"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

België versnelt procedure voor Nederlandse (tijdelijke) werknemers en zzp’ers

Bedrijven die een buitenlandse werknemer naar België willen halen krijgen voortaan sneller een antwoord op hun aanvraag. Dat belooft de Belgische minister Maggie De Block.

De administratieve procedure voor Belgische bedrijven om buitenlandse werknemers of zelfstandigen tijdelijk voor hen te laten werken wordt vereenvoudigd. Daarmee kunnen ondernemingen in België “buitenlandse toptalenten sneller naar ons land halen of hun huidig verblijf vlotter verlengen” zo verklaart de Belgische minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block.  “Bedrijven in ons land hebben wel vaker nood aan specifieke buitenlandse werknemers. Maar de behandeling van de aanvragen voor de gecombineerde vergunningen duurde te lang. Dankzij onze administratieve vereenvoudiging hebben we de procedure ingekort. De Dienst Vreemdelingenzaken en de gewesten werken verder samen aan een continue verbetering. Zo kunnen toptalenten uit het buitenland sneller aan de slag in onze ondernemingen.”

De versnelde procedure maakt het voor Nederlandse dienstverleners of zelfstandigen dus makkelijk om voor Belgische bedrijven te werken.

EU richtlijn

Waar aangescherpte Europese regels ervoor zorgen dat er in Nederland juist een meldingsloket voor buitenlandse werknemers geopend wordt (zie hier voor meer informatie), geven die regels voor onze zuiderburen juist de mogelijkheid om de bestaande meldingsprocedure te versnellen.

Door de huidige zware administratieve procedure moesten bedrijven soms meer dan vier maanden wachten op een beslissing. Er wordt meer personeel aangetrokken om de aanvragen sneller af te handelen. Het aantal in te vullen formulieren is verkleind en er wordt een elektronisch platform ontwikkeld zodat de aanvraag en de informatie-uitwisseling op een moderne en transparante wijze kan plaatsvinden. Verder kunnen buitenlandse werknemers, die een verlenging hebben aangevraagd, blijven werken zodra ze een akkoord krijgen van het gewest op het vlak van arbeid.

Zie dit artikel van onze collega’s van NextConomy voor meer informatie over deze vereenvoudiging.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie