"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vertrouwen is het nieuwe geld: 2 voorbeelden

geldVertrouwen is het nieuwe geld. Ik schreef er al ooit eerder over op basis van online platformen als Elance. Vertrouwen zet zich gewoon om in keiharde euro’s, of dollars in dat geval. Er zijn veel voorbeelden van. Maar ook in Nederland kwam ik er recent twee tegen die ik wilde delen. Of eigenlijk is een voorbeeld al heel oud, maar recent realiseerde ik me pas dat De Belastingdienst dit principe dus ook al heel lang toepast.

De Belastingdienst

Inderdaad, bij de belastingdienst is vertrouwen ook geld. Niet dat je als ze je vertrouwen ineens minder moet betalen aan belasting, maar je hebt wel minder kosten.

In een van mijn eerste jaren als ondernemer maakte ik een foutje. Ik had bij de betaling van mijn BTW een 7 en een 9 omgewisseld en had dus 2 euro te weinig betaald. De belastingdienst was hier natuurlijk niet van gediend, maar omdat het onder de 10 euro viel kwam ik er af met een waarschuwing. Wel ging de boete bij een volgende overtreding omhoog van ik meen 5% naar 10% van het te weinig betaalde bedrag. Als ze je dus niet vertrouwen omdat je vaak ‘foutjes’ maakt (oprechte fouten of bewuste fouten) betaal je gewoon meer. Vertrouwen is het nieuwe geld. Gelukkig is na een paar jaar het vertrouwen hersteld, want deze verhoogde boeteclausule zou na ik meen 3 of 5 jaar weer ongedaan gemaakt worden stond in de brief.

Een ander element waarop de belastingdienst vertrouwen inzet als betaalmiddel is de controles. Als je een controle hebt gehad en je wordt betrapt op van alles en nog wat, ben je de jaren daarna vaker de sigaar. Controles kosten veel geld. Ik zou mijn accountant daar bij moeten betrekken wat een enorme bak aan kosten met zich mee brengt, naast mijn eigen tijd die ook geld waard is.

Bij de belastingdienst is vertrouwen dus een betaalmiddel, naast het geld.

Albert Heijn

Een ander voorbeeld kwam ik tegen bij de Albert Heijn. De zelfkassa’s. Ik ontwijk al enige tijd de caissières, niet omdat ik ze niet aantrekkelijk vind, maar omdat het zoveel tijd kost. En tijd is geld, toch?

Tijd is geld… Nou ja, tijd is eigenlijk waardevoller dan geld in mijn optiek. Tijd heeft namelijk limieten, we hebben 24 uur in een dag. Geld is relatief ongelimiteerd, banken (en vooral centrale banken) kunnen zo ongeveer bijdrukken wat ze willen. Dat hebben we deze crisis wel gemerkt. Dus hoewel tijd waardevoller is dan geld… laten we even uitgaan van tijd = geld.

Albert Heijn scant ongeveer 10% van de klanten bij de zelfkassa’s. Ik zit als ik het grofweg bereken tussen de 7,5% en 10% van het aantal keer dat ik boodschappen doe dat ik controle krijg. Ik heb eens gevraagd aan de dame die me de laatste keer controleerde hoe dat werkte. Wat gebeurt er nu als ik per ongeluk een product vergeten ben aan te slaan?

Het systeem werkt als volgt. Iedereen begint met een bepaald niveau aan vertrouwen, die 10% controle grofweg. Nu kan dat volgend haar niet verder dalen, maar wel stijgen. Elke controle pakken ze er 5 producten uit. Als die op de rekening staan: geen probleem. Zo niet krijg je een 100% controle. Dan moet je bijbetalen wat je vergeten bent. Als dit vaker voorkomt is het diefstal en komt de politie erbij.

Echter, als je een keer ‘gepakt’ wordt, gaat de controle ratio ook omhoog. Hoe vaak precies wist ze niet, maar wel vaker. Dus mensen die proberen de boel te flessen of vaak iets ‘vergeten’ krijgen meer controle. Meer controle betekend dat je meer tijd kwijt bent. En… tijd is geld.

Dus als je gewoon netjes je boodschappen scant en je controles keurig steeds met ‘alles is goed’ terugkomen, heb je relatief veel minder controle. Dus ben je minder tijd kwijt met afrekenen. Dus ben je goedkoper uit, als je uitgaat van tijd=geld.

Oproep

Twee mooie voorbeelden in mijn optiek, dichtbij ons alleen, hoe vertrouwen het nieuwe geld is. Ik wil graag de lezers hier oproepen om meer van deze voorbeelden te delen. Vertrouwen is het nieuwe geld, toch?

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

6 reacties op dit bericht

 1. Ik ben het niet eens met deze stelling.
  Voor het maken van degelijke afspraken is vertrouwen nodig en geen geld, dat staat vast.
  Laat vertrouwen aub op zichzelf blijven staan en probeer geen koppeling of verbinding te maken met geld want dan wordt alle vertrouwen wantrouwen, helaas.
  Jullie weten het vast al wel…vertrouwen komt te voet en gaat te paard!

  • Iedereen heeft uiteraard recht op zijn mening, alleen mis ik de onderbouwing. Je bent het niet eens met de stelling, maar ik zie nergens enig argument waarom het niet klopt. Behalve dat je zou willen dat het niet zou kloppen. Dat is iets anders, ik zou zoveel wel en niet willen. Heb je ook nog een argument waarom deze stelling niet klopt? Wat er niet klopt aan de beide voorbeelden die gegeven worden?

   • Hoi Bas, jij gooit onderbouwing, voorbeelden en verhaaltjes door elkaar. Het is niet zo dat je door het geven van een voorbeeld een onderbouwing geeft van een stelling die kant noch wal raakt. In mijn reactie pretendeer ik ook geen onderbouwing te geven, ik roep op tot het intact laten van de betekenis van het woord vertrouwen en het niet te misbruiken. Als vertrouwen wordt gekoppeld aan ‘geld’ dan roept het dezelfde walchelijke associaties op en dat is jammer van vertrouwen. En wat ik zou willen doet hier niet ter zake, ik reageer op jouw stelling ‘and that’s all folks!!’

    • Beste Ed,

     Inderdaad, je hebt geen onderbouwing, enkel een mening. Vervolgens doe je voorbeelden en onderbouwing af als onzin omdat het je mening niet ondersteund. Dat jij walchelijke associaties hebt bij een begrip als geld is ook een mening. Een waar je wederom geen enkele onderbouwing voor hebt. Dat je vervolgens onderbouwingen en concrete voorbeelden moet afdoen als onzin omdat je er niet mee eens wilt zijn is dus enkel een wens, dat is enkel waar het om gaat. Ik hoop dat je je aan ‘that’s all folks’ zal houden’, want voor een inhoudelijke discussie is dit een goede plek. Voor enkel roeptoeteren en respectloos dingen aan de kant zetten omdat het je niet zint en je geen argumenten hebt moet je andere plekken opzoeken.

 2. Wat jammer dat wat een inhoudeilijke discussie had kunnen zijn: ‘is vertrouwen het nieuwe geld?’ ontaardt in een discussie of iets een onderbouwing is of een voorbeeld of een verhaaltje. Daarmee mis je de pointe. Volgens experts is vertrouwen een van de basisvoorwaarden voor de nieuwe economie, voor die nieuwe duurzame samenleving. Zonder vertrouwen geen deeleconomie, geen circulaire economie, geen sociale innovatie. Vertrouwen is met andere woorden een nieuwe (hernieuwde?) waarde, dat naast geld van belang is voor die duurzame economie. Als je over meer voorbeelden wil horen, ben je dinsdag 19 november welkom op #Shift3: Vertrouwen in de participatiesamenleving. Het thema vertrouwen staat daarin centraal, wat het is, waarom het belangrijk is. In een workshop leer je hoe je kunt bouwen aan vertrouwen. Hier vind je meer info http://bit.ly/shift-3