"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vijf rapporten over vijf trends in de wereld van inhuur in 2019 (en 2020?).

Deze terugblik op wat in 2019 actueel was voor de interim-professional, geeft gelijk ook een inkijkje naar 2020.

Het afgelopen jaar maakten wij een vijftal rapporten en whitepapers, vaak voor en met partners. Een overzicht van wat actueel was in 2019 zetten we op een rij. Waar een deel van onze nieuwsartikelen actueel en daarmee ook ‘tijdelijk’ zijn, zijn deze vijf rapporten ook voor 2020 actueel. De verschillende onderwerpen zijn dan gelijk ook een mooi inzichtje in wat in 2020 op de agenda zal staan van menig professionals die bezig is met inhuur van externen.

Normaal zijn deze papers alleen beschikbaar voor leden van onze community, maar gedurende deze vakantieperiode zijn ze vrij toegankelijk voor iedereen.

Lees ook: 

1. Wet Zelfstandigenverklaring en de webmodule

Een tikje moedeloos wordt een deel van onze lezers er van. Maar we konden er in 2019 niet onderuit: wet- en regelgeving over wanneer een zzp’er ingehuurd kan worden. En ja, dat zal ook in 2020 nog heel wat artikelen gaan opleveren.

De huidige Wet DBA gaat plaats maken voor nieuwe wetgeving. Op 28 oktober 2019 zijn de conceptwetsvoorstellen gepubliceerd. Dat is aanleiding voor ons om met een volledige update te komen van de whitepaper over de nieuwe regels.

Naar aanleiding van het conceptwetsvoorstel over de zelfstandigenverklaring publiceerden we in november 2018 een update van deze uitgebreide whitepaper over dit onderwerp. Met daarin ook uitvoerig aandacht over het ‘handboek loonheffing’ en de webmodule  (een beschouwing daarvan verscheen later en is hier terug te lezen).

En nu maar afwachten wat en in welke vorm we hier in 2020 (van) terug gaan zien.

2. Total Talent Acquisition & HR

Het idee van Total Talent Acquisition, waarbij de schotten tussen ‘recruitment vast’ & ‘inhuur flex’ verdwijnen is ondertussen de hype wel voorbij. Door flexibilisering, schaarste aan talent en tegelijk druk op de kosten overwegen steeds meer organisaties een integrale benadering van al hun personele vraagstukken. Dankzij of ondanks wetgeving.

HR kan (of moet) hier de lead in nemen. Samen met Compagnon hebben we in deze whitepaper de 10 do’s and don’ts op een rij gezet.

3. De weg naar een Total Talent Acquisition Architectuur

Of het nu gaat om vast of inhuur: geen ‘talent acquisition’ zonder HR Tech. Het integreren van beiden roept vervolgens weer hele nieuwe vraagstukken op. De meeste tools zijn immers nog niet klaar voor total talent acquisition. Samen met #HRTech Review maakten we deze whitepaper om 22 soorten tools voor TTA in een logische architectuur te plaatsen.

4. Candidate Experience & de Zelfstandige Professional

In een wereld van toenemende schaarste zijn organisaties zich meer bewust geworden dat het belangrijk is om de juiste ‘candidate value proposition’ neer te zetten richting kandidaten, ook voor interim-opdrachten.

In opdracht van Brainnet deden we een onderzoek hoe Nederlandse opdrachtgevers op dit moment bezig zijn met de ‘candidate experience voor zelfstandigen’ en dan vooral online. De resultaten bevestigen het beeld dat de candidate experience veel meer voor vast dan voor flex is ontwikkeld en dat er nog een flinke stap gezet moet worden. Naast een onderzoek bevat dit rapport een aantal ‘best practices’.

5. Marktmonitor Interim Management markt

In samenwerking met ABNAMRO ontwikkelden we in 2019 een ‘marktmonitor’ over de markt voor interim management bureaus.

De cijfers uit de monitor bespraken we in een aantal kleine sessies en een grotere bijeenkomst met de markt. Dat resulteerde in het rapport “Interim managementbureaus in het oog van de storm”. Het rapport bevat een marktmonitor met tal van cijfers over de bureaumarkt plus een uitgebreide duiding van die cijfers door insiders en outsiders.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts