"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Stel partnerinkomenstoets TOZO 2 uit”

Diverse zelfstandigenorganisaties pleiten voor verlenging inkomenssteun zelfstandigen, zonder toets op inkomen partner.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de verlengde steunmaatregelen voor bedrijven. Verschillende zelfstandigenorganisaties roepen het kabinet op geen partnertoets in te voeren voor de tweede periode van drie maanden van de Tozo-regeling. Die partnertoets wordt nu niet gedaan.

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, vindt deze keuze niet onredelijk, maar het gaat hem veel te snel. ‘Stel het in ieder geval uit tot na 1 september’, zegt Biesheuvel.

Roos Wouters van de Werkvereniging noemt de invoering van de partnertoets wel onredelijk. “Waarom stel je die eis wel aan zzp’ers maar niet aan werknemers? Zzp’ers met partner terug laten zaken tot het sociaal minimum voor tweeverdieners vind ik echt onevenredig scheef en onsolidair. Het wordt beiden met belastinggeld betaald. Waarom moeten wij meebetalen aan de NOW waarbij salarissen tot €9.538 per maand worden gecompenseerd – ongeacht het inkomen van de partner  – maar worden zzp’ers alleen geholpen als het inkomen van de partner onder de €1.653,65 ligt?”

Ook Marjan van Noort, manager FNV Zelfstandigen, had liever gezien dat de partnertoets achterwegen was gebleven: ‘Wij hebben gepleit voor voortzetting van de TOZO onder dezelfde voorwaarden. Daar is helaas niet voldoende naar geluisterd. Gelukkig heeft het kabinet wel rekening gehouden met de uitvoering van de regeling en hoef je vooraf alleen een verklaring af te leggen dat je (met z’n tweeën) onder het sociaal minimum verdient (€ 1.500). Dus vooraf geen bewijsstukken en andere rompslomp, die uitbetaling vertragen’.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

18 reacties op dit bericht

 1. Kan iemand mij uitleggen waarom een ZZP’er zonder partner-inkomen maximaal het sociaal minimum krijgt, maar een ZZP’er wiens partner wel een (riant) inkomen heeft 50% meer uitkering krijgt?

  IK vind dat totaal onrechtvaardig en niet kloppend. Het zou in mijn ogen juist andersom moeten zijn: degene die echt er echt op aangewezen is moet meer krijgen, en degene die nog een alternatief inkomen achter de hand heeft, moet minder krijgen…

  • Wat je zegt klopt volgens mij niet helemaal Hans, een zzp’er krijgt toch niet 50% meer als hij/zij een partner met een inkomen heeft, maar alleen als hij/zij een partner heeft, dus een gezin moet onderhouden.
   Of die partner wel of niet een inkomen heeft maakte niet uit bij TOZO1.
   waar jij op doelt is het verschil tussen alleenstaand of een partner, en dat verschil is op zich wel terecht, ware het niet dat in heel veel gevallen de partners van zzp’ers in de praktijk gewoon een eigen inkomen hebben natuurlijk.

   Bij TOZO2 de alleenstaand zpper ook een steun van 1500 geven en de zzp’er met partner (die inkomen heeft) wat minder lijkt me wel redelijk.

   • Misschien begrijp ik het niet goed. Je schrijft “een zzp’er krijgt niet 50% meer als hij/zij een partner met een inkomen heeft, maar alleen als hij/zij een partner heeft”. De logica van die zin ontgaat me.

    Stel een getrouwd stel. Vrouw is ZZP’er, vrouw werkt in loondienst. Volgens mij krijgt de man dan € 1500 TOZO(1) uitkering, ongeacht of de partner werkt of niet, en ongeacht of die uit dat werk inkomen heeft of niet, en ongeacht hoe hoog dat inkomen is. Als de partner € 5000 per maand verdient, dan krijgt de ZZP’er van dit stel volgens TOZO1 € 1500 uitkering per maand. Of zie ik dat fout?

    Stel daarentegen een alleenstaande ZZP’er. Die krijgt per definitie onmogelijk meer dan € 1050.

    Wat ik wil zeggen is dat het mij redelijk(er) lijkt om iedereen zo veel mogelijk hetzelfde te behandelen en te kijken voor wie de steun nodig is. Kan je terugvallen op het partner inkomen, dan zou je in mijn ogen geen TOZO moeten krijgen, of in ieder geval niet méér dan iemand zonder partner.

    Alleen voor gevallen waar de partner überhaupt geen inkomen heeft lijkt het me rechtvaardig een hogere uitkering te verschaffen, omdat je in dat geval twee mensen van (uitsluitend) één uitkering moet voorzien.

    Als in mijn beredenering feitelijke onjuistheden zitten, dan hoor ik het uiteraard graag…

    Bedankt!

    • Klopt wat je zegt, maar in je eerste bericht leek het alsof er een (riant) partner inkomen nodig is om 50% meer te krijgen. Een partner is al genoeg, al dan niet met een eigen inkomen. Denk dat je het zelf wel begreep, maar de formulering was.een beetje ongelukkig, minder ingewijden zouden daardoor de verkeerde conclusie kunnen trekken.
     Uitgaande van de vrij ouderwetse gedachte dat er per gezin 1 inkomen is, zou dat wel redelijk zijn, maar tegenwoordig is de praktijk anders en is er heel vaak sprake van een tweede inkomen naast de zzp’er.

     Iemand stelde voor om bij TOZO2 het bedrag te verhogen naar bv 2500, maar dan wel met partnerinkomens toets.
     Daarmee garandeer je een gezinsinkomen van minimaal 2500, en krijg je dat Zzpers met een partner die 5000 per maand verdient (of now steun krijgt) geen beroep erop kunnen doen.

     • Sorry voor enig mistverstand/onduidelijke formulering.

      De suggestie voor verhoging tot 2500 snap ik, maar maakt het volgens mij nog ondoorzichtiger.

      In dat geval zou je m.i. beter altijd 1500 *met* partnertoets kunnen stellen. Of altijd 1050 *zonder* partnertoets. Veel eerlijker.

      Maar ik vind het niet kunnen dat iemand met een partner die (bijvoorbeeld) nog gewoon 5000 euro netto per maand ontvangt, daarbovenop € 1500 uitkering krijgt (dus gemiddeld 3250 p.p. over houden).

      Terwijl een single schoonmaakster het moet doen met € 1050, wat waarschijnlijk niet volstaat voor de huur, zorg en voeding.

      Het kan aan mij liggen, maar ik vind dat asociaal, en onverkoopbaar ten aanzien van degene die in zijn/haar eentje aan het watertrappelen is om het hoofd boven water te kunnen houden.

      Er zou wat mij betreft meer gekeken naar wie daadwerkelijk het meest steun nodig heeft, en niet klakkeloos met geld strooien voor mensen voor wie het niet noodzakelijk is om de primaire lasten te kunnen voldoen.

 2. Dus ZZP ers die pas in juni uit hun opdrachten lopen krijgen niets (indien de partner inkomen heeft)? Dat is toch ook oneerlijk.

  • Als je nog geen gebruik van de TOZO1 regeling hebt gemaakt, dan mag dat geloof ik ook nog over andere maanden dan maa/apr/mei, maar dan moet je wel voor eind mei aanvragen.
   Weet dit niet helemaal zeker trouwens, maar las ergens dat max duur 3 maanden is, maar welke maanden maakt niet uit.

  • Persoonlijk zou ik het veel en veel beter vinden als de overheid de kans zou grijpen om een structurele oplossing te introduceren: een basisinkomen voor alle Nederlanders te garanderen.

   Dan zou alle discussie, het geschuif met geld en discussie over (on)eerlijke verdeling niet meer nodig zijn (en kan je meteen alle ingewikkelde en fraude gevoelige uitkeringen afschaffen).

   …maar dat is een ander onderwerp…

   • Hoor ik wel vaker dat geluid, maar wel lastig om zoiets evenmin te voeren.
    Iet om over na te denken voor de toekomst, maakt ons allemaal veel minder kwetsbaar.

    • Hoi Gerrit,

     Bedankt voor je reactie.

     Volgens mij is het juist simpel in te voeren. Veel simpeler dan alles wat e nu hebben.

     1. Schaf alle huidige uitkeringsvoorzieningen af.
     2. Verschaf elke volwassen Nederlander individueel een basisinkomen (stel € 1000 a 1500 per maand), automatisch uitgekeerd.
     3. Compenseer in aangifte IB het basisinkomen als de aangifte IB hoger dan (stel) 20.000 uitkomt.

     Je hebt dan nog slechts één regeling die simpel uitvoerbaar is voor iedereen van 18-180. Geen fraude. Geen gedoe. Geen ingewikkelde berekeningen. Geen duur ambtenarenapparaat. Geen controle of verplichte tegenprestaties. Etc.

     De overheid spendeert grofweg 160 miljard per jaar aan sociale uitkeringen. Grofweg 2,2 miljoen gezinnen hebben een jaarlijks inkomen onder de 20K. Hoewel (sterk) gesimplificeerd en op een sigarendoosje berekend, lijkt e.e.a. best haalbaar te zijn.

     Het is naar mijn idee vooral een kwestie van op een andere manier tegen de samenleving aankijken. En durven…

     Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat een dergelijk basisinkomen veel goeds / beters zou brengen.

 3. Niets mis met een partnertoets voor zzp-ers. Wat ten hemel schreiend is, is dat salarissen tot €9.538 per maand worden gecompenseerd. Top dat gelijk af op maximum dagloon én doe er ook een partnertoets bij. Ik krijg het gewoon benauwd van zoveel flauwekul.

  • Volstrekt mee eens. Dit zijn bizarre tijden. Bizar a-sociaal en oneerlijk ook. Ook mijn maag draait om…

 4. Alle moties tegen de partnertoets (inkomen partner) in Tozo 2 zijn in krappe meerderheid verworpen door de Tweede Kamer. Teleurstellend.

  • Dit begint meer te lijken op een demotivatiebeleid voor zzp-ers. Als zzp-er voel ik me nu echt een 2e rangs burger!!!

   • Ach, de ondernemer is toch niet belangrijk. De overheid wil al lang dat de zzp’er verdwijnt, dus dit is een mooie kans ze een paar steken in de rug toe te dienen.

    Mijn buren rechts (stel, beide in loondienst) mogen met behoud van inkomen vakantie aan huis vieren. Zij lachen het hardst (ofschoon ze klagen dat ze zich inmiddels vervelen en nu toch wel hard aan terrasjes en vakantie toe zijn). Mijn buren links (hij in loondienst met riant salaris, zij zzp’er ‘voor het leuke’): die krijgen bovenop zijn dikke inkomen als bonus nog eens 1500 euro extra toegestopt ‘om leuke dingen mee te doen’. Ik als alleenstaande zelfstandige moet het hoofd boven water zien te houden met het absolute minimum: 1050 euro. En geloof me: dat geld euro is hard nodig voor het betalen van alle primaire lasten. Het is moeilijk om onder die omstandigheden het hoofd boven water te houden + vertrouwen te blijven houden in een overheid die er is voor zijn burgers die het wel echt moeilijk hebben. Watertrappelen.

    Laat ik duidelijk zijn: ik ben heel blij dat er nog enige steun is, want zonder… Maar het doet pijn te zien dat ook hele bevolkingsgroepen die het eigenlijk niet nodig hebben hebben geld toegestopt krijgen. De uitkeringen waren toch bedoeld ter steun voor primaire levensbehoeften? Het wordt nu aangewend als ‘niemand mag er op achteruit gaan’. Behalve zzp’er natuurlijk, want die erkennen we niet. Dus wat is het probleem? Geen gezeik: iedereen rijk. Correctie: “iedere hardwerkende Nederlander met een vaste baan rijk”. De rest vormt een sluitpos. Die zoeken het zelf maar uit. Dat wilden ze toch zo graag? Kunnen we ze straks ook weer extra belasten als de rekening van Sinterklaas met zijn geld-wegpoets-pieten betaald moet worden…

 5. Ik en mijn partner piesen langs alle kanten naast de pot!!!

  Wij zijn beide zzp-ers en hebben ons bedrijf aan huis. De begane grond van onze woning hebben we elk voor de helft om onze bedrijfsactiviteiten te verrichten. De buren aan de linkerzijde zijn beide in loondienst en even verderop is er een zzp-er , eenmanszaak autorijschool met zijn bedrijf aan huis. Minister Koolmees zei in eerste instantie op tv dat de overheid elke zzp-er financieel zou tegemoetkomen. Op gegeven moment mochten we de TOZO 1 aanvraag indienen. Ik vul de aanvraag netjes in voor mijn bedrijf en die van mijn partner en wacht geduldig af. Ik krijg vervolgens de €1500,- uitbetaald en mijn partner na een week nog niets dus ik bel de gemeente. Krijg ik te horen dat er maar 1 zzp-er per huishouden de TOZO 1 krijgt uitgekeerd. Vervolgens ben ik met de rijschoolhouder(vriend) gaan kijken of we in aanmerking kwamen voor de TOGS regeling (€ 4000,-) . Voor ons beide was dit in het begin niet het geval omdat ons woonadres en werkadres hetzelfde zijn. Nu ben ik iemand die de actualiteiten behoorlijk volg en zag ik in diverse tv-programma’s dat er o.a. zzp-ers hun beklag mochten doen ( rijschoolhouders, tattooshops, . kledingwinkels etc…). 1 week later konden o.a. deze 3 bedrijfstakken alsnog gebruik maken van de € 4000,- regeling en dit waren dan precies de bedrijven die in de media waren verschenen. Ik en mijn partner dus niet !!! De 20% tweeverdieners in loondienst worden volledig uitbetaald. ( Er zijn nog instanties die durven te beweren dat zzp-ers een ondernemersrisico hebben!!! Bij TOZO 2 is het helemaal belabberd voor de zzp-ers, de mensen in loondienst worden volledig gered terwijl de zzp-ers massaal failliet mogen gaan. Ik vraag me af of de rechter hier nog wat aan kan doen. Totaal scheve / onredelijke regelingen !!!

  Dit moest ik ff kwijt.