"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers zijn steeds vaker economisch zelfstandig, vooral dankzij de inhaalslag van vrouwen

Zzp’ers zijn de afgelopen jaren vaker economisch zelfstandig. Mannen verdienen vaker het bestaansminimum dan vrouwen, maar vrouwelijke ondernemers zijn hard bezig om dat verschil te verkleinen.

Iets meer dan 80 procent van de mannelijke zzp’ers is economisch zelfstandig, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen 2011 en 2019 is dat percentage nauwelijks gestegen. Vrouwelijke zzp’ers verdienen weliswaar minder vaak het bestaansminimum, maar ze zijn bezig met een flinke inhaalslag. Dat het aantal economisch zelfstandigen stijgt, komt dus vooral door hen.

Vrouwelijke zzp’ers zijn met 61 procent het minst vaak economisch zelfstandig, maar vergeleken met 2011 was de groei bij hen het sterkst. In 2011 was ongeveer de helft van alle vrouwelijke zzp’ers economisch zelfstandig. Tijdens deze periode daalde het verschil tussen mannen en vrouwen van 32 tot 24 procentpunt onder de zzp’ers.

Sterkere groei onder vrouwen

Het CBS presenteert vandaag cijfers over de economische zelfstandigheid van werknemers, zzp’ers en zelfstandigen met personeel (zmp’ers). Iemand is economisch zelfstandig als zijn netto inkomen 70 procent of meer is dan het wettelijk minimumloon. In 2019 bedroeg de grens voor economische zelfstandigheid 990 euro per maand.

Uit de cijfers blijkt dat vrouwen in alle groepen minder vaak economisch zelfstandig zijn, maar dat de groep die een bestaansminimum verdient flink groeit. Ook onder zmp’ers en werknemers was de groei bij mannen minder sterk dan bij vrouwen.

Mannen werken (nog steeds) vaker fulltime

Bij zzp’ers zijn de verschillen nog steeds het grootst en dat sluit aan bij eerdere gegevens van de OESO. De organisatie voor samenwerking en ontwikkeling tussen rijke industrielanden zette de mediane inkomsten van zelfstandig ondernemers en werknemers naast elkaar. In 2016 verdienden mannelijke zzp’ers in Nederland gemiddeld 33 procent meer dan vrouwen.

Dat vrouwen minder vaak een inkomen op minimaal bijstandsniveau verdienen, komt volgens het CBS vooral doordat mannen meestal fulltime werken en vrouwen parttime.

Verschillen per sector

Zelfstandig professionals in de financiële dienstverlening zijn het vaakst economisch zelfstandig. Zzp’ers in de sectoren ‘cultuur, sport en recreatie’ en ‘overige dienstverlening’ zijn dat het minst.

De man-vrouwverschillen zijn relatief klein in de horeca, vervoer en opslag, en de land- en bosbouw. Met 28 procentpunt in 2019 was het verschil het grootst in de overige dienstverlening. In die categorie vallen bijvoorbeeld kappers en schoonheidsspecialisten, beroepen met een relatief laag inkomen.

Ook in de gezondheid- en welzijnszorg verdienen mannen vaker het bestaansminimum dan vrouwen. Volgens het CBS komt dat doordat mannen vaker een eigen medische praktijk (medisch specialisten, tandheelkundigen en huisartsen) hebben.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. CBS zou er wel goed aan doen eens te kijken naar hun grens van zelfstandigheid. 70% van het minimumloon, terwijl er juist zo’n ophef is dat het minimumloon al te weinig is om zelfstandig rond te kunnen komen. De grens van 990,–? belachelijk. Dat ben je al aan huur kwijt als je pech hebt!