"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zomerse leeslijst

schrijvenMijn vakantie zit er op, maar nog niet voor iedereen. Maar omdat ik toch regelmatig tips gevraagd wordt: wat nu te lezen, bij deze mijn zomerse leeslijst. Een combinatie van oudere en nieuwere boeken, zowel zakelijk als roman’s (met een zakelijke inslag). Elk boek heb ik dit jaar gelezen, dus ik geef meteen mijn mening erbij.

Ik geloof dat boeken lezen de geest verrijkt. Juist door te lezen wat niet meteen helemaal je ding is, maar aanpalend, krijg je andere perspectieven. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, maar je leert kijken hoe anderen het zien. Ook geeft het soms inzicht in wat er gebeurt is, hoe het gebeurt is of wat er kan gaan gebeuren. Meer dan een artikel dat kan, soms heb je gewoon iets meer stof nodig om overtuigd te worden.

9200000015051369De Twitter Story van Nick Bilton is een journalistiek boek over de opkomst van Twitter. Er zitten de enorme inhoudelijke hypes bij, hoe dingen gebeurde, maar vooral het menselijke verhaal van de oprichters. De machtsspelletjes, de wissels van CEO’s, de persoonlijke vendetta’s, alles. Een verhaal dat leest als een roman, maar eigenlijk een journalistieke uiteenzetting is over één van de meest invloedrijke bedrijven die de afgelopen jaren ontstaan is.

Lees hier mijn hele recensie of koop het boek direct.

9200000020683226De Cirkel van Dave Eggers is een echte roman, geheel fictie. Maar zoveel fictie dat het bijna realiteit is of kan worden. De Cirkel is een bedrijf dat lijkt op Google en Facebook in één. Het gaat verder dan wat we nu ook kennen. Eggers schept een wereld waar privacy gezien wordt als diefstal en je meedoet… of er eigenlijk geen wereld voor je is. Het was het boek van de maand in November vorig jaar van DWDD en ik begrijpt geheel waarom. Het boek is een nieuwe klassieker wat mij betreft, vergelijkbaar met 1984 (Big Brother) van George Orwell.

Lees hier mijn hele recensie of koop het boek direct. 

9789059729032-240x300Twee vormen van kapitalisme is enkel te verkrijgen als e-book. Wie per sé een fysiek boek wil kan hier ophouden met lezen. Het boek is een eigentijdse samenvatting van ‘Capitalisme contre Capitalisme’ van de Franse econoom Michel Albert. Het gaat over het feit dat Amerikaans kapitalisme en Europees, of Rijnlands, kapitalisme niet vergelijkbaar is. Of in ieder geval hele andere aspecten kent en vooral ook hele andere nadrukken legt in het systeem. Het gaat over een kapitalistische ‘ik’ samenleving en een kapitalistische ‘wij’ samenleving. Leestijd: anderhalf uur slechts. 

Lees hier mijn hele recensie of koop dit e-book direct.

9789047006275-240x300David & Goliath is de nieuwste uitgave van mijn favoriete schrijver Malcom Gladwell. Gladwell maakt wetenschappelijke literatuur toegankelijk en vult dit aan met allerlei verhalen. Of het allemaal even volledig wetenschappelijk correct is, dat maakt mij niet zoveel uit. Hij vertelt prachtige verhalen die steeds een aantal punten ondersteunen. In dit geval gaat het om het feit dat soms underdogs helemaal geen underdog zijn en dat zwakheden juist ook heel krachtig kunnen zijn. Ook heeft hij het over de omgekeerde U curve, teveel van iets is ook te en daarmee weer niet optimaal.

Lees hier mijn hele recensie of Koop het boek direct.

9789400501584-140x215Het geheim van genialiteit opende voor mij mijn ogen op bepaalde gebieden. Het is soms zo duidelijk, maar het moet je even vertelt worden. Het is geen zelfhulp boek, maar het helpt je wel. Het kan soms confronterend zijn, soms kan je je afvragen of het zinvol of toepasbaar is, maar het geeft wel een beeld van hoe de wereld werkt en niet werkt.

Het geheim van genialiteit geeft niet het hele geheim prijs, maar geeft wel inzicht in de wereld van geniale mensen. Het is een boek dat je moet lezen met een open mind.

Lees hier mijn hele recensie of Koop het boek direct

9789047006763-240x3009789046816608-240x300

Tot slot nog twee boeken die ik samen zou willen aanraden. De kwetsbaren, over de verdrukking aan de onderkant van de arbeidsmarkt en verbeter de wereld, begin een bedrijf, over sociaal ondernemerschap. In de Kwetsbaren wordt omschreven hoe de arbeidsmarkt aan de onderkant niet goed functioneert. Hoe sociaal ondernemerschap wordt tegengewerkt. In verbeter de wereld wordt omschreven hoe het wel kan, wat er wel goed gaat en waar het goed gaat. Deze twee boeken geven problemen en oplossingen voor hetzelfde probleem aan. Daarom is het geweldig ze na elkaar te lezen (ik zou beginnen met de Kwetsbaren).

Lees hier mijn recensie van de kwetsbaren en hier van verbeter de wereld.
Hier kan je De kwetsbaren direct kopen en hier Verbeter de wereld.

revolutie van werkEn natuurlijk kan ik tot slot iedereen aanraden om mijn gratis samenvatting van Revolutie van Werk te downloaden en te lezen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

 1. Bas, de meeste van deze boeken zijn mainstream en bestsellers. Op een enkele uitzondering na weinig innovatief.

  • Ten eerste: nou en?
   Ten tweede: wat voegt je opmerking toe?
   Ten derde: enkele uitzonderingen. Dus minimaal 2. 2 van de 7 is 28%. Dat is niet weinig
   Ten vierde: aangezien de meeste boeken niet meer dan een paar honderd tot een paar duizend exemplaren verkopen is een mainstream boek nog steeds beperkt gelezen en zijn er nog steeds heel veel mensen die het niet hebben gelezen.
   Ten vijfde: nou en? Ik schrijf dit voor de mensen die mij er regelmatig om vragen. Die lezen 2 of 3 boeken als je geluk hebt per jaar (zeggen ze me). Die willen dus de betere weten, of dat mainstream is of niet… boeit ze niet.