"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe word ik in 2015 een duurzame zp’er? 

Hoe duurzaam ben jij als zelfstandig professional? Hoe kun jij je klanten helpen om duurzamer te worden? Deze vragen stonden centraal tijdens de Dag van de duurzame zp’er, die op 6 oktober 2014 werd  georganiseerd door het Achterhoekse zp-project Pr8werk. Hieronder volgt een verslag van de opgedane inzichten:

 • Duurzaamheid is meer dan energie en milieu. Ook het omgaan met mensen, middelen en tijd zijn van belang.
 • Vanuit alle vakgebieden, van techneut, ict’er, hrm’er tot marketeer, kun je een bijdrage leveren aan duurzaamheid.
 • Om duurzaam te managen zijn al veel alternatieve verdienmodellen bedacht, maar het mantra van winstmaximalisatie viert helaas nog steeds hoogtij.
 • Er zijn prachtige voorbeelden, ook in de Achterhoek, van bedrijven die bewust met duurzaam organiseren bezig zijn, zoals Nedap en O4.
 • De meeste ondernemers zeggen wel dat ze hun organisatie willen verduurzamen. De focus ligt echter veel meer op kortetermijnopbrengsten en die wegen vaak zwaarder dan investeringen in duurzame producten, waarmee het marktaandeel uiteindelijk op langere termijn kan worden vergroot.
 • Steeds meer opdrachtgevers, te beginnen bij de overheid, stellen een duurzame manier van organiseren voor externen als voorwaarde om duurzaamheidsopdrachten te verkrijgen.

Hoe word ik zelf een duurzamer zp’er?

Ik heb mijzelf de volgende vragen gesteld: hoeveel energie verbruik ik? Hoeveel belast ik het milieu met mijn bedrijf? Hoe bewust ga ik om met mijn tijd en mijn relaties? Waarvan verspil ik het meest: tijd, energie of spullen? Welk aandeel van mijn inkomsten geef ik ook weer terug aan de maatschappij?. Wat kan ik anders en beter doen?

Een lichtend voorbeeld is voor mij milieuexpert Tineke Weide van Milieubuddy, die ook bij de Dag van de duurzame zp’er was betrokken. Ze heeft vanaf de oprichting van haar bedrijf een paperless office gehad en alle processen zonder papier ingericht. Ze neemt alleen opdrachten aan in haar eigen regio, reist met de trein en heeft zonnecollectoren op het dak. Daarnaast levert ze met haar dienstverlening een bijdrage aan het verduurzamen van andere bedrijven en organisaties. Zover ben ik nog niet.

Hout uit eigen bos

Ik heb geconstateerd dat ik veel tijd vermors met e-mail en social media. Ik heb veel nieuwsbrieven stopgezet en heb de momenten op de dag waarop ik mijn social media voed en check teruggebracht naar twee. Ik rijd al in een hybride auto en stop nog vaker de stekker erin. Ik werk vanuit huis, alle ramen zijn goed geïsoleerd en de centrale verwarming werkt op een open haard, met hout uit eigen bos. Ik rijd wel veel kilometers, wat pleit voor klanten dichterbij huis.

Ik werk vier dagen in de week, waarvan ik me een dag als vrijwilliger wil inzetten. Voor mijn dorp en voor het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), dat voorstellen binnenkrijgt voor duurzame projecten. Een helder verwoorde visie ontbreekt vaak, maar is wel een randvoorwaarde om subsidie te krijgen. Daar kan ik wat in betekenen.

Wat is jouw footprint?

Hoe ga jij om met energie? Hoe groot is jouw footprint? Hoe duurzaam zijn jouw diensten? Waaraan verspil jij het meeste tijd, geld of energie? Welke maatschappelijke verantwoordelijkheid ben jij bereid te nemen? Wil jij weten hoe duurzaam je bent en welke kansen er liggen bij opdrachtgevers? Duurzaamheidsexpert Otto Willemsen van Synprofect en ik hebben besloten om van de kennis en inzichten die we tijdens de Dag van de duurzame zp’er hebben vergaard, een boekje te maken. Dat verschijnt in juni. Interesse? mail naar info@lilianboonstra.nl

Lilian Boonstra is auteur van het boek "Fit voor de Toekomst: duurzame ondernemer/ duurzame zzp'er". Zij is vijf jaar zzp'er, met haar bedrijf Realisatieadvies, waarin zij onderwijsinstellingen en gemeenten adviseert over het realiseren van visie. Zij is initiatiefnemer van het project Pr8werk, een vierjarig vraaggestuurde zzp-project in Gelderland.Organisator van de Dag van de duurzame ZZP´er: hoe kan ik zelf meer duurzaam werken en hiermee voor mijn opdrachtgevers van betekenis zijn? In haar eigen zoektocht naar duurzame inzetbaarheid heeft zij ervoor gekozen om de opleiding tot docent Nederlands te volgen, om Nederlands te doceren aan het MBO en hiermee een bijdrage te gaan leveren aan het levenlang leren voor zzp'ers/ flexibele professionals. Bekijk alle berichten van Lilian Boonstra

2 reacties op dit bericht

 1. Hoi Lilian,
  Leuke blog! Zo te lezen ben ik eigenlijk best al duurzaam bezig, maar ik vroeg mij af of er ook iets van een keurmerk bestaat voor duurzame zp’ers. Weet jij of een van de andere lezers dat toevallig?
  Mvg. Ferdi Jansen