"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Rutte: “Geen vermogenstoets bij Tozo 3”

Het kabinet ziet voorlopig af van de vermogenstoets bij de inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers. Dat heeft minister president Rutte tijdens de persconferentie over de nieuwe corona maatregelen bekend gemaakt. Het voornemen is bevestigd in een brief aan de Kamer.

 • UPDATE 30/09: In een nieuwe brief aan de Kamer wordt duidelijk dat de vermogenstoets vanaf 1 april 2021 wordt ingesteld. 

Het kabinet was van plan om bij het derde steunpakket een vermogenstoets in te voeren. Zelfstandigen met beschikbare geldmiddelen hoger dan €46.520 zouden dan niet in aanmerking komen voor inkomensondersteuning. Die aanscherping wordt dus niet doorgevoerd. Het partnerinkomen wordt wel meegerekend bij de beoordeling of een zelfstandige in aanmerking komt voor deze Tozo-regeling.

Paul Smeulders van GroenLinks vindt het fijn dat de vermogenstoets verdwijnt, maar zegt op twitter dat hij ook de partnertoets belangrijk vindt. “Waarom wel een uitkering voor single ZZP-consultants? En niet voor bijvoorbeeld ZZP’ers in de culturele sector met een verpleegkundige als partner? Onbegrijpelijke prioriteitstelling van het kabinet.”

Met de Tozo kunnen zelfstandigen van wie het huishoudinkomen door corona onder het sociaal minimum (€ 1500 euro per maand voor gezinnen/stellen, € 1000 voor alleenstaanden) is gedaald via de gemeente aanspraak maken op financiële bijstand voor levensonderhoud.

De minister president maakte gisteren nog een voorbehoud. Het schrappen van de toets kan voor problemen zorgen in de uitvoering. In een brief aan de Kamer schrijft het kabinet hierover  “Onder de huidige omstandigheden ligt invoering van een beperkte vermogenstoets in de Tozo per 1 oktober 2020 niet langer in de rede. Het kabinet realiseert zich dat gemeenten zich al geruime tijd hebben voorbereid op de uitvoering van de Tozo met een beperkte vermogenstoets. Deze wijziging komt op een laat moment en vergt aanpassingen in de uitvoering. Het kabinet treedt snel in overleg met gemeenten over invoering van een vermogenstoets op een later moment.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

20 reacties op dit bericht

 1. Zo blijf ik, en ik denk met mij nog een hele grote groep, nog steeds verstoken van enige hulp. Zo gauw je boven het minimum bijstandsniveau zit, krijg je geen steun, ongeacht je vaste (bedrijfs) kosten. Dus teer ik toch in op mijn eigen vermogen, die eigenlijk dus mijn pensioenvoorziening is. Weer valt een groep buiten de boot.

  • @Dorien,
   Je kunt de TOZO aanvragen, die geeft 1503 euro p/m aanvulling (= bijstandsniveau) Dat dit bedrag niet genoeg is om daarmee de zakelijke kosten te dragen snappen jij en ik, dan had het maar een BV of zoiets moeten worden. Zo zit Den Haag in elkaar, ver van welke realiteit dan ook.
   Die TOZO is een pleister op de wond terwijl de “grote jongens” gesteund worden met alles. Je moet blijkbaar je zaak ondergebracht hebben in een BV van waaruit je een vast salaris moet nemen zodat de Overheid in elk geval een “vaste” inkomstenbron heeft, de loonheffing. Je zakelijke kosten zijn maandelijkse abonnementen waar je andere bedrijven mee in leven houdt, maar als je jij ze nodig hebt geven zij niet thuis.
   Waar het eigenlijk op neer komt is dat een ZZP-er geen “echte” ondernemers is en die willen zij niet in Den Haag dus kan het niet door WetDBA, dan doen we het nu maar…..

 2. Goede zaak. Veel kleine ondernemers/zzp’er houden immers een potje aan om zelf om voor hun pensioen te sparen. Of lossen niet hun hele woning af, om nog wat contant geld achter de hand te houden om slechtere tijden te kunnen overbruggen. Het zou onredelijk zijn diegenen die zelf voor hun pensioen sparen te zeggen dat ze dat maar moeten opeten, en tegelijkertijd diegenen die het “vast” hebben gezet wel steun te geven. Gelijke monniken, gelijke kappen.

  Persoonlijk vind ik de partnertoets redelijk: als partners heb je er voor gekozen voor elkaar te zorgen, en heb je bewust gekozen om “als één” te worden gezien (met alle fiscale voordelen van dien). Zak je samen door het steunniveau, dan krijg je hulp. Als je gezamenlijk nog steeds een goed inkomen hebt, dan niet.

  • Hoi Johannes,

   Ik ben zzp’er en verzorg events in de Horeca sector en voor de 2e maal dit jaar vallen mijn inkomsten voor 100% weg. Je zegt dat ik normaal wel gebruik maak van de fiscale voordelen van het partnerschap? Dit is niet zo. In het geval van de Tozo ben je ook partners als je samen in een huis woont en niet gehuwd/geregistreerd partner bent. Wij worden voor alle andere ‘voordelen’ dus niet als partner gezien aangezien we geen geregistreerd partnerschap hebben en pas een jaartje samenwonen. Mijn vriendin werk in de toerisme branche en haar werktijden zijn gekort tot precies het minimumloon.
   Wij krijgen dus niets….
   Enkel onze vaste lasten (plus huur) komen al boven het sociaal minimum uit. We hebben plots zo’n €3500 netto monder te besteden. Lastig hoor.

 3. Beste Johannes,

  de partnertoets redelijk, mm. Daar zou ik nog wel een heel stuk in mee kunnen.
  Maar dat de zakelijke vaste lasten niet van het gezamelijk inkomen afgetrokken mogen worden, waardoor je dan wel onder het bijstandsviveau komt, en je dus toch geen recht op steun hebt, daar kan ik niet in mee.
  Flinke premie voor AOV, in mijn risicoberoep al € 1000,– pm, dat hakt er echt wel in. En dat terwijl ze die aov toch zo belangrijk en essentieel vinden dat die verplicht wordt! En dan als echte ondernemer (maar wel zonder personeel en zonder zelfstandige bedrijfsruimte) je huur opslag, it-ondersteuning, accountant, etc..
  Terwijl je inderdaad als bv wel gewoon recht op ondersteuning hebt, buiten alle andere belastingvoordelen. Zoals het spreekwoord; de duvel schijt altijd op de grootste hoop.

  • Beste DAC Beekers,

   Er wordt m.i. wel gekeken naar je zakelijke kosten (vast of variabel). Het gaat om je inkomen. Dus omzet minus (zakelijke) kosten. Kom je dan onder niveau van 1000/1500 )(met partnertoets), dan kom je in aanmerking voor TOZO.
   AOV is (maar ik ben geen accountant…) wel aftrekbaar voor je Inkomstenbelasting, maar wordt (volgens mij, maar ik ben geen accountant….) niet gerekend tot je zakelijke kosten. Dus je punt geldt zeker voor AOV, niet zo zeer voor huur/ITondersteuning/accountant en andere zakelijke kosten.

   • Hugo Jan,
    als je geen inkomen hebt (en dus geen omzet) door corona en nu moet leven van 1000/1500 euro snap ook jij dat een dergelijk bedrag niet eens genoeg is om je vaste zakelijke kosten te betalen. Die 1000/1500 is een minimum bestaansmiddel voor levensonderhoud voor iemand die in de bijstand zit. Maar als ondernemer zit je niet in de bijstand is de redenatie dan moet je je maar uitschrijven bij de kvk dan ben je weer een “gewone” burger zonder werk en dan heb je al die extra zakelijke kosten niet.
    Als ondernemer ingeschreven bij de kvk mag je eerst alle kosten en belastingen betalen, pas bij berekening van inkomstenbelasting mag je hopen of je nog ergens aanspraak kunt maken op toeslagen e.d. Vrijstelling van Gemeentelijke heffing/waterschap e.d. zit er echt niet in voor een ondernemer.
    Het kromme van alle regelingen die nu opgetuigd worden voor ondernemers is dat als je een BV hebt, je wel diverse regelingen hebt die je als eenmanszaak niet eens voor in aanmerking komt.
    Zo zie je maar weer, de VVD is er alleen voor de jongens met een BV, niet voor mensen met een éénmanszaak of VoF.

    • @Daniel, ik snap je punt. Let wel: de voorwaarde voor bijstand als ‘burger’ zijn een stuk strenger dan de huidige voorwaarden voor de TOZO.

 4. @Hugo Jan,
  klopt, aanvragen TOZO is nu zonder meting van vermogen (hoe dat dan ook ingekleed is), maar blijft staan dat 1000/1500 euro je niet door de crisis gaat trekken met alle zakelijke kosten die doorlopen. Bij BV kun je die wel aanvragen, zoals de TOGS en de TVL en eventueel extra kredietmogelijkheden. Probeer dat maar eens als eenmanszaak….

 5. @Hugo Jan,
  klopt, hangt af van de SBI code. Maar helaas ook daar vallen dus weer mensen buiten de boot….
  En ja, niet iedereen kan geholpen worden maar het is wel een hele zure appel voor hen die nu proberen om hun kop boven water te houden terwijl er allerlei regelingen ontspruiten uit diverse kokers in Den Haag voor grote jongens terwijl de kleinere blij gemaakt wordt met een dode mus en tussen wal en schip belanden.

 6. Ik lees in een eerder bericht: een partnertoets vindt ik wel redelijk. Ik ben het daar mee eens maar waarom geldt die dan alleen voor ZZPers en niet voor de werknemer van een bedrijf die gewoon blijft door betaald omdat zijn werkgever hier overheidssteun voor krijgt!!!!? Helaas blijft die partnertoets ook nu (27 oktober) nog alleen voor ZZPers gelden!

 7. Partner toets alleen eerlijk indien alleenstaande met veel vermogen ook getoetst worden!

 8. Tozo3 aangevraag bij gemeente voor maand okt. gemeente wil over juli, aug en sept een overzicht van verlies en winst….zolang ik dat niet inlever krijg ik niets, heb aangegeven dat dit een verkeerd beeld oproept en dat verlies en winst in een jaarrekening, dus volgend jaar wordt berekend….ambtenaar gaat hier niet in mee, dus moet ik via boekhouder maandelijks een berekening laten maken, kosten maken om geld te ontvangen om van te kunnen leven!!

 9. @Yusuf,
  wat zij vragen mag helemaal niet. Er is maar één regel: Geen inkomen is TOZO
  Behalve als jij nog inkomen ontvangt in oktober van voorgaande gemaakte uren dan heb je geen recht op TOZO in de maand Oktober maar pas recht op TOZO in de maand November.
  Er geldt geen partnertoets en geen vermogenstoets voor TOZO 3.

  • hai Daniel, maar ze keren niet uit zonder een winst en verliesberekening, van de afgelopen maanden… dat is het rare… heb al overal geinformeerd, iedereen zegt dat gemeente dit niet mag doen, maar gebeurt dus wel! zonder verlies en winstberekening geen Tozo3 uitkering.. woorden ambtenaar! maar wel fijn dat deze man elke maand zijn dure salaris uitgekeerd krijgt…

   • @Yusuf, kun je digitaal aanvragen bij de Gemeente of zijn zij nog niet zo ver. Welke Gemeente is dit?
    Hier de regels voor TOZO3 : https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tozo

    Geen toets op beschikbaar geld bij Tozo-3
    Bij de aanvraag voor de Tozo-3 uitkering zou per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld (beperkte vermogenstoets). Door de extra maatregelen tegen het coronavirus is deze voorwaarde niet passend, vindt het kabinet. In afstemming met VNG, Divosa en verschillende gemeenten heeft het kabinet besloten om de toets op beschikbaar geld op 1 april 2021 in te voeren. Dit geeft voor een periode zekerheid aan zelfstandig ondernemers.

    Blijkbaar zijn de ambtenaren niet op de hoogte van de gewijzigde regels…. zou zeggen print ze uit of verwijs naar de website en dien een klacht in bij de Gemeente bij de klachtenambtenaar.

    • hai Daniel, dit is ook digitaal aangevraagd, ze vroegen gegevens over okt,nov en dec..okt netjes ingevuld, nov en dec is koffiedik kijken. gemeente Sluis.

     • Dan hebben zij blijkbaar het webformulier nog niet aangepast…. Bij mijn Gemeente heb ik die vragen helemaal niet gehad…. Is jouw huidige opdracht gestopt/wordt niet verlengd door Corona en valt jouw inkomen totaal weg (dus naar 0) dan heb je dus geen inkomen en kom je in aanmerking voor TOZO3. Heb je later dan toch inkomen gehad dan wordt het teveel uitgekeerde teruggevorderd. Nov en dec is koffiedik kijken zeg je, is dus gewoon 0 tenzij je wel inkomen hebt. wel inkomen. dan is het niet verstandig om aan te vragen, daar heb je een reservepotje voor als ondernemer….