"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom een VMS de onmisbare schakel is voor Total Talent Management (video)

De ontwikkeling van Vendor Management Systemen is een stuk verder dan je denkt, vertelt Manfred Vogels van VMS Beeline tijdens de Webinarweek. “Maar het systeem zal nooit voor je kiezen.”

Manfred Vogels is commercieel strateeg bij VMS-platform Beeline, een van de meest gebruikte VMS-systemen ter wereld. Vogels is ruim 20 jaar actief in de wereldwijde flexmarkt. Op vrijdag 14 februari vertelt hij waarom een Vendor Managment Systeem (VMS) onmisbaar is om succesvol te kunnen zijn op het vlak Total Talent Management (TTM).

Wat ga jij vertellen wat we nog niet weten?

“Meestal zijn mensen heel verbaasd als ik vertel hoe ver we al zijn op het gebied van augmented intelligence. Met een VMS breng je niet alleen al je inhuur in kaart, zo’n systeem kan je ook helpen keuzes maken. Als jij iemand zoekt voor een rol, dan kan het systeem opties aandragen.”

“Het VMS zal nooit voor je kiezen. De keuzes die je maakt als inkoop en HR gaan tenslotte over mensen en zulke keuzes kun je niet overlaten aan een computer, vinden wij. Daarom heb ik het ook over augmented intelligence, niet over artificial intelligence. Oftewel, het systeem zorgt dat je eigen kennis en inzicht groter worden op basis waarvan je weloverwogen keuzes kunt maken. In het webinar vertel ik daar meer over.”

Met TTM zorg je dat er geen onderscheid meer is tussen werving van vaste en flexibele mensen. Waarom is een VMS de onmisbare schakel?

Manfred Vogels

“Als je echt Total Talent Management wilt invoeren, kan dat alleen als je volledig inzicht hebt in je workforce. Vast en flex. Grote organisaties hebben enorm veel mensen en afdelingen, dus hebben zij echt een slim systeem nodig om inzage te krijgen in hun externe inhuur. Als ze dat koppelen aan hun HR-programma, ontstaat volledige transparantie.”

“Eén systeem voor zowel vast als flex bestaat niet en dat zie ik ook nog niet zo snel ontstaan. Daarom is het zo belangrijk dat al je systemen eenvoudig met elkaar communiceren. Het is een strategische keuze van Beeline om te zorgen dat je allerlei systemen met dat van ons kunt koppelen: van je onboardingplatform tot e-learning en registratie.”

Beeline wordt veel gebruikt door multinationals en grote Nederlandse spelers als KPN en ING. Wat is voor zulke bedrijven de grootste uitdaging als ze aan de slag gaan met TTM?

“Eigenlijk is dat voor elk bedrijf hetzelfde: weerstand in de organisatie. Hiring managers zijn gewend dat ze hun eigen inhuur regelen. Ze hebben een eigen koninkrijk met een eigen netwerk van favoriete leveranciers en kandidaten. TTM vraagt om transparantie, flexibiliteit, besluiten op hogere niveaus. Daar zit niet iedereen op te wachten.”

“Een VMS technisch mogelijk maken, dat is niet zo moeilijk. Verandermanagement is veel lastiger, dat moet je niet onderschatten. Je hebt duidelijke sturing nodig. Allereerst op directieniveau. Iemand moet van bovenaf sturen op een nieuwe werkwijze. Duidelijk aangeven waarom werknemers er alleen maar baat bij hebben. En die boodschap moet je van onderaf weer ondersteunen. Eén ding is zeker: bij verandering hoort weerstand.”

Welk voordeel hebben managers bij Total Talent Management?

“Het proces wordt efficiënter en je krijgt meer keuze in talent. Als je het goed gebruikt, gaat een VMS vóór je werken. Een manager hoeft niet meer in zijn Outlook-agenda bij te houden wanneer de laatste dag is van zijn uitzendkracht. En als hij iemand nodig heeft, kan het systeem goede suggesties doen.”

Voor wie is dit webinar een aanrader?

“Voor zowel inkoop als HR, want een goed systeem werkt in het voordeel van beide afdelingen. Voor inkoop, omdat ik laat zien hoe je met een VMS veel krachtiger leveranciers kunt managen en kosten kunt beheren. En voor HR, omdat zij creatieve manieren moeten vinden om vast personeel te vinden. De wensen van professionals zijn veranderd: zij willen meer flexibiliteit. De inzichten van inhuur en het VMS kunnen HR dus helpen met zijn  strategie.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie