"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Cv-, Linkedin- en sollicitatietips voor 2020: ‘denk ook aan algoritmes’

Hoe stel je een goed cv op anno 2020? Recruitmentexpert Florentine de Beer van Hays geeft tips om te zorgen dat jouw curriculum vitae eruitspringt. “Ga er maar van uit dat een recruiter of opdrachtgever je Linkedin checkt.”

Representatief, duidelijk en algoritme-proof. Dat zijn de eisen waar een goed cv anno 2020 aan moet voldoen, zegt  recruitmentexpert Florentine de Beer van Hays. Zij bemiddelt al jaren jonge professionals naar een nieuwe baan en weet precies hoe een recruiter of werkgever naar een cv kijkt.

  1. Houd het overzichtelijk

Je cv aankleden met allerlei toeters en bellen is nergens voor nodig, zegt zij. “Zorg in de eerste plaats dat je cv overzichtelijk is. Videoboodschappen, profielpagina’s in grafiekvorm en andere kunstzinnige uitspattingen kunnen je helpen opvallen als je in de creatieve sector wilt werken, maar voor de meeste functies is het niet nodig. Sterker nog, je kunt beter een overzichtelijk tekstdocument opstellen. Zorg dat iemand niet hoeft te zoeken naar je werkervaring.”

  1. Pas je cv aan per vacature

Een motivatiebrief mag tegenwoordig korter zijn dan vroeger. De Beer: “Het is belangrijker om je cv aan te passen per vacature. Lees wat er gevraagd wordt en zorg dat deze eisen terugkomen in je cv. Natuurlijk moet het wel waar zijn en de tekst letterlijk kopiëren is niet slim.”

Ze benadrukt dat bedrijven vaak andere functietitels gebruiken voor dezelfde soort banen. Wat bij het ene bedrijf ‘accountmanager’ heet, is bij een andere organisatie ‘sales executive’ of ‘new business development manager’. “De titel zegt niet altijd iets over de inhoud, kijk dus vooral naar de taken en de ervaring die gevraagd worden”, tipt De Beer. “Zoekt een opdrachtgever ervaring in een bepaalde branche of met een specifiek systeem? En heb je die? Zorg dat hij het in één oogopslag ziet.”

  1. Maak het persoonlijk

Begin je cv met een klein stukje tekst over jezelf. Beschrijf wat jou drijft, wat je goede eigenschappen zijn en wat je zoekt in een baan. “Houd het kort, krachtig en bondig”, zegt De Beer. “En pas de tekst aan aan de vacature. Bedenk je vooral wat voor deze werkgever belangrijk is om te weten en wat niet.”

  1. Update je Linkedin

“Ga er maar van uit dat een recruiter of opdrachtgever je Linkedin checkt”, zegt De Beer. “Zorg dus dat wat op je cv staat overeenkomt met je Linkedin-profiel. En zorg dat beide profielen er representatief uitzien.”

Hoe doe je dat als zzp’er? “Als je in een bepaald vakgebied werkt, liggen werkzaamheden en functies meestal niet ver uit elkaar”, zegt De Beer. “Heb je dus veel opdrachten met vergelijkbare inhoud, combineer ze dan onder één kopje. Anders krijg je een enorme Linkedin-pagina. Zonde, want mensen zullen niet zo lang doorscrollen.”

Noem wel de diverse bedrijfsnamen en vermeld je belangrijkste werkzaamheden en verantwoordelijkheden. “Tenzij je lang op één opdracht zit”, zegt ze. “Werk je langer dan een jaar bij een opdrachtgever, vermeld die opdracht dan apart op Linkedin.”

  1. Denk aan de algoritmes

Als bedrijven veel sollicitaties krijgen, gebruiken zij soms een zogenaamd Applicant Tracking System (ATS). Hiermee kan het bedrijf de computer een eerste selectie laten maken. Een belangrijk onderdeel van een ATS is ‘cv parsing software’ die informatie uit een cv automatisch verwerkt. Zo’n algoritme filtert cv’s op minimale vaardigheden, opleiding en ervaring van de kandidaat. Als je zeker wilt weten dat je door de selectie komt, is het dus verstandig om je cv algoritme-proof te maken.

Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding van Hays. Het gaat erom dat je weet welke zoekwoorden belangrijk zijn. Staat in de vacature dat je ervaring met SAP nodig hebt? Of ervaring in de bouw? Zorg dat die woorden terug te vinden zijn op je cv. En vergeet ook niet om synoniemen voor de functietitel, branche en programma’s toe te voegen. De Beer: “Lees de vacaturetekst en leg je cv ernaast. Heb je die ervaring? Zorg dat dit te vinden is onder de benaming die je potentiële werkgever gebruikt.”

Let verder op dat je jouw cv in het juiste bestandsformaat opstuurt, want een ATS kan niet alle bestandtypes verwerken. Als in de vacature staat dat je je document moet opsturen als Word of juist PDF, doe dat dan ook.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie