"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Detacheerders zien omzet ‘slechts’ met 6% dalen

De omzet van Nederlandse detacheerders is als gevolg van de coronacrisis in het tweede kwartaal met 6% gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat valt relatief mee, maar de detacheringsbranche wacht met spanning het volgende kwartaal af.

Dat blijkt uit de eerste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

“Er zijn heel veel opdrachten on hold gezet. Maar als je het vergelijkt met de uitzendbranche bijvoorbeeld (ABU MarktMonitor) dan valt de omzetdaling nog wel mee”, licht vicevoorzitter Marcel van den Bekerom toe. “Het is de uitzendbranche die de echte klappen heeft opgevangen, maar in de slipstream daarvan krijgen wij natuurlijk ook wel klappen.”

Omzet ICT-detachering -15%

Het blijkt dat vooral detacheringsbureaus in sectoren als ICT en zakelijke dienstverlening te maken hebben gehad met een forse omzetdaling in het tweede kwartaal, van respectievelijk -15% en -13%. Transport, agrarisch en de medische sector lieten daarentegen een (kleine) plus zien. De omzetkrimp in de ICT-branche kan worden verklaard doordat veel projecten door opdrachtgevers direct na het uitbreken van de coronacrisis zijn stilgezet. Als voorbeeld noemt Van den Bekerom KLM. “Daar zijn projecten abrupt stopgezet. En het is de vraag of en wanneer die weer gaan lopen en hoe KLM dat gaat invullen, met eigen vaste mensen of dat zij specialistische kennis van gedetacheerden nodig hebben.”

Nieuwe aanvragen?

Overall valt de omzetdaling van -6% in het tweede kwartaal wel mee, vindt ook Van den Bekerom. Dat komt volgens hem doordat detacheringsorganisaties over het algemeen werken aan specialistische projecten die een langere doorlooptijd hebben. Maar ook deze projecten eindigen op enig moment. “Wat gebeurt er in het derde en vierde kwartaal van dit jaar; hoeveel nieuwe aanvragen zullen er de komende tijd zijn? Dat is de hamvraag. En dat wordt spannend. De vacaturemarkt toont sinds juni licht herstel. Er lijkt een stabilisatie op te treden en we hopen dat we op een kantelpunt zitten. Opdrachtgevers zijn druk bezig om na te gaan wat er nog moet gebeuren en er zijn natuurlijk nog budgetten voor dit jaar. Maar of het herstel echt doorzet is nog onzeker en het zal sterk verschillen per sector.”

Wat gebeurt er in het derde en vierde kwartaal van dit jaar; hoeveel nieuwe aanvragen zullen er de komende tijd zijn? Dat wordt spannend!

Meer leegloop

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat het aandeel gedetacheerden dat een vast dienstverband heeft bij het detacheringsbureau ondanks de coronacrisis is gestegen van 56,3% naar 58,5%. Van den Bekerom: ‘Het belang van de gedetacheerden wordt steeds duidelijker en het is zaak voor de bureaus om duidelijk te maken dat iemand die gedetacheerd wordt steeds meer perspectief wordt geboden. De bureaus bieden steeds vaker vaste contracten en bespreken opleidingen, carrièreperspectief, ambities met hun mensen.”

Ondertussen is het percentage ‘leegloop’ gestegen van 6,6% in het eerste kwartaal naar 7,5% in het tweede kwartaal. En dat komt natuurlijk voor rekening van de detacheerders. Van den Bekerom: “Over de hele linie valt de leegloop relatief mee. Maar de meeste gedetacheerden zijn in vaste dienst en die moeten worden doorbetaald en blijvend worden opgeleid door detacheerders.”

Voorzien in flexibiliteit

Dat bewijst ook dat detacheerders voorzien in de behoefte aan flexibiliteit, stelt Van den Bekerom. “In het eerste kwartaal was er nog sprake van krapte en hadden opdrachtgevers grote behoefte aan gedetacheerden met specialistische kennis. Nu, tijdens de coronacrisis, vangt de detacheringsbranche enigszins de klappen op voor die opdrachtgevers.”

Maar het toont volgens hem ook aan dat de detacheringsbranche anders is dan bijvoorbeeld uitzenden. “Wij leveren veel hoogopgeleide mensen met specialistische kennis die veelal bij ons in dienst zijn. Detacheerders blijven investeren in opleiding en ontwikkeling van hun mensen, zodat die deskundigheid beschikbaar blijft voor opdrachtgevers.”

De VvDN-leden die hebben mee gedaan aan het onderzoek voor de MarktMonitor vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 30% van de markt. De detacheringsmarkt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op een omzet van 6,2 miljard euro.