"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
arbeidsmarkt trend corona

Arbeidsmarktvraag krimpt met een kwart. Laatste weken licht hersteld

Mbo’ers en starters krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt

Sinds de intelligente lockdown is het aantal nieuwe vacatures in Nederland met een kwart afgenomen. Deze daling is bij werkgevers twee keer zo groot als bij (uitzend)bureaus, respectievelijk -36% en -18% in vergelijking met het gemiddelde aantal vacatures dat zij hadden in de eerste 10 weken van 2020. In de laatste twee weken is de daling gestopt en is er zelf sprake van een licht herstel. Het verlies van nieuwe vacatures is het grootste onder de middelbaar opgeleiden (-28%) in vergelijking met bijvoorbeeld wo’ers (-16%). Ook op provincie niveau zien we grote verschillen. Zo is de klap het grootste in Zeeland, Drenthe en Groningen. De klap in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht is kleiner, desalniettemin nog steeds groot. (V)mbo’ers zijn ook banger om hun baan in de komende 12 maanden te verliezen (15%), om 12% van de hoger opgeleiden. Dit is beduidend hoger dan voor de crisis, respectievelijk 8% en 7%. Dit blijkt uit actuele arbeidsmarktdata (tot en met 3 mei 2020) van Intelligence Group en Jobdigger over vacatures en arbeidsmarktgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Stevige krimp sinds crisis, maar licht herstel in laatste twee weken

De gemiddelde krimp op de arbeidsmarkt sinds de start van de crisis 8 weken geleden, ligt op -25,3% minder nieuwe vacatures. Het verlies aan nieuwe vacatures is het grootste bij de MBO doelgroep (-28%), gevolgd door HBO (-21%). Het verlies in arbeidsmarktvraag bij academici ligt op -16%. Kijkend naar opleidingsniveau zijn er meerdere interessante verschillen. Zo zien we tussen dat (v)mbo’ers ten opzichte van hoger opgeleiden zowel beduidend meer als minder uren maken dan door de crisis. 21% geeft aan minder betaalde uren te maken, terwijl 12% juist aangeeft meer betaalde uren te maken. Bij hoogopgeleiden is dit respectievelijk 17 en 5 procent.

Regionale verschillen

Zeeland heeft het grootste daling in nieuwe vacatures (-31%),  gevolgd door Drenthe en Groningen. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is het verlies ook groot, maar het minst in vergelijking met de andere provincies.

“Een klein beetje goed nieuws als het gaat om de arbeidsmarkt. Ten opzichte van één en twee weken geleden neemt het aantal gepubliceerde vacatures licht toe. Het is nog veel te vroeg om hier conclusies aan te verbinden, maar het duidt nog steeds op dynamiek op de markt, ondanks de sterk toegenomen onzekerheid. De grote krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, samen met de flexschil zouden de te verwachten explosie van werklozen enigszins kunnen verzachten” Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group

 

 

Intelligence Group is dé specialist in arbeidsmarktdata. Sinds 2003 verzamelen en analyseren wij arbeidsmarktdata onder de Europese beroepsbevolking en met die data bedienen wij, via innovatieve tools en uitgebreide rapporten, zowel corporate recruitment als intermediairs. Bekijk alle berichten van Intelligence Group