"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Inspectie SZW onderzoekt schijnzelfstandigheid bij regionale omroep

Onderzoek naar inzet payroll constructie en gebruik fictief dienstverband door Tentoo.

De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, is een onderzoek gestart naar omroep Brabant, RTV Oost en Tentoo. Op verzoek van de FNV gaat de inspectie onderzoeken of sprake is van onderbetaling en schijnzelfstandigheid van omroepmedewerkers, zo meldt de vakbond in een persbericht.

Minister Koolmees heeft eerder aangekondigd dat de Inspectie SZW nadrukkelijker, in samenspraak met Belastingdienst, ingezet gaat worden voor de controle op schijnconstructies.

Volgens FNV werken tientallen omroepmedewerkers als uitzendkracht of op basis van een fictief dienstverband via administratiekantoor Tentoo. ‘In beide gevallen is sprake van onderbetaling’, stelt Sharon Bandell, projectleider bij FNV Flex & Naleving.  ‘In het eerste geval vinden wij dat sprake is van payrolling en niet van uitzenden. Tentoo is op papier een uitzendbureau, want dat is goedkoper, maar het doet niks aan werving en selectie. De omroepen hebben deze mensen zelf geworven. In het tweede geval (fictief dienstverband) gaat het om mensen die én geen werknemer zijn én geen zelfstandige. Zij zitten in een grijs gebied daartussen, waardoor ze niet eens onder het arbeidsrecht vallen, laat staan onder een cao. In de praktijk hebben ze werkelijk nergens recht op.’ Bandell stelt dat deze situatie niet alleen bij omroep Brabant en RTV Oost speelt, maar bij alle regionale omroepen.

Het onderzoek van de Inspectie zal maanden in beslag nemen. De uitslag van het onderzoek verwacht de Inspectie niet eerder dan in de loop van volgend jaar.

In een reactie in de Volkskrant zegt de RPO, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, dat de FNV te grote woorden gebruikt. ‘Ze gaan er met gestrekt been in’, aldus bestuurder Mark Minkman. ‘Er is geen sprake van dat omroepen doelbewust de wet omzeilen. ‘Volgens sommige juristen is dit een legitieme manier van personeel inhuren, volgens anderen niet. Daarom vinden we het eigenlijk wel goed dat de inspectie hiernaar kijkt. Wij willen ook graag duidelijkheid over deze vormen van contracteren.’

Einde samenwerking Tentoo

Minkman kondigt aan dat de omroepen binnenkort stoppen met het inhuren van personeel via Tentoo. ‘Ook omdat omroepdirecteuren zich hier al langer niet helemaal senang bij voelen.’ Bandell van de FNV is daar blij mee: ‘Bij structureel werk horen de omroepen hun medewerkers in dienst te nemen en te betalen volgens de cao voor omroeppersoneel. Als het gaat om tijdelijk werk, kunnen ze medewerkers inhuren via een écht uitzendbureau, dat uitbetaald volgens de cao voor uitzendkrachten. Of ze huren échte zzp-ers in: die werken voor meerdere opdrachtgevers en voor een fatsoenlijk tarief, waar ze zelf over onderhandelen. Met de landelijke publieke omroep hebben we al afgesproken dat een fatsoenlijk zzp tarief minimaal 150% van het cao-loon moet zijn.’

Dat regionale omroepen stoppen met Tentoo is jammer, zegt Patrick Bakker, ceo van de Brisker Group, waar het Tentoo onder valt, in een reactie in de Volkskrant. ‘Maar het is hun goed recht dat ze het contract met ons niet verlengen, nu er zoveel discussie over is. Ik ben wel verbaasd dat de FNV de inspectie inschakelt. We zijn ervan overtuigd dat we ons aan de wet houden. In incidentele individuele gevallen is iets misgegaan, en hebben we dat gecorrigeerd. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van onze opdrachtgevers, de omroepen. Zij stellen de arbeidsvoorwaarden vast. Daarover voeren we al langer constructieve gesprekken met de bond. Hoe dan ook, we werken volledig mee aan het onderzoek.’

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Dat minister Koolmees het vraagstuk rond inhuur op het bordje legt van de Inspectie, zal ongetwijfeld inhouden, dat de expertise op het bewuste terrein ook snel op orde gebracht gaat worden. Samen werken met de Belastingdienst is een stap, maar niet per se de juiste of garantie voor het op orde krijgen van deze expertise.
  Kijk ik naar de eigen documenten van de Inspectie over haar taak, dan is deze nieuwe taak daar nog niet onder gebracht. Meestal zijn de documenten sneller aangepast, dan de kennis, maar wie weet is het nu andersom.
  Hoop doet leven.

 2. Als ze dan toch gaan onderzoeken laat ze dan ook de beerput bij Post.nl goed onderzoeken daar is al minstens 15 jaar de schijnzelfstandigheid aan de gang, waarbij chauffeurs met de rug tegen de muur staan en geen enkel recht hebben.
  Groet
  Wim Berends
  oud pakketbezorger die afstand heeft genomen van de wanorde.

 3. En ja hoor daar is de FNV weer…..altijd op zoek naar meer leden…..want t gaat niet goed met het ledenbestand…….dus moet er weer rotzooi getrapt worden…….grote woorden……weinig daden…….!!!!

  • @ Arie Treffers

   Een vakbond doet – en dat is toch heel begrijpelijk? – aan belangenbehartiging.
   1) De daad om ledensignalen op te pakken – en aan Iszw te geven – werkt vooralsnog.
   2) De vakbond vermoedt rook en deelt dat met de professional Iszw. Die onderzoekt dan of er ‘vuur’ is. Iszw hoort als overheidsorgaan geen energie/tijd/geld te verspillen en doet dat onderzoek als er voldoende aanleiding voor is.
   3) Tentoo erkent fouten, beweert echter dat ze incidenteel zijn en opgelost worden. En erkent:
   3.1 dat gedrag van inleners/opdrachtgevers bepalend is
   3.2 dat er een discussie gaande is met de vakbond. (Er lijkt dus verschil van mening of twijfel over de ‘rook’).

   4) Hier is kennelijk verwarring over aantal en aard van de ‘fouten’.
   5) Als ISZW dat uitzoekt komt er meer duidelijkheid. En dat gebeurt bij een payrollbedrijf/uitleen-/uitzend-organisatie van enige omvang doorgaans door middel van een – statistische verantwoorde – steekproef.
   6) Het vergt wat, maar kan duidelijkheid verschaffen.
   7) Alle betrokkenen, die te goeder trouw zijn, kunnen dat onderzoek vredig en vol vertrouwen afwachten.
   8) Ergo: dit artikel kan op mijn begrip rekenen. Of het ‘grote’ woorden van de FNV zijn of dat er ‘terecht’ woorden aan gewijd zijn kan n.m.m. op dit moment niet worden bepaald. Immers de informatie over de feiten, de werkelijkheid ontbreekt nog. Het onderzoek zal dat hopelijk duidelijk maken.

   Op zijn R’dams: ‘geen woorden maar daden’.

 4. @Terry

  De FNV schreeuwt, zou gebruikelijk, al moord en brand terwijl er geen bewijslast ligt….dus ben ik het op dat punt helemaal met je eens….

  En ja een vakbond en belangenbehartiging…..altijd reactief en nimmer proactief….geen creatieve geesten…..alleen maar onrust stoken……geef mij een voorbeeld waarbij de vakbond constructief en opbouwend werk heeft verricht….