"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Coronacrisis versnelt daling aantal flexbanen, vooral uitzendbranche is de klos

Het tweede kwartaal van 2020 was de teruggang van het aantal flexcontracten voor het eerst groter dan de toename van het aantal vaste banen.

Het aantal werknemers met een flexibel arbeidscontract is fors gedaald tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal hadden 1,7 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 272.000 minder dan in het tweede kwartaal van 2019. Van het eerste op het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal flexbanen met 119.000.

Daling van flex is voor het eerst groter dan groei van vast

Flexwerknemers zijn mensen met een contract voor bepaalde tijd, uitzendkrachten, oproepmedewerkers en stagiaires. Ook voor de crisis daalde het aantal flexcontracten, maar toen steeg het aantal vaste banen nog zo hard dat het totaal aantal banen groeide. Die trend begon al in 2019.

Dat het aantal flexbanen daalde terwijl er meer vaste banen bij kwamen, was ook precies de bedoeling van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Die is sinds januari van kracht. Maar in het tweede kwartaal van 2020 was de teruggang van het aantal flexcontracten voor het eerst groter dan de toename van het aantal vaste banen. Op die manier is het totaal aantal banen gedaald ten opzichte van een jaar eerder: het aantal werknemersbanen daalde met 334.000 (-3,9 procent) tot 8,2 miljoen.

Lees ook: De effecten van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op de arbeidsmarkt zijn niet te meten door de coronacrisis.

Uitzendbranche hard geraakt

Vooral uitzendbureaus waren de dupe. Het aantal banen bij uitzendbureaus daalde met 130 duizend van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17 procent. Zo’n grote daling is nooit eerder voorgekomen, schrijft het CBS.

Er kwamen in totaal 72.000 werklozen bij (+26 procent) en aan het einde van het tweede kwartaal waren er 26.000 vacatures minder dan een kwartaal eerder. In een half jaar tijd is het aantal openstaande vacatures met 30 procent afgenomen.

De situatie op de arbeidsmarkt is totaal omgeslagen door de coronacrisis, schrijft het CBS. Eind 2019 was er namelijk nog een recordaantal vacatures.

Meer ‘banen’ voor zelfstandigen

Het werk voor zelfstandigen nam afgelopen drie maanden nog wel toe. Het CBS telt ook het aantal ‘banen’ van zelfstandigen, onder andere door enquêtes en door organisaties te vragen hoeveel mensen zij inhuren. Een zzp’er kan dus meerdere ‘banen’ hebben.

Afgelopen kwartaal groeide het aantal posities of rollen van zelfstandigen met 12.000 naar 2,3 miljoen. Dat is wel een kleinere groei dan in het eerste kwartaal (+21.000 zzp-banen).