en samenwerkingsverbanden. Dit artikel geeft een briljante analyse hoe wij als burgers, werkenden, ondernemers en interim professionals langzaam maar zeker leren te leven met de nieuwe orde. De zoektocht naar hoe werken we in de nabije toekomst samen? Met welke waarden? Hoe leer je elkaars vertrouwen te winnen en hoe kun je elkaars ambassadeur zijn? Ik ken verschillende netwerk waarin men deze zoektocht bediscussieert en tot nieuwe inzichten en afspraken komt. Overal komen twee zaken terug: netwerken waarin vertrouwen en inspiratie centraal staan, vormen de sleutel voor nieuwe samenwerkingsverbanden en manieren van zaken doen.

 2. Wellicht dat het persoonsgebonden is, want ik verkrijg al mijn leads en werk juist door te netwerken (en door het inzetten van content marketing activiteiten). De laagdrempeligheid van een Open Coffee past het beste bij mij. Het regelmatig weerzien en de ander echt verder willen helpen, zorgen ervoor dat ik top-of-mind ben en blijf en dat resulteert in opdrachten.

  Behalve bovenstaande vlugge contacten start ik binnenkort met een Mastermind. Hierdoor zal ik drie anderen veel beter leren kennen en gaan we elkaar verantwoordelijk houden voor het behalen van vooropgestelde doelstellingen. Een andere manier van (inspirerende) netwerken.

  Wel merk ik op dat dit niet voor iedereen werkt. Daarom is de titel goed gekozen. Zoek wat past.

  • Hi Lodi,

   Precies: netwerken kan overal en altijd!

   Het valt me op dat veel interim-professionals op zoek zijn naar een vorm van organisatie en daarin regelmatig teleurgesteld zijn. Ze vinden dan niet wat ze zoeken. De vraag is echter: ben je wel op zoek geweest naar iets wat bij jouw manier van netwerken past.

   • Hi Carmen,

    Bedoel je met vorm van organisatie dat zij liever bij een club behoren dan zelfstandig ondernemers / freelancers / ZZP’ers? Zo ja, dan kan ik begrijpen dat ze snel zijn teleurgesteld. Hoe vaak komt het voor dat het over de gehele lijn 100% klikt met iemand (ook op zakelijk gebied)?

    • Hoi Lodi, had antwoord wel eerder kunnen schrijven. Maar, …

     Nee, ik zie veel zelfstandigen die zelfstandig willen zijn en blijven. Ze willen (en ik ook) tegelijkertijd ook iets meer kunnen delen dan alleen in familie- vriendenkring, op linkedin, Facebook en twitter. Een vorm van collegialiteit, zonder nu echt collega’s te zijn. Een stukje verdieping, want zelfstandigondernemerschap kan best eenzaam zijn.