"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brainnet vormt voor PRO Unlimited de poort naar Europa

De overname van het Nederlandse Brainnet door het Amerikaanse PRO Unlimited is slechts het startpunt van het realiseren van een veel groter doel: zo snel mogelijk de Europese MSP-markt veroveren. Kevin Akeroyd, ceo van PRO Unlimited, ziet Brainnet-directeur Tjebbe van Oostenbruggen als ‘dé man voor deze ‘job’.’ In een interview met ZiPconomy zijn beide topmannen openhartig over hun gezamenlijke ambitie.

PRO Unlimited is een van de grootste, onafhankelijke MSP-dienstverlener ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf heeft een sterke positie in de VS, van waaruit wereldwijd klanten worden bediend, waaronder grote merken uit diverse bedrijfstakken en bekende tech-bedrijven. Maar PRO hanteert ook het aloude principe ‘think global, act local’. Kevin Akeroyd, ceo van PRO Unlimited. “De manier waarop klanten in de VS en in Europa worden bediend is anders. Er bestaat geen Verenigde Staten van Europa. Al die landen zijn verschillend, qua cultuur, taal, et cetera. En klanten willen met een lokale partij werken die een goed track record heeft in hun eigen markt. Het gaat in onze branche ook om persoonlijke relaties die vaak jaren teruggaan. Bovendien, talent aantrekken doe je lokaal – ik kan niet vanuit San Francisco goede Nederlandse kandidaten vinden – ‘we need boots on the ground’.”


PRO Unlimited is een Amerikaanse MSP-dienstverlener met het hoofdkantoor in San Francisco. Het bedrijf is in ruim honderd landen actief vanuit 11 kantoren. Bij de wereldwijde MPS-dienstverlener werken ruim 1.400 medewerkers, er zijn 11 kantoren wereldwijd en het bedrijf beheert $ 9 miljard aan omzet (‘inhuur spend’). Brainnet, met het hoofdkantoor in Nieuwegein, telt 125 medewerkers en heeft in 2020 een omzet (‘inhuur spend’) geboekt van € 833 miljoen.


Groei door overnames

Daarnaast zijn overnames onderdeel van de groeistrategie omdat dat de enige manier is om succesvol te zijn in deze markt. De marges zijn relatief laag, dus je hebt volume nodig. Kortom, ‘size matters’. “Je kunt niet zomaar als MSP beginnen en denken dat je binnen vijf jaar een bedrijf hebt opgebouwd. Een footprint opbouwen in deze markt duurt (tientallen) jaren”, beaamt Brainnet-directeur Tjebbe van Oostenbruggen. Snel groeien lukt dus niet alleen door organische groei. “Wij willen verder groeien door overnames in Europa”, stelt Van Oostenbruggen. “Schaalvergroting, het verstevigen van onze concurrentiepositie en internationalisering staan al geruime tijd op ons wensenlijstje.” De eerste stappen nam Brainnet eerder al door Infraflex/Myflex (in 2014) en Novisource Contracting Services (in 2018) over te nemen. En inmiddels heeft Brainnet vestigingen in België (in 2019) en Duitsland. Met het samengaan met PRO Unlimited neemt Brainnet een heel grote sprong.

Lees ook: Brainnet overgenomen door PRO Unlimited. ‘Een gouden kans voor ons’

Onafhankelijke MSP

“Zie ons maar als de grotere versie van Brainnet”, zegt Akeroyd om aan te geven dat beide bedrijven veel gelijkenissen hebben. Van Oostenbruggen ziet dat ook zo. “Ik kwam via via in contact met Kevin en toen ik het bedrijf leerde kennen was het alsof ik in de spiegel keek. We hebben een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt, we hebben dezelfde cultuur en filosofie. Net als wij zijn zij ook een onafhankelijke MSP-dienstverlener (neutral vendor).”
Want vooral daarin hebben PRO en Brainnet elkaar helemaal gevonden, zegt Akeroyd. “Een bemiddelingsbureau dat eigen kandidaten levert zal altijd geneigd zijn je zoveel mogelijk te laten betalen voor die IT- of engineering-professional. Als die $ 150 kan rekenen, zal die $ 150 rekenen. Een neutral vendor gaat benchmarken en dan zie je dat die kandidaat, met die functie-eisen, in die geografische markt, niet meer dan $ 113 zou moeten kosten. Wij houden als neutral vendors de bureaus eerlijk en zorgen voor transparantie in tarieven en marges. Dat scheelt miljarden.”
Van Oostenbruggen onderschrijft het belang van de onafhankelijke MPS. “Een bureau zal altijd zijn beschikbare kandidaat willen leveren. Van een bureau dat financieel voordeel haalt uit het leveren van eigen kandidaten kun je dus niet verwachten dat die een goede, onafhankelijke adviseur is voor zijn klant.”

Wij houden als neutral vendors de bureaus eerlijk en zorgen voor transparantie in tarieven en marges. Dat scheelt miljarden.  – Kevin Akeroyd, ceo van PRO Unlimited

Data-toepassingen

Wat gaan (potentiële) klanten in ons land ervan merken dat Brainnet nu tot het PRO Unlimted concern behoort? In eerste instantie niet zo veel. Brainnet blijft Brainnet heten en de dienstverlening aan Nederlandse klanten gebeurt door dezelfde mensen vanuit Nieuwegein. Hét grote voordeel voor Nederlandse klanten is dat Brainnet in één klap toegang krijgt tot de rijke technologische kennis die het inhuurplatform (vendor management system (VMS)) van PRO biedt. Dit platform – dat bestaat uit geïntegreerde SaaS-software – geldt als een zeer geavanceerd inhuurprogramma. “De data-toepassingen, artificial Intelligence (AI), analytics en business intelligence zijn direct te koppelen zijn aan de systemen waar Brainnet-klanten mee werken”, stelt Akeroyd. En dat biedt veel voordelen volgens Van Oostenbruggen, bijvoorbeeld voor benchmarking. “Neem Rate point, een toepassing waarmee direct een schatting kan worden gemaakt van tarieven op basis van functie-eisen en functietitels – wereldwijd, tot op provincieniveau in Nederland. Zulke toepassingen heb ik op die schaal in Europa nog niet gezien. We waren al bezig met datatoepassingen, maar gaan nu van een 8 naar een 9,5 op een schaal van 10. Een veel hoger niveau van dienstverlening.”

Toen ik kennismaakte met PRO Unlimited, was het alsof ik in de spiegel keek. – Brainnet-directeur Tjebbe van Van Oostenbruggen

Poort naar Europa

Van Oostenbruggen ziet in de samenvoeging kansen om grote Nederlandse klanten wereldwijd beter te bedienen. “Wij hebben zeker een dozijn grote klanten, waarvan een aantal internationaal actief is, die graag hun hele externe inhuur door ons willen laten verzorgen. Dankzij het internationale netwerk van PRO Unlimited kan Brainnet die klanten nu ook internationaal bedienen, vanuit de lokale kantoren daar.”

Andersom wil Brainnet ook Amerikaanse klanten van PRO aantrekken voor wie een Europees HR-dienstennetwerk essentieel is. Akeroyd: “Nederland en omringende landen worden in Noord-Amerika gezien als heel belangrijke markten. Onze klanten willen daar graag uitbreiden. En met een marktleider als Brainnet kunnen wij hen daar goed bedienen.”

De ambities van PRO Unlimited zijn helder: zo snel mogelijk de Europese MSP-markt veroveren. Akeroyd ziet Brainnet als de ideale poort naar Europa en Tjebbe van Oostenbruggen als de juiste man voor de job. “Voor ons is de overname van Brainnet een begin van een flinke investering in uitbreiding in de EMEA-regio. Die expansie kunnen wij niet vanuit San Francisco realiseren. En Tjebbe – naast directeur Brainnet nu ook president bij PRO Unlimited, red. – is de leider die dit waar kan maken. Wij willen de belangrijkste speler worden op alle relevante Europese markten. De overname van Brainnet is slechts het startpunt hiervoor.”


Onafhankelijke MSP

Ook flexbranchespecialist Rob de Laat denkt dat Brainnet door grote ondernemingen in Europa nu meer zal worden gezien als logische partner naast Tapfin, Sourceright en Pontoon. Het feit dat Brainnet een neutral vendor is en blijft, is volgen De Laat een groot voordeel. “Grote partijen hebben vaak ook de rol van leverancier. Brainnet wordt een alternatief als vierde grote speler en heeft vanwege haar onafhankelijkheid als enige een duidelijk ander profiel dan de drie anderen.”