"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Liever een ZZP’er!

hoofden

Recentelijk las ik een stukje uit de PM, een magazine voor ambtelijk Nederland, dat me was aangeraden over ‘anders werken’ in overheidsland. Zelf heb ik (te) weinig zicht op overheidsland. Ik doe er eigenlijk niets en kijk er puur vanuit de zijlijn naar en zie daar heel erg veel wat ik onbegrijpelijk vind. Het artikel op zich sprak mij erg aan, het ging over het feit dat de meeste ambtenaren de aanbestedinsprocedures vervelend vonden, zien dat er in samenwerkingen iets moet veranderen en dat soort zaken. Mijn vader zei altijd: erkenning van een probleem is de eerste stap naar de oplossing ervan. Maar daar gaat deze post niet over, deze gaat over de keuze ZZP’er of grote organisatie voor de inhuur.

Een kader in het verhaal stond hierover een interessant stukje namelijk onder de kop: liever een ZZP’er.

Het bleek dat 62% van de ambtenaren liever een kleine dienstverlener of een zelfstandige inhuurde dan een grote externe dienstverlener. De reden hiervoor was echter niet financieel, maar kwalitatief van aard.

De redenen die in het onderzoek naar voren kwamen waren een hogere betrokkenheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Tarieven en condities (die bij zelfstandige en kleine organisaties doorgaans ook beter zijn) werden niet belangrijk gevonden in deze keuzes.

Dat kleine bureaus en ZZP’ers beter gewaardeerd werden kwam volgens het onderzoek doordat ze (dit is dus volgens de ambtenaren die ze inhuren):

 • meer werk leveren
 • grotere betrokkenheid hebben bij de opdracht
 • inhoudelijk sterker zijn

Daarnaast zijn ze dus doorgaans goedkoper en heb je minder last van vervelende inkoopvoorwaarden en zo. Persoonlijk heb ik deze ervaring ook al jaren, dat de echt goede mensen zelfstandig zijn in het advies vak of soms bij een kleine partij werken, wat overigens niet hetzelfde is als het feit dat elke zelfstandige goed is en elke kleine partij beter is. De vraag is nu eigenlijk hoe lang grote partijen het nog volhouden en waarom je, als de prijs en de kwaliteit beter is, je nog zaken zou doen met de grote jongens…

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

 1. Heb als opdrachtgever helaas een stuk mindere ervaringen met ZZP’ers. Kies liever voor een solide bedrijf die investeert in medewerkers op het gebied van training en opleiding. Hierdoor word je stuk minder kwetsbaar in geval van ziekte. Prijs is voor mij niet (meer) doorslaggevend!

  • Interessant dat je dat zegt, wat ik me dan afvraag is of het in zo’n geval ligt aan ZZP’ers in zijn algemeenheid of de kwaliteit een goede te selecteren. En hoe het natuurlijk in de organisatie past. Wat zoek je is de grootste vraag?

   Ik vraag me af of je minder kwetsbaar bent qua ziekte. Ik heb zelf gemerkt dat ZZP’ers veel minder vaak ziek zijn en makkelijker dat zelf opvangen. Natuurlijk, bij lange ziekte heb je een probleem, maar een vervanger inhuren en inwerken is net zo kostbaar als die van hetzelfde bedrijf komt als dat die van een ander bedrijf komt. Uiteindelijk is het een andere persoon die opnieuw begint.

   Ik denk dat de differentiatie in kwaliteit wel groter is bij ZP’ers. Je moet ze wel kunnen selecteren.