"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flink herstel ondernemersvertrouwen bij zakelijke dienstverleners. Ook in flexbranche.

Na de grootste daling ooit, stijgt het vertrouwen onder zakelijke dienstverleners sterker dan ooit. Maar cijfer staat nog steeds flink in de min.

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het derde kwartaal van 2020 sterk toegenomen tot -25,3, tegen -40,3 in het vorige kwartaal. Ondanks dat het ondernemersvertrouwen nog altijd bijzonder laag ligt, is de toename van 15,0 de grootste ooit gemeten. De toename is binnen de flexbranche groter. Dat meldt het CBS, gelijktijdig met de bekendmaking van de kwartaalcijfers over de omzet in de zakelijke dienstverlening in het tweede kwartaal.

Die cijfers zijn, zoals verwacht, tamelijk dramatisch. De omzet in de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2020 18,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Op brancheniveau zijn de verschillen zeer groot. De uitzendbranche zit nog net onder het totale gemiddelde. De omzet in IT dienstverlening daalde nauwelijks. Juridische dienstverlening groeide zelfs nog licht in omzet.

Flexbranche

“Zelden zag ik zo’n scherpe V” zegt flex-trend watcher Wim Davidse in een reactie op Linkedin. “De  flexbranche krimpt in Q2 met -16,6% ten opzichte van een jaar eerder – de sterkste krimp ooit gemeten. Ter relativering: het vertrouwen van de flexbranche in de economie dendert, na een diepe val in Q2, door naar een positief saldo van +22%. Dat flexvertrouwen is een sterke voorspeller van de omzet van uitzenders, detacheerder en zzp-bemiddelaars. En op hun beurt zijn zij weer een sterke voorspeller van de groei/krimp van de economie” aldus Davidse.

Recente cijfers van de ABU (afgelopen vier periodes van vier weken ging omzet van min 18%, via min 15% naar min 11,5% in juli zie hier), maar ook Belgische cijfers van Federgon (zie hier) laten inderdaad al enig herstel zien. Maar de corona-daling is, net als bij het cijfer over het ondernemersvertrouwen van het CBS, nog lang niet goed gemaakt.

ABU cijfers per vier weken. Omzetverandering tov jaar eerder.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie