"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Nieuwe industriële Revolutie komt eraan

9781847940667-140x215Op dit blog hebben we al vaak geschreven over 3D printers en de enorme impact die dat zal hebben op de wereld. In mijn eigen boek heb ik er ook al de nodige aandacht aan besteed, maar Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired en auteur van The Long Tail en Free, heeft er nu een heel boek over geschreven: Makers (Klik hier voor de Nederlandse versie).

Voor iedereen die inzicht wil hebben in de wereld van het ‘doe het zelf’ maken van producten, de impact die het op industriële productie gaat hebben en wat er allemaal al gebeurt (en hoe) is dit een must read. De nieuwe industriële revolutie ligt om de hoek.

Digitale productie

Alles is digitaal. Dat maakt deze revolutie zo bijzonder. Het maken van producten is het designer ervan in een CAD programma en vervolgens het bestandje uploaden naar een partij die het kan maken en klaar. Iedereen kan ineens een fabriek beginnen, want mallen zijn niet meer per definitie nodig en als ze nodig zijn, zijn er ook makers van mallen die heel makkelijk dat kunnen maken.

Open hardware

De open source beweging is al jaren bekend, veel software is open source. Het gros van alle internet servers draait op open source software, en hoewel velen het nog niet op de eigen computers gebruiken (hoewel, ook Firefox en Chrome zijn open), is het aantal telefoons met Android als besturingssysteem het hoogste in de wereld (ook open source) en dit artikel is geschreven in een open source tekstverwerker en gepost via een open source CMS systeem dat achter dit blog zit.

Open hardware is de volgende stap. Hardware waar alle designs ook open van zijn. Mensen mogen er aan veranderen wat ze willen en het zelf produceren. Veel bedrijven zijn hier bang voor, maar in de praktijk blijkt dat er, als je normale gezonde marges hanteert, er weinig reden tot angst is. Als je dat niet doet, maakt iemand anders het wel net anders na en ben je je markt wel kwijt. Deze open hardware maakt heel veel nieuwe ontwikkelingen mogelijk.

Veel kleine makers

In het boek wordt uitgebreid beschreven waarom de toekomst bestaat uit veel kleine bedrijven die specifieke niche producten maken. The Long Tail had vooral zijn toepassing in alles dat digitaal was, want dat was makkelijk te maken door consumenten. Nu de productie zo gedemocratiseerd wordt lijkt het er sterk op dat deze trend zich ook doorzet in de gewone fysieke wereld. Niet iedereen zal zelf producten ontwerpen en maken, net zo min als dat iedereen youtube video’s upload. Er zijn, gelukkig, veel meer mensen die de video’s consumeren dan produceren, maar inmiddels wordt er dagelijks wel meer video materiaal geüpload dan Hollywood in een jaar produceert. Veel slecht, soms goed, precies zoals het altijd is geweest en zal gaan.

Toekomst van productie

Voor wie interesse heeft in de toekomst van de industrie is Makers van Chris Anderson een must read. Het geeft een duidelijke stand van zaken en een blik in de toekomst. Het is in mijn optiek redelijk down to earth geschreven en persoonlijk denk ik dat de revolutie die gaat komen nog verder gaat dan Anderson omschrijft. Maar net als bij The Long Tail, waar hij initieel zei dat het enkel van toepassing is op digitale goederen, kan hij dat in een volgende boek nog altijd amenderen.

Conclusie:

Een erg goed boek, een must read voor iedereen die meer wil weten over 3D printers en de nieuwe industriële revolutie die gaande is. Bestel het dus hier in het Engels of Nederlands. (Ik heb de Engelse versie gelezen dus ik kan geen oordeel geven over de Nederlandse vertaling).

5 van de 5 sterren

 

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

  1. […] over gehoord al en stond in veel gevallen ook centraal in allerlei ontwikkelingen omschreven in Makers van Chris Anderson. Het zou wel eens een van de meest fundamentele ontwikkelingen kunnen zijn die deze nieuwe […]