"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
webmodule

Kabinet houdt markt in spanning over voortgang vervanging Wet DBA

Over wat er met betrekking tot de vervanging van de Wet DBA in de Prinsjesdag stukken staat kunnen we kort zijn: helemaal niets.

In het regeerakkoord van dit kabinet was een prominente plek ingeruimd voor de vervanging van de Wet DBA. De afgelopen jaren kwam het onderwerp steeds weer terug in de Prinsjesdag stukken.

Maar dit jaar wordt er in de Miljoenennota en de plannen van de ministeries SWZ, EZ&K of Financiën met geen woord gerept over de stand van zaken rond dit zich voortslepende dossier.

Achter de schermen wordt op de ministeries van Financiën en Sociale Zaken & Werkgelegenheid een pilot met een webmodule voorbereid. Met deze online tool moeten opdrachtgevers duidelijkheid krijgen of iemand daadwerkelijk als zelfstandige ingehuurd kan worden.

Naar verwachting wordt binnen enkele weken duidelijk hoe die pilot er uit gaat zien en wordt de markt geïnformeerd. Daarbij lijkt de kans dat de pilot vooral informatie gaat opleveren over waarom dit instrument niet werkt groter dan dat het een doorbraak zal blijken. In dat geval zal de evaluatie van de pilot en het daarop volgende politieke debat vooral nuttige informatie opleveren voor een volgend kabinet.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

  1. Hoe lang zijn ze hier nu al mee bezig? Meer dan 5 jaar. Het lijkt er op dat het juist de bedoeling is te zeggen ‘mag niet, maar we controleren niet, tenzij we dat wel doen, en dan ben je de sigaar’ om intussen alles in het luchtledige te laten zweven. Op die manier ontmoedig je de markt optimaal om te ondernemen. Wat precies in het straatje van de overheid lijkt te passen: ontmoedigen. Past ook precies in de laatste steunacties: ‘we steunen iedereen behalve de klein(st)e ondernemer die met veel pijn en moeite geld opzij heeft gezet en dat potje (bij gebrek aan fatsoenlijke regelgeving) zelf belegt voor zijn pensioen’.

    Op welke planeet leven deze beleidsmakers? Het wordt tijd dat de overheid gewoon eens duidelijkheid verschaft en ophoudt met dit gepruts.