"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jonge zzp’er ervaart imagoprobleem in de praktijk

Heeft het zelfstandig ondernemerschap een imagoprobleem? Wel volgens veel startende zzp’ers. Ongeveer de helft (46%) van de jonge zzp’ers voelt zich niet serieus genomen door vrienden, familie en mede-ondernemers.

Dat is althans de uitkomst van het onderzoek van GaragePark onder 738 Nederlandse zzp’ers, uitgevoerd door Panelwizard.

Imago zelfstandige

Van alle ondervraagden in dit onderzoek vindt bijna een derde (31%) dat het zzp-schap een negatief imago heeft. Opvallend is dat vooral jongeren dit in de praktijk zo ervaren. Ongeveer de helft van de zzp’ers jonger dan dertig jaar voelt zich hierdoor niet serieus genomen door de directe omgeving. Opvallend is het verschil met oudere zzp’ers; onder 50-plussers bedraagt dit percentage namelijk slechts 14%.  

Ondernemerschap onderschat

Zelf onderschatten startende zzp’ers ook nog wel eens wat er allemaal komt kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Een derde (34%) van de vrouwelijke zzp’ers dacht hier naar eigen zeggen op voorhand te rooskleurig over, tegenover een kwart van de mannelijke zzp’ers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst een kwart van de vrouwelijke ondervraagden het zzp-schap als een eenzaam bestaan ervaart. Onder mannelijke respondenten bedraagt dit percentage 19%. Rick Venema, directeur en oprichter van GaragePark, heeft hier wel een verklaring voor: “Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen boterham. Het is erg lekker als het goed gaat, maar mindere fases kunnen behoorlijk pittig zijn. Juist op die momenten zou je graag even je hart luchten bij een collega. Toch verwacht slechts 8% van de ondervraagden op korte termijn in loondienst terug te keren.”

Ondernemerschap moet plek krijgen in opleiding

Zzp’ers worden tijdens hun (beroeps)opleiding ook niet goed voorbereid op het ondernemerschap en doen tijdens de studie nauwelijks vaardigheden op die zij kunnen gebruiken als ondernemer. Dat stelt althans het merendeel (77%) van de jonge zzp’ers. Volgens de helft van de jonge zzp’ers zou er dan ook een speciale opleiding moeten komen om aanstaande zzp’ers voor te bereiden op het ondernemerschap. “Deze cijfers zien dat er veel vraag is naar begeleiding; iets wat je als samenleving niet kunt negeren”, stelt Venema. Hoewel ook hij weet dat ‘de praktijk nog altijd de beste leerschool is’.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Terug naar de tijd van Balkenende….
    Die deed dan misschien wel een uitspraak, die wat mindere zaken uit t verleden opraakelde, maar de man had o zo gelijk…..ons land is groot geworden door ondernemerschap…..en wordt nu klein gehouden door de ambtenarij……de ambtenarij die feitelijk het meest profiteert van ondernemerschap…..

    Alle eer aan ondernemers en en ondernemende mensen….

    Jonge mensen moeten zich schamen als ze op feestjes of familiebijeenkomsten moeten melden dat ze ambtenaar zijn….dan ben je pas zielig……