"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancehouse klaar voor de toekomst.

logo_zipconomy300Vandaag ben ik op bezoek bij Jan-Willem Maas en Robert Blom van Freelancehouse. Een nieuwe ‘matchmaker’ op de Nederlandse markt en zoals ze zelf zeggen ‘een broedplaats voor werk’.  Nog niet in hun nieuwe pand in Utrecht maar nog bij het moeder bedrijf, Bergler, waar deze nieuwe telg op de arbeidsmarkt verwekt is.

Bergler is al vanaf 1980 actief in de ICT sector, op dit moment als allround ICT-dienstverlener. Vanuit deze ervaringen en kijkend naar de toekomst ontstond het idee voor een nieuw bedrijf, nu nog ondersteund door de moeder maar binnenkort op eigen benen. Jan-Willem en Robert zagen de veranderingen op de markt, zoals die al vaak bij ZiPconomy beschreven zijn. Dat het businessmodel van de traditionele bemiddelaars steeds meer onder druk komt te staan met als gevolg een negatief effect op de tarieven en de marges.  De groei van het aantal ZZPers en de verwachte schaarste van talent (al een realiteit in het hogere segment van de ICT-markt). Het verschil in productiviteit tussen vaste medewerkers en zelfstandige professionals. De enorm toegenomen mogelijkheden van internet en de social media, etc.

Platform voor ZZP’ers én opdrachtgevers

Allemaal redenen voor Jan-Willem en Robert om na te gaan denken over een nieuw bedrijf dat klaar is voor de toekomst. Het resultaat is een transparante ‘broker’ formule, nu nog vooral voor ICTers, maar straks voor alle disciplines. En de mannen hebben er zin in. Ze zijn er van overtuigd dat ze begrijpen wat Freelancehouse moet zijn/worden, voor de zelfstandige professionals en voor organisaties die op zoek zijn naar extern talent.

Voor de zelfstandige professionals moet het een vertrouwd platform worden waar ze hun kennis en expertise kunnen delen. Per onderwerp of thema worden groepen georganiseerd, gefaciliteerd door Freelancehouse en gemodereerd door één van de zelfstandigen. Lid worden is gratis, de ZZP’er betaalt als hij een opdracht start via Freelancehouse met een afdracht van € 2,50 per gewerkt uur.

Maar dan is hij/zij als zelfstandige wel verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid en ontvangt zijn/haar geld op tijd. Verder kunnen veel zelfstandige professionals nog wel wat ondersteuning en begeleiding gebruiken om ze sterker te maken als ondernemer, ook dat faciliteert Freelancehouse.

Voor organisaties op zoek naar talent biedt deze digitale marktplaats de mogelijkheid om te zoeken naar geschikte kandidaten en een ‘eigen’ community van flexwerkers te organiseren. Daarbij merkt Jan-Willem dat de ZZP’ers die bij verschillende bedrijven in ‘hun’ flexibele schil zitten vaak de meest interessante professionals zijn. Want juist deze ‘re-hired employees’ (ZZP’ers die meerdere keren per jaar worden ingehuurd door een organisatie) doen hun ervaringen op in verschillende bedrijfsomgevingen en brengen deze kennis bij nieuwe opdrachten weer in. De organisatie betaalt een bedrag dat afhankelijk is van de gekozen dienstverlening, maar dit begint bij € 0,75 per gewerkt uur.

Ambities

Er wordt nu nog hard gewerkt om Freelancehouse bekender te maken, maar het streven is om voor het eind van het jaar een bestand van 1500 professionals, die gescreend zijn op hun CV en 250 lopende contracten. Ambitieus, en we zijn het erover eens dat de lancering van een nieuw bedrijf altijd heel hard werken is.  Freelancehouse komt natuurlijk wel voort uit een club die al heel lang actief is op de markt, al veel professionals kent en bij veel organisaties een goede naam heeft.

Terug in de auto denk ik terug aan het gesprek en herken ik het beeld dat Menno Lanting schetst: Veel (grote) organisaties ontplooien, naast hun oorspronkelijke bedrijfsactiviteiten, nieuw initiatieven die adequaat reageren op alle veranderingen die er zijn en nog komen gaan. Freelancehouse is zo’n voorbeeld van een nieuw initiatief dat gebruikt maakt van alle nieuwe digitale mogelijkheden en inspeelt op de ontwikkelingen in de economie. Klaar zijn ze nog niet (dat ben je nooit) maar ze spelen mooi in op de toekomst.

Michel Vos was één van de initiatiefnemers van ZiPconomy en tot 2013 betrokken geweest bij het opzet van dit platform. Michel coacht ondernemers/ZiPers, investeert in mensen en bedrijven en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe diensten of strategieën. Hij mede oprichter van VOOR, een nieuwe manier om opdrachtgevers en zelfstandig professionals te verbinden. Bekijk alle berichten van Michel Vos

Eén reactie op dit bericht