"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ruim driekwart zp’ers ontevreden over eigen vrije tijd

Veel zelfstandigen in het Verenigd Koninkrijk vinden van zichzelf dat ze (veel) te weinig vakantie nemen, blijkt uit onderzoek van IPSE. Angst de opdrachtgever teleur te stellen en onzekerheid over de eigen inkomsten zijn belangrijke oorzaken.

Een op de tien zelfstandige professionals in het Verenigd Koninkrijk nam vorig jaar geen enkele dag vakantie, en een op de zeven gunde zichzelf minder dan vijf vrije dagen. Dat is een van de uitkomsten uit een onderzoek naar Freelancers en Vrije Tijd dat de Britse Association of Independant Professionals and the Self-Employed (IPSE) deze zomer uitvoerde onder een groot aantal freelancers.

Het onderzoek laat vooral zien dat het beeld heel gevarieerd is, want aan het andere uiteinde van de schaal is ook een groep freelancers die zichzelf ruim beloont met vakantiedagen: 13 Procent nam vorig jaar 40 of meer vakantiedagen. Verder toonde het onderzoek onder meer aan dat zelfstandigen moeilijk loskomen van hun werk: vier op de vijf zp’ers is tijdens de vakantiedagen op de een of andere manier met werk bezig.

Bang voor tekort aan opdrachten

Al met al bleek slechts 16 procent van alle zp’ers tevreden met hun jaarlijkse aantal vakantiedagen. 78 Procent zou meer vrije dagen willen opnemen. De onderzoekers vroegen ook welke redenen de zelfstandigen zelf aangaven voor het tekort aan vrije dagen dat ze opnamen. 62 Procent gaf aan hun klanten niet te willen teleurstellen. Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek gaf aan bang te zijn voor een tekort aan opdrachten in de toekomst. 57 Procent noemde als reden om geen vakantie op te nemen dat ze geen inkomsten willen verliezen door een werkdag op te geven voor een vrije dag.

Bij deze financiële afwegingen speelt uiteraard de ‘dubbele financiële druk’ mee die zelfstandigen voelen als ze op vakantie gaan, zo melden de onderzoekers: ze lopen inkomsten mis als ze niet werken én ze moeten extra geld vrijmaken voor de vakantie(reis). Slechts twee op de vijf zelfstandigen treffen financiële voorbereidingen voor de vakantie, bijvoorbeeld door van tevoren extra uren te maken of door bewust geld voor de vakantie opzij te zetten.

Betere prestaties

IPSE raadt overheid en opdrachtgevers aan om actief bij te dragen aan een klimaat waarin zelfstandigen makkelijker vrij nemen. Uiteindelijk vergroot dit ook hun prestaties, meldt IPSE. Zelfstandigen ondersteunen die stelling: 63 Procent van de deelnemers aan het IPSE-onderzoek geeft aan dat een vakantie een positieve invloed heeft op hun productiviteit, hun energie en creativiteit tijdens het werk en hun zelfvertrouwen als professional.

Bekijk het gehele onderzoek ‘Taking time off as a freelancer’ van IPSE

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie