"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tijdelijk contract? Geen concurrentiebeding

16860171_sRecent las ik in de P&O Actueel een stuk over de nieuwe wet werk en zekerheid die op 1 juli in gaat. Hierin zit een element dat ik daadwerkelijk erg goed vind: bij tijdelijke contracten mag geen concurrentie- of relatiebeding meer worden opgenomen, tenzij er zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang is. Dat laatste is natuurlijk weer een uitweg, maar die moet expliciet in het beding worden opgenomen. In andere woorden: het zwaarwichtige bedrijfsbelang moet in het beding staan.

Persoonlijk vind ik dit een hele goede zet. Ik heb zelfs mijn twijfels bij het hele principe van concurrentie- en relatiebedingen, maar dat is voor de meeste mensen in ons land nog een brug te ver om die discussie aan te gaan. Wat doet deze wet nu?

Wanneer

Voor alle contracten die ingaan na 1 juli geldt deze wet. Dus alle contracten afgesloten op 30 juni blijven de bedingen geldig.

Uitzonderingen

Zoals aangegeven mag een beding er enkel in bij een zwaarwichtig bedrijfsbelang. Dat is wanneer een werknemer daadwerkelijk schade kan toebrengen als hij bij een concurrent gaat werken. Bijvoorbeeld dat de ontwerper van high end juwelen van de ene sieradenmaker niet naar de ander mag overstappen. Het is echter verboden om deze persoon sieraden te laten maken.

Wat als…

Och, elk belang is zwaarwichtig zullen veel ondernemers denken. Dus ik doe het lekker toch. Als je het belang niet expliciet kan motiveren is het per definitie nietig. Als het er wel in staat, maar niet heel sterk is, is de kans groot dat als het wordt aangevochten de rechter de werknemer in het gelijk stelt.

Maar…

Wat als de werknemer nu zomaar weg gaat en zijn klanten meeneemt? Of het klantenbestand kopieert en naar de concurrent gaat? Of…

Dat noemen we onrechtmatige concurrentie en dat mag per definitie niet. Daar heb je helemaal geen beding voor nodig.

Dus…

Ik zie dit stukje van de nieuwe wet erg zitten. Het geeft meer macht aan de werknemer, iets dat heel verstandig is. Het geeft werkgevers daarom namelijk meer reden om werknemers met fatsoen te behandelen. Het biedt ook een betere arbeidsmobiliteit uit.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

    • Ik heb een vermoeden dat het of weer is aangepast of dat ik het goed heb overgenomen uit een oorspronkelijk verkeerd artikel 🙂 Het lijkt inderdaad 2015 te zijn, ik was ook in de veronderstelling dat juist die contracten (omdat die vaak nog even doorlopen) een half jaar eerder dan de wet in gingen.