"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Total Talent Management in het post-corona tijdperk

Mark van Assema over total talent management in het post-corona tijdperk en de eerste lessen die we uit deze crisis kunnen trekken.

In deze corona tijden zijn alvast enkele heilige huisjes in de wereld van werk gevallen. Opvallend toch hoe plots medewerkers succesvol van thuis uit werken omdat het nu eenmaal moet. En in sommige sectoren is het alle hens aan dek, dan zijn contractvormen even ondergeschikt. Die ‘verplichte’ flexibilisering zal een flinke verandering in de mindset rond werken teweeg brengen, zowel vanuit werkenden als werkgevers. Total Talent Management, de juiste mensen op de juiste plek los van hun contractvorm, zal hierdoor een boost krijgen.

Een nieuwe normaal

In post-corona tijden zal ons denken over waar en hoe we werken of werk organiseren daardoor anders zijn. We zijn met zijn allen als het ware van de vorige eeuw naar het nieuwe decennium gekatapulteerd. Remote work is here to stay. Daarom niet permanent en ook niet voor iedereen, maar wel voor heel veel meer medewerkers dan tot nu toe het geval was. Zelfs de verstokte ‘van 9 tot 5 collega’ werkt nu vanuit huis. Medewerkers hebben nu geproefd van de voordelen van remote work. En het bewijs dat 70% werkplekken in de nieuwe kantooromgeving genoeg zou moeten zijn is ook geleverd. Helemaal terug naar het verleden is dan geen optie.

Deze crisis kent twee uitersten van werk, sectoren waar mensen overlopen van het werk, en sectoren die stil liggen. Dat levert een enorme dynamiek aan uitstroom en instroom op, met veel tijdelijke dienstverbanden en veel vrijwilligerswerk. Ook daar wordt bewezen dat als de nood hoog is er heel veel en onverwachte samenwerkingen mogelijk zijn. De term ‘fuzzy firms’ van Arjan van den Born past uitstekend in deze chaotische tijden.

Virtuele teams met de juiste talenten

Sinds de start van de crisis zijn er veel partijen die willen helpen om vraag en aanbod van werk bij elkaar te brengen, zowel nationaal als internationaal. Martijn Arets maakte eerder deze analyse over participatie platformen die zich vooral op ‘gigs’ richten, klussen die mensen, vooral lokaal, voor buren en ondernemers kunnen doen. Rondom structureler werk zijn er andere initiatieven als het nieuwe platform Coronaklussen en Coronaid, maar ook bestaande samenwerktools als GoodUp en Part-Up helpen bij het vinden van de juiste match voor werk in de zorg.

Als organisatie wordt je op deze manier steeds meer een netwerk organisatie: de organisatie bestaat uit talenten die samenwerken als een virtueel team en door samenwerk technologie zoals MS Teams, Zoom, Slack, Trello e.d. met elkaar verbonden zijn. Of dit talent dan op de eigen loonlijst staat of niet maakt niet uit. Het tijdig over het juiste talent beschikken en optimaal laten samenwerken is cruciaal om ideeën uit te wisselen en beter beslissingen te nemen. Organisaties die hier nu al op anticiperen zullen post-corona succesvol zijn.

Enkele ‘early adopters’ van dit “Integraal Talent Beheer” (of Total Talent Management) deelden hun ervaringen en inzichten tijdens een panelgesprek in het midden van de corona crisis. Zo zie je Sofie Reviers van VRT, Jan-Willem Weijers van AkzoNobel, Maarten Hansson van Philips en Patrick Lootens van Securex. Je kunt dit gesprek terugkijken op www.misgeentalent.eu.

Mis geen talent

Op 26 maart verscheen het boek ‘Mis geen talent’ dat ik samen met Marleen Deleu hier over geschreven heb. We schetsen de veranderingen in de wereld van werk en hoe deze bedrijven en anderen als Alliander, Stork en FMO hier op inspelen en hun talentbeheer hebben aangepast aan de nieuwe realiteit. Het boek richt zich met name naar bedrijfsleiders en hun hr-directies en schets trends, best practices en veel praktische tips als handleiding om hun organisatie de nieuwe realiteit van werk binnen te loodsen.

Een crisis als deze is door goed integraal talent beheer niet zomaar op te lossen voor een organisatie. Maar net als de overheid draaiboeken gaat maken voor een volgende virusuitbraak kun je je als organisatie ook anders organiseren. Door na deze crisis ermee aan de slag te gaan kun je gebruik maken van de openheid die er nu is naar nieuwe samenwerkingvormen.

Het boek is te bestellen via onze website http://www.misgeentalent.eu En natuurlijk mag je mij altijd contacteren voor advies of een workshop over ITB: mark@amessa.nl

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema