"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat kunnen we leren van interimmers

Zelfstandig professionals hebben andere eigenschappen dan vast personeel. In een aflevering van BNR Werkverkenners ging Rens de Jong in gesprek met onder andere Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland, om te onderzoeken welke eigenschappen vaste medewerkers van zzp’ers kunnen leren.

Ondernemerschap bij medewerkers, veel CEO’s zeggen dat ze dit graag zien bij medewerkers. Zelfstandigen hebben eigenschappen die handig kunnen zijn. Maar hoe doe je dat als er sprake is van een vast contract en je je aan bepaalde regels moet houden? Kortom, wat kunnen vaste medewerkers leren van interimmers?

Wat kan een vaste medewerker leren van een zzp’er?

Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (Vereniging Zelfstandigen Nederland) en partner van Factor vijf, ging in gesprek met zzp’ers en daar kwam een paar aspecten uit naar voren. Ze gaven aan: “Ik heb doorzettingsvermogen, ik toon zelfstandig initiatief, ik zie elk gesprek als een potentieel acquisitiegesprek, ik heb een tof netwerk en regie op mijn werk en leven.”

Welke vaardigheden kunnen er overgebracht worden?

“De vaardigheden die een zzp’er wendbaar maken is ten eerste het hebben van een netwerk”, vertelt Johan Zwemmer, arbeidsrechtsadvocaat bij DLA Piper. Daarnaast is een zzp’er actief bezig om zichzelf te verkopen. Die punten heeft een vaste medewerker minder. “Aan de ene kant kennen we zaken als goed werknemerschap en concurrentiebedingen. En die beperken een werknemer in diens arbeidsovereenkomst om net zoals een zzp’er wendbaar te zijn in het eigen netwerk, want dat mag vaak niet. En als je een gewone arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt, heb je een vast loon en zekerheid. Dat betekent in veel gevallen dat je minder snel uitgedaagd wordt.”

Kun je een vaste medewerker ondernemender maken?

“Je moet weten wat ondernemerschap is en wat je daaronder verstaat” vertelt Bas Hoorn, trainer bij Timension. Daarnaast is karakterontwikkeling een belangrijk aspect van ondernemerschap. “Je moet naast je eigen specialisme ook in staat zijn om over de schutting kijken bij mensen met wie je samenwerkt en die een ander specialisme hebben.”

Wat kan de vaste medewerker motiveren?

Om een vaste medewerker te motiveren om ondernemender te zijn, geeft Johan Zwemmer advies. “Breng wat meer flexibiliteit in een contract”, vertelt Johan Zwemmer. Verminder bijvoorbeeld de arbeidsuren of haal het concurrentiebeding uit het contract. Bas Hoorn adviseert om de afstand tussen inspanning en beloning te verkleinen. De werknemer wordt ondernemender als hij of zij weet wat het oplevert als je ondernemender bent. Hierdoor worden een werknemer geprikkeld.

Kortom, een vaste medewerker kan veel leren van een zzp’er. Dit komt door bepaalde vaardigheden die een zzp’er heeft waardoor hij of zij zich verder kan ontwikkelen. Een netwerk en vrijheid zijn daarbij belangrijke aspecten. Door dit ook voor vaste medewerkers makkelijker te maken, kunnen zij ondernemender worden.

De volledige podcast van BNR over leren van interimmers is hier te beluisteren.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Brainnet adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Brainnet